Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Hozzászólások

 • Avatar

  Talán nem jutott el minden tüzérhez!
  Ágoston Géza szervezésében június 27.-én 9.00 órától az Ácsi Kinizsi Sc lőterén (végre újra :yahoo: ) modell-ágyús verseny lesz.

  Avatar

  Sziasztok!
  Érdeklődnék, hogy tapasztejet miből és hogyan lehet készíteni, ki mit javasol?

  Szia!
  Sok receptet találsz a neten – gugli a legjobb barátod :yahoo: , de én inkább azt ajánlom, hogy a Szekér-féle tapasztejet vásárold meg. Nem drága és jó!

  Én elég sokat kipróbáltam, de elég macerás a kevergetésük, és amikor használni akarom, újra rázogatni keverni kell, hogy ismét “összeálljon”. Azért egy recept a sok közül: 40% kenőszappan, 40% spiritusz, 20% víz, egy “fröccs” glicerin.

  üdv., Sólyomszem

  Avatar

  Sziasztok! Érdeklődnék, hogy lenne-e valakinek eladó uberti töltője .44-es Cattlemanhoz?

  Ha erre gondolsz, akkor van. Mivel nekem nem kell, hajlandó vagyok megválni tőle.

  na, a képet már megint nem lehet feltölteni  :unsure:

  Avatar

  Sziasztok! Érdeklődnék, hogy lenne-e valakinek eladó uberti töltője .44-es Cattlemanhoz?

  Ha erre gondolsz, akkor van. Mivel nekem nem kell, hajlandó vagyok megválni tőle.

  Mellékletek:
  Avatar

  Csetneki Péter 70753 hsz Jászfelsőszentgyörgy lőtér Keresd Kleno 1 topictársat ő ott tag.A tulajdonos,lövészetvezető elérhetősége ,nekem sajnos nincs már meg,de sokan jártunk oda lőni,minden fegyverrel,ágyúval is… :bye: Hátha még valakinek megvan az elérhetősége rajta kivül is… Sok kedves emlék fűz oda…. Sok sikert!

  Köszönöm szépen, mindenképpen megkeresem! Üdv.

  Nem kell keresned, itt vagyok. El kell szomorítsalak, itt a pusztában is szükséges a lövészet vezető jelenléte a lövészetek alkalmával /még a tagoknak is/. Ezzel együtt szívesen látunk minden új érdeklődőt. /ettől jobb helyet a kalendáriumban sem találsz :-))/ A lőtér vezetőjének az elérhetőségét megtalálod a lőtér honlapján.

  Köszönöm az infot, fogom keresni. Valami nagyon félrement -ismét- a fórumban, egyáltalán nem arról beszélünk, amiről kellene, meg amiről az eredeti posztban szó volt. Egyébként a törvény (ami bizony felülírja a bm rendeletet, amit nem árt ha tudsz, ha egy rendőrtiszt elhatározza, hogy bevisz egy Zsanett-helyzetbe) NEM nevesíti a lövészetvezetőt. Ennek az az oka, hogy a jogalkotó szándéka szerint a lövészetvezető lőhessen az általa felügyelt lőtéren úgy, hogy nem szükséges még egy lövészetvezető jelenléte. Ezt kis klub nem is bírná anyagilag. Szó nincs arról, hogy egyedül akarok kommandózni a lőtéren, ezt most is megtehetném, ha nagyon akarnám, tudok nem is egy ilyen helyet, nem is túl messze tőlem. PONT a jogkövető magatartás késztet arra, hogy keresgéljek egy helyet, ahol teljesen jogszerűen körberöhöghetek bárkit, aki izélgetni akarna a muzzleloader miatt. Sajnos nincsenek jó híreim. Pest megye = ZMSE pincelőtér. Slussz. Én meg nem is tudom hirtelen, el merném e sütni ezt a .50 kaliberű ágyút egy zárt pincében… :scratch:

  Én nem azt írtam, hogy a lövészetvezető nem lőhet, hanem azt, hogy lövészeten jelen kell lennie. Azt a rendelet sem írja, hogy nem lőhet. A rendelet – ezt is írtam – valóban nem mehet szembe a törvénnyel. A törvény egész egyszerűen nem nevesíti a lövészetvezetőt – és még sok mindent a lövészettel kapcsolatban -, mivel ez nem feladata. Ez viszont nem alapoza meg azt a kijelentést - Könyves Kálmán után szabadon – hogy lövészetvezetőkről, akik nincsenek több szó ne essék!  A törvényhez ui. kapcsolódnak végrehajtási rendeletek. Na, ezekben van szó a részletekről. És tudjuk, hogy “az ördög a részletekben lakik”! :yahoo:

  Abba pedig, hogy “egy rendőrtiszt elhatározza, hogy bevisz egy Zsanett-helyzetbe” nem mennék bele, erről Bokros dokival érdemes szót váltani.

  Minden esetre, ha ez a bizonyos rendőrtiszt (+ legalább egy másik) ellenőrzési céllal meglátogat egy lőteret, ahol éppen löészet folyik, az álmoskönyv szerint nem tanácsos kijelenteni, hogy itt ugyan nincs lövészetvezető. :negative: 

  Hogy érdemben is hozzászóljak, a jászfelsői lőteret én is csak ajánlani tudom.

  Avatar

  Valami megint nem jó a fórumon. Az alábbi szöveget #50757-re elküldtem “válaszként”, jelzi is, “legfrissebb hozzászólásként, de nem jelenik meg.

  Kedves Csetneki Péter!

  Nem vagyok jogász és vitát sem akarok nyitni, de megköszönném, ha megírnád, hogy melyik az a “vonatkozó három tv”, amelyik szerint nem kell lövészetvezető. Az ui. hogy egy tv. – pl. a 204. évi XXIV. törvény, az un. “Fegyvertörvény” sem – nem tárgyalja “lövészetvezető” fogalmát, feladatát …, még nem jelenti azt, hogy nem is kell. A lövészetvezető a lőterekhez kapcsolódik, erről pedig a 49/2004. (VIII.31.) BM rendelet rendelkezik. Azt ugyan a rendelet sem mondja ki, hogy lövészetvezetőre szükség van – csak meghatározza, hogy ki lehet az – viszont a 3. mellékleben található minta 4. pontja szerint: “Lövészetet csak lövészetvezető jelenlétében szabad végrehajtani”.

  Innentől lehet azon mantrázni, hogy egy BM-rendelet nem írhat felül tv-t – persze nem is teszi, legalábbis ebben a vonatkozásban! -, de a lőtérszebályzatokat a rendőrség hagyja jóvá, és hidd el, hogy ők figyelembe veszik a BM-rendeletet.

  Egyébként tv-től és rendelettől függetlenül minden lőtér szabályzata tartalmazza ezt a “kellemetlen” kitételt. (Én legalábbis még nem találkoztam az ellenkezőjével, bár már elég sokhoz volt szerencsém. :-) ) A lőtéren pedig a helyi szabályzat (is) a mérvadó, és egyetlen lőtérvezető sem fog engedni lövészetvezető nélküli lövészetet – vagy ha mégis, egy eseménynél igen kellemetlen helyzetbe kerül!

  Szóval, jó lövészetet, természetesen lövészetvezető jelenlétében!

  üdv., János

  Avatar

  A Chariot féle elixirhez Angyalszem 50703 hsz hez: Menő egy folyadék jóféle párbajpisztolyaimat/ La page,Charles Moore kovásokat /ápoltam vele közvetlenül a lövészet után,kíhúzva a csöveket csak néhány nap múlva jutottam a tényleges tisztitásig,gond nélkül kíbirta addig,csak ajánlani tudom…..Más tészta Chari azok az íszonyú anyagi kondicíók amiért hozzájutottam…..:):),de tény, hogy szerény tiszteletdíjat csak illik kalkulálni. Kevés káros izgalmat! üdv

  Szia Attila!

  Örülök, hogy ismét “látlak”!  :bye:

  Csak azt nem értem, hogy amikor pár éve eladtad nekem a Charles Moore-t, erről miért nem beszéltél?! Így most Szekérnek kell könyörögnöm, hogy szánjon meg.  :scratch:

  üdv., János

  Avatar

  Sziasztok! Valahol láttam, de nem találom az elöltöltős versenyszámok leírását. Help! Köszi!

  MEFLVSZ verseny- és lőszabályzat

  Avatar

  (Of vagy inkább Uf?) Érdekes, Natty Bumppo kérdezi Natty Bumppot, milyen lőport használ! :good:

  Várjál csak, majd jön még Bőrharisnya is!  uff :yahoo:

  Avatar

  Szia! Én LOVEX lőporhoz tudok hozzájutni , ezért a Lovex újratöltő katalógusát használom. https://explosia.cz/app/uploads/2016/11/reloading_Lovex_EN.pdf

  Még egyszer kösz. Pisztolhoz Vithavourit használok, de puskához én is lovexben gondolkodok.

  üdv., János

  Avatar

  Szia! Bocs, hogy csak most írok, nem voltam gépközelben. lövedék 180 gr fmj sellier and bellot 2909 kódszámmal, lőpor Lovex D073.4 OAL: 75,0 mm

  Részemről köszönöm. Ez komoly segítség, mivel most fogok ilyet tölteni, így még semmi tapasztalatom nem volt.

  Avatar

  Szia! Megadnád a lövedéktömeget, amit használsz? Üdv: lorenz

  … és a lőpor típusát is?  :mail:  kösz., János

  Avatar

  Elsősorban humornak szántam… Tudod még nem találkoztunk, vagy csak nem tudunk róla, sajnos gyakran rosszul látok ki ki a shemaghomból :-), de ez nem zavar a lövészetben. Én amiatt írtam ilyen meggondolatlattatanattanul (bocsi Jani de nem bírtam ki), mert szerintem, az hogy ez a “rendszer” ilyen annak ezek az okai, és ezek az okok érthetőek. Pl. ott van listán egy FF lőtér “kolbásztermő vidékről”. Ami azért van majd 3 éve zárva, mert egy “ígéretes utánpótlás válogatott fiatalember” úgy gondolta, ott lövi magát öngyilok céllal mellkason. Hál istennek vs. “elsütési- hiba” miatt nagyobb baja nem lett, de a cég azóta sem üzemel, és ki tudja mikor fog. A lövészetvezető meg járhat a bíróságra, valószínűleg Ő sem fogja neten hirdetni a lőteret, bár biztosan nem ezen múlott a dolog. De a gondolatmenet szerintem respektábilis. :-(

  Szia Rprme!

  Ha jársz versenyekre – bár az idén én sajnos, egyre sem tudtam elmenni – akkor biztosan találkoztunk. De nem is ez a lényeg. Értem a gondolatmenetedet, de ezen az alapon sok mindent zárva kéne tartani. Elsősorban az embereket! :unsure: Hülyék, bűnözők … mindenhol előfordulhatnak, erre felkészülni elég nehéz. Talán emlékszel a soproni lőtéren pár éve elkövetett tragikus bűncseleményre! Ma is működik, és nézd meg a honlapjukat! Említette theHassan a Győri Lövészklubot is. Nekünk is van “működő” honlapunk. És még sorolhatnám, de tény, hogy nagyon sok klub nem vagy nem aktuális honlapot/f@szbuk-oldalt üzemeltet(?). Nem hiszem, hogy e mögött mindenhol az általad említett ok állna – bár nem zárom ki ezt a meggondolást sem – sokkal inkább azt látom, hogy sok kis klub vezetője a régebbi generáció képviselője, aki nem biztos, hogy “otthon van” a neten. Ha profi céggel akarja megoldani, az többnyire drága, amit egy kis klub nem igazán tud kigazdálkodni. Ha van a tagok között, aki “ért” hozzá, akkor néhány ezer ft-os tárhelybérlettel, ingyenes CMS-rendszerrel fillérekből megoldható.

  A baj az – amit theHassan is felvetett -, hogy “nagyok” – pl. a Kapszli – akik egyébként professzionális – a fórum-motorról most ne beszéljünk! :yahoo: – honlapot üzemeltetnek sem figyelnek mindenre oda.

  A konkrét példára: Valamikor felkerültek oda a feketelőporos lőterek. Azóta nyíltak újak, szűntek meg, illetve vegetálnak régiek. A FTV legutóbbi módosítása minden, .22-nél nagyobb kaliberre engedélyezett lőtérnek engedi – külön engedély nélkül! – az et-fegyverek használatát. A kérdés többnyire tehát nem a lőtér, hanem az, hogy be lehet-e ott szerezni a muníciót. Na, erről lenne jó pl. információ! Persze lehet keresgélni, telefonálni … – “dolgozzon a paraszt”! – de a mai fiatalok – és sokszor az idősebbek is – már a neten “indulnak el” keresgélni.

  Abban természetesen igazad van, hogy minden lőtér/klub maga dönti el, hogy mit jelentet meg magáról bármilyen formában. Ahol zártak akarnak maradni, ott nyilván elég, ha esetleg ismerősök ajánlásával lehet bejutni.

  Azzal viszont nem értek egyet, hogy alapvetően zárjuk ki azokat, akik most kívül vannak, legfeljebb némi “küzdés” árán jussanak el hozzánk. Én magam is igyekszem “népszerűsíteni”, és – főleg füstölgőket – csábítani a klubunkba.

  Sokat lehetne erről beszélgetni, de azt hiszem értjük egymás álláspontját. Nyilván mind a két nézet védhető-támadható, de úgy gondolom – mint ezt fentebb is írtam – hogy végül ez mindenhol a helyi közösség kompetenciája.

  üdv., János

   

  Avatar

  Hé srácok… Ez nem tömegsport és ez szerintem nagyon is jó így. Igen, ha egy klubba akar valaki bekerülni (pl lövészklubba) annak bizony utána kell járnia a dolgoknak… Szerintem ez is normális. Amúgy meg ez 150 éves technológia – akkor bizony nem volt internet és nem halt ki az emberiség. Sőt bizony a tömeg (moslék) médiával szerintem jogosan bizalmatlan a (lövész)ember, ha meg elmegy egy klubba akkor családi légkör fogadja, énnekem pl. ez is tetszik. Akinek meg a RENDSZERREL van baja keressen másikat oszt jónapot!

  Ne haragudj, de ennél nagyobb marhaságot régen olvastam ezen a fórumon! Miért kell egy (lövész)embernek 150 éves matuzsálemnek lenni? Miért nem fér össze a régi technikák ismeret, szertete és használata a modern dolgokkal?! Te a hozzászólásodban olyan dolgokat keversz össze, amelyek nem igazán függenek össze.

  theHassan-nak nagyon igaza van. Nem csak abban, amit eredetileg leírt, hanem abban is, hogy nem a felvetett problémájára reagáltak a hozzászólók! Egy általános problémát – nevezetesen azt, hogy a lövészettel kapcsolatos honlapok jelentős része elavult, nincs karbantartva, (nem csak) az érdeklődők nem jutnak használható információhoz – vetett fel, amire többnyire védekezés, magyarázkodás volt a válasz.

  Amit viszont Te írtál, az nagyjából az, hogy aki elöltöltős lövész létére ilyen Istentől elrugaszkodott dolgokban – mint pl. az Internet – hisz, netán még annak alapján akarja ezeket a tiszteletre méltó zárt klubokba bekerülni, az nem közénk való.

  Már ne haragudj, de erről nekem sokkal inkább Don Quiote jut eszembe, mint egy, a hagyományokat tisztelő és ápoló “lövészember”! Nem beszélve arról a kiváltságról(?), hogy mi már benne vagyunk a klubban, aki meg be akar kerülni, az küzdjön!

  Igen, egy klubba bekerülés megkövetel bizonyos feltételeket. A szabályok elfogadása, tagdíjfizetés … De nem hiszem, hogy ezek között a modern technika elutasítása és 19. századi gondolkodás is szerepelne!

  Szerintem a lövésztársadalom nem lehet kirekesztő. Éppen a fennmaradásunk – fegyvertartás, legális lőporbirtoklás! – érdekében hasznos, ha nem zárt klubként létezünk. Sokan vannak az országban – és szerte a Világon – akik irtóznak a fegyverektől, és legszívesebben mindent – az elöltöltőket is! – betiltanának. Ellenük a legjobb védekezés, ha minél többen fogadják el, esetleg űzik ezt a sportot. Tehát segítsük, hogy megtaláljanak bennünket, ne pedig gátoljuk!

  Ma az emberek jelentős része elsődlegesen az Net-en tájékozódik! (Anno a Vadnyugaton is először gyalog, lóval, szekéren közlekedtek. Viszont amikor megjelent a vasút, nem azt mondták, hogy minek az, hiszen évezredek óta ott a ló! És jól megfért egymás mellett!)

  Végül: ha ennyire ellene vagy a net-nek, akkor miért olvasod a Kapszli honlapját, sőt, még írsz is a fórumba?!

  Bocs – azért is, hogy kicsit hosszú voltam – nem bántani, megésrteni akarlak, csak ezt a bejegyzésedet elég meggondolatnak tartom.

  “füstölgős” üdvözlettel, János

   

  Avatar

  Szia Balázs!

  Biztos, hogy ennek meg kell jelenni a fórumon? Szetm az ilyeneket aut. szűrni kellene!

  üdv., János

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 90