Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Történetünk

meflszlogo2013 copyAz elöltöltő lövészet története hazánkban

Hazánkban két lövészszövetség együttesen szervezi az elöltöltő fegyveres (és egyéb történelmi) lövész életet. Így vagy úgy, de a kezdetektől is együtt dolgozott a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége e szép sport elterjesztésén.

A történet valahol a ’90-es évek közepén kezdődött, mikor egy maroknyi elszánt lövész Kisvárdai Pista vezetésével-támogatásával Komárom városában ismerkedni kezdett a feketelőporos lövészettel. Fiatal, még mindig gyermekkorú szakágunk azonban jelentős fejlődésen ment át az elmúlt 10 év során. A kezdeti szabályozatlanságot csak 1998-ban váltotta fel egy indokolatlanul szigorú, már-már ellehetetlenítő szabályozás a 115/91 kormányrendelet módosításaként. A nehéz jogi helyzet ellenére azonban megállíthatatlanul elindult valami. Káldi Gábor – Az Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségének főtitkára, majd elnöke, majd örökös tiszteletbeli elnöke – és Cziglényi Alpár – akkoriban a szövetség alelnöke -, és Vasicza József vezetésével igazi közösség épült. A feketelőporos lövészélet központja a Komáromi VSE lőtere mellett a budapesti APLE lett, mely helyet biztosított az új versenyágnak, és lehetőséget adott a lövészeknek a tapasztalatcserére, egymás megismerésére. A rendelet azonban indokolatlanul, Európában egyedülállóan szigorú volt: az elöltöltő fegyverek bár megvásárolhatóak voltak szabadon, de használatukhoz a szerelt lőszeres sportfegyverek engedélyezésén kellett átesni, pedig csappantyút, feketelőport nem tarthatott a barna könyv megszerzése után sem a lövész. A lövészet egy része, és a nagy bajnokságok így kiszorultak az ország határain túlra, ahol is észak-komáromi lövészbarátaink – a Royal SSK lövészklub tagjai – adtak otthont egy időre nekünk.

A munka azonban nem állt meg. A szövetség tisztségviselői éveken keresztül bombázták a jogalkotókat, jogalkalmazókat egy európaibb, élhetőbb szabályozás megteremtésével kapcsolatban, aminek eredménye-képen a 2004. évi XXIV. fegyvertörvény jelentősen enyhített az engedélyezés menetén. A friss rendszer szerint jóval egyszerűbb lett e fegyverekkel sportlövészetet folytatni hazánkban.

DSC_0105

Káldi Gábor és Cziglényi Alpár átveszi az “Elöltöltő fegyveres lövészetért” érdemérmet

Az új szabályozás előtti időszak sem telt el azonban eredménytelenül, hisz egyre több egyesület kezdte el feketelőporos szakosztályok működtetését országszerte, beindult a hazai versenyélet, a szövetség pedig csatlakozott a Nemzetközi Elöltöltő-Fegyveres Szövetséghez (MLAIC) teljes jogú tagként. Lövészeink 2003-ban Halikkoban (Finnország), 2005-ben Pforzheimben és 2006-ban Bordeaux-ban képviselték a hazai elöltöltős tábort. S bár a magyar elöltöltős történelem könyve még igen vékonyka kötet, lövészeink Bordeaux-ban már néhány versenyszám esetében a világbajnoki első 10 helyezésen belülre jutottak.

Az 2005-ös év ismét egy fontos változást hozott életünkben: a versenyeztetésben és a szakág fejlesztésében érdekelt két szervezet, a Magyar Sportlövők Szövetsége és az Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége a hazai lövészéletben példaértékű lépésként együttműködési megállapodást kötöttek, melynek értelmében egységesen szerveznek csak versenyeket, nem megosztják a lövészeket, hanem összekötik őket, hogy érdekeiket a két szervezet együttesen még hatékonyabban tudja képviselni.

A megállapodás ismét lendületet adott a szakágnak. Az MSSZ jóvoltából elkezdhettük a versenyzést a szerelt lőszeres történelmi fegyverekkel is. Kibővíthettük versenyszámainkat a fegyvertörténelem szerelt lőszeres szakaszának két nagy korszakával. Versenyeket rendezünk, minősülési lehetőséget biztosítunk immáron:

  • klasszikus elöltöltő fegyverek számára minden nemzetközileg elismert versenyszámban
  • 1830 – 1896 közötti, eredetileg fekete lőporral szerelt egységesített lőszert tüzelő fegyverek számára (gondoljunk csak itt a western hőskor legendás Peacemaker revolvereire, vagy Winchester és Sharps puskáira, de szeretnénk meghonosítani a korabeli hazai hadi fegyverek használatát is, mint például a Werndl, Wanzl, stb…)
  • 1886 – 1945 közötti szerelt lőszeres hadifegyverek számára. E kategória alatt minősülni lehet a klasszikus hadi imétlőpuskákra (Mauser 98K, Carl Gustafs, Mannlicher M95, Schmidt-Rubin, stb…), hadi öntöltő puskákra (M1 Garand, SzVT-40, Gew 43, stb…), hadi revolverekre és hadi öntöltő pisztolyokra.

Ez utóbbi versenyágnál fontos kihangsúlyoznunk, hogy nem katonai hagyományőrzés a célunk, hanem a fegyverek sportlövészeti pontos, precíz használata. A sportba nem szivároghat be semmiféle kétes ideológia. Olyan hagyományt szeretnénk feléleszteni, melyet Dr. Prokopp Sándor neve fémjelez, aki az 1912-es stockholmi Olimpián megnyerte a magyar sportlövészélet első aranyát 300m hadi puska összetett versenyszámban.

A fejlődés persze azóta sem állt meg. 2008-óta magyar tagja is van a nemzetközi szövetség 6 fős elnökségének, valamint 2010-óta magyar vonatkozású versenyszámmal is bővült a nemzetközi versenyprogram. A Kossuth (kovás puska csapat) versenyszám a 2010-es világbajnokságon debütált először. Lövészeink az elmúlt 10 évben számos kimagasló eredményt értek el nemzetközi versenyeken. Számos 1-10. helyezés után a 2009. évi valenciai EB-n sikerült az első érmet megszereznie a Grand Prix of Versailles versenyszámban a magyaroknak. Balassi János, Nagy Imre és jómagam Németh Balázs, állhattunk fel a dobogó harmadik fokára. 2010-ben ismét nagy lépést tettünk előre: Nyitrai József – a “Vakember” – megszerezte hazánk első egyéni VB bronzérmét Lamarmora (50m hadipuska) versenyszámban, a Nagy Imre, Mészáros Gyula, Németh Balázs csapat Pforzheim (50 m szabadpuska csapat) versenyszámban bronzérmet, a frissen debütáló Kossuth versenyszámban pedig Mészáros Gyula, Nyitrai József és Németh Balázs VB ezüstérmet szerzett.

A folyamat nem is állt meg. 2013-ban, az eisenstadti EB-re már 10 fős válogatott utazott ki, és minden eddigit felülmúló sikert arattak lövészeink: Nagy Imre Lamarmora original (eredeti hadipuska 50 m) versenyszámban ezüstérmet nyert úgy, hogy éppen annyit lőtt, mint az első helyezett. Tar Mihály Kuchenreuter Replica versenyszámban szerzett ezüstérmet úgy, hogy a 4. helyen Nickl László követte, a magyar Kossuth (kovás puska 50 m) csapat pedig bronzérmet.

Persze ez csak a jéghegy csúcsa. Számos MLAIC Friendship, Euroliga győzelemmel büszkélkedhetnek még a magyarok, de még ennél is nagyobb büszkeség, hogy igazi jó közösség kovácsolódott hazánkban olyan központoknak köszönhetően, mint amilyen a ballószögi, zalaegerszegi, tótkomlósi, debreceni, pécsi, komáromi, székesfehérvári, stb… egyesületek.

2013. márciusában a szövetség átalakult, hogy befogadhassa az egyéni tagokat, valamint az elöltöltő fegyveres vadászati módot. Így már nem csak szervezetek, hanem magánszemélyek is válthatnak éves tagságot a szövetségben. Szintén döntés született arról, hogy hazánk megpályázza a 2017. évi Elöltöltő Fegyveres EB rendezési jogát.

Jelenleg több, mint 500 lövész rendelkezik hazánkban alapismereti vizsgával, és harminchoz közelít az elöltöltő-fegyveres lövészetben érdekelt klubok száma.

Németh Balázs

elnök

MEFLSZ