Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Az elöltöltő fegyveres vadászatról

Vadászat elöltöltő-fegyverekkel

 

ready to huntAz ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik…” mondja az ismert kínai bölcsesség. S valóban immár több mint 18 éve, hogy a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége megtette azt a bizonyos első lépést az elöltöltő-fegyveres vadászat hazai meghonosítása érdekében. S a hosszú út, a kitartó munka úgy tűnik célt ér hamarosan. A szövetség megismertette az új hagyományos vadászati módot a vadásztársadalommal, s az ügy bírja a szakmai szervezetek – az Országos Magyar Vadászkamara, Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatását is.„

De miért is vadásszunk egy letűnt kort időző fegyverrel? A XXI. század emberének a felgyorsult, sikerorientált, technikaközpontú világban fogódzót, biztos talajt jelenthet a hagyományok és gyökerek keresése. Nem véletlen, hogy napjainkban világszerte nagy népszerűségnek örvend a hagyományos technikák, technológiák újra használatba vétele, az építészettől kezdve a naturális konyhatechnikákon keresztül, a biogazdálkodásig. Az elöltöltő-fegyverekkel való vadászat során a 150-300 éves technológiát képviselő fegyverek mellet újra felfedezhetjük szépapáink vadászértékeit, az erdő feltétlen szeretetét és a vad mély tiszteletét.

“A vadászat a vad halló, látó és szagló távolságán belül kezdődik…”

Az elöltöltő-fegyvert használó vadász mielőtt vadászterületre lép, hosszú időt tölt a fegyverével: el kell sajátítania azokat a már-már feledésbe merült ismereteket, melyek lehetővé teszik a fegyvere biztonságos használatát, a maximális hatékonyság és pontosság elérését. Eközben nem csak felkészül a fegyvere vadász célú használatára, nem csak összeszokik a fegyverével, de kialakul egy érzés, amit minden elöltöltő-fegyvert használó lövész megél: mit jelent kézbe venni a múlt egy darabját és mit jelent csodálattal adózni a korabeli vadászok, fegyverművesek teljesítménye előtt.

Őzsuta terítéken

Őzsuta terítéken

Az ilyen vadászember új szemlélettel lép az erdőbe, új kihívást, új élményt nyújt neki a vadászat, melyhez egy nemes és elegáns módot használ. Olyan értékeket olyan értékrendet éleszt ez fel, melyek napjainkra egyre inkább feledésbe merülnek. Az egylövetű fegyverek használata azt az üzenetet hordozza, hogy a vadász nem mértéktelen zsákmányolási vággyal lép be az erdőbe, hanem azért, hogy csak annyit vegyen el, ami szükséges. Célja nem a hatalmas teríték, hanem az értékes élmény.

Európában több országában már kezdik felismerni az elöltöltő-fegyveres vadászat kulturális, és gazdasági jelentőségét. Nagy Britanniában, Olaszországban, Németországban is lehet vadászni feketelőporos fegyverekkel, de a fekete kontinens számos országában is vadászhatóak e fegyverekkel akár a „big five” vadjai is sikerrel.

A Vadászkamara és a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége tervei szerint az elöltöltő-fegyveres vadászati mód kiegészítő vadászati módként kerül bevezetésre jogszabályainkba. E hagyományos vadászati mód gyakorlásához kiegészítő vizsgát kell tennie majd a vadászvizsgával már rendelkező személyeknek. A vizsga során mind az elméleti, mind a gyakorlati tudásról számot ad majd a vadász. A lövészeti teszteken a jogszabályi energiahatárokat elérő töltetekkel kell majd a lövésznek találatokat elérni 30-50-80 m-es távolságokon. A vadászatra használni kívánt elöltöltő-fegyverek nem kerülnek tartási engedélybe, ahogy a a vadászíjak sem fegyvertartási engedély kötelesek.

boar copy1A muzeális fegyverekkel történő vadászat harmonizál hazánk vadászkultúrájával, öt évszázados hagyományokat ápol. Az elöltöltős vadász korszak ismert szerzői – Paák Dienes, Cserszilvásy Ákos, Bölcsházai Belházy Jenő – sorai máig mértékadó személetet közvetítenek számunkra. Az elöltöltő-fegyveres vadászat megfelel a modern kor legszigorúbb vadászetikája által szabott feltételeknek is. Az elöltöltő-fegyverek és egyéb muzeális fegyverek nem maradnak el hatékonyságban a modern vadászfegyverektől. A kisebb lőtávolság olyan kihívások elé állítja a vadász, mely csak akkor teljesíthető, ha elmélyül a vad és a természet megismerésében, s kifinomult vadászkészségekkel vértezi fel magát.

 

Vadászüdvözlettel:

 

Dr. Batta József Tamás

Németh Balázs