Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

A lőszertöltésről

IMG_1855Lőszerek újratöltése

 

Régi vágya volt a magyar fegyvertartó társadalomnak, hogy lehetőségünk legyen lőszerek újratöltésére. Nem meglepő ez a vágy, hiszen a sportoló és a vadász törekszik arra, hogy minél jobban elmélyüljön a fegyverével kapcsolatos tudományokban. Teszi azt azért, hogy jobb eredményeket érhessen el a versenyeken, vagy hogy pontos lövésével kevesebb szenvedést okozott az elejtendő vadnak. Ennek a tanulási folyamatnak egy fontos állomása a saját lőszer töltése, mellyel olyan paraméterekkel rendelkező töltényeket készíthetünk, melyek akár a gyári lőszereknél is pontosabbak lehetnek, hiszen teljesen a mi fegyvererünk, mi igényeink szerint készülnek el.

A lőszertöltés csak az elmúlt évtizedekben tűnt el a hazai fegyvertartók lehetőségeinek tárházából, s egy régi adósság törlesztése volt, hogy végre ez évtől lehetőség nyílik rá. A magyar vadász még a szocializmus évei alatt is készíthette saját töltényeit, s a vadász dinasztiákban még él az emlék, ahogy a nagyapa saját sörétes patronjait peremezte a konyhaasztalnál.

IMG_1844A lőszertöltés elsősorban egy szép hobbi. Nagyszerű időtöltés, amellyel meghosszabbítható a vadászattal, sportlövészettel – hobbinkkal – töltött idő. Persze a szép időtöltésnek egyéb előnyei is vannak. Először is nagyon sokat tanít a fegyvertartónak a fegyverkultúráról, lövészetet körbe ölelő tudományágakról. A lőszerek töltése precizitásra, felelősségre nevel, hiszen a fegyver-lőszer-vadász rendszer egyik fontos elemének befolyásolását ragadjuk magunkhoz.

Megéri újratölteni?

Nem hagyható persze figyelmen kívül a lőszertöltés gazdasági oldala sem. Való igaz, hogy a legtöbb puskakaliberben gyorsan ledolgozza saját árát egy újratöltő készlet. Elmondható, hogy még a legolcsóbb puskakaliberek esetében is csak pár száz lőszerre van ahhoz szükség, hogy megtérüljön a befektetés. Ha pedig fegyverünk olyan exkluzív kaliberrel bír, melynek beszerzése nehéz, költséges hazánkban, úgy talán nincs is más lehetőségünk.

Nézzünk egy egyszerű kalkulációt. Tegyük fel, hogy 30-06 űrméretű puskánk esetében szeretnénk lecserélni 620 Ft / db árú Sierra lőszerünket magunk által töltött lőszerre. Ehhez megvásároljuk újonnan a hüvelyeket 360 Ft / db áron, a csappantyút 16 Ft / db áron, a soft point lövedéket 160-180 Ft / db áron, és a bele való lőport 115 Ft-os áron. Az így kapott lőszer (közepes – jó minőségű összetevőket használva) alapanyag áron kb. 380-430 Ft-ra jön ki, mivel a hüvelyt három-négyszer újra tudjuk használni. Látható, hogy 30-40%-os megtakarítással jár lőszerenként, ha saját magunk töltjük.

Lee_Precision_50Anniversary_Kit_90050Persze a lőszertöltéshez nem csak az alapanyagok kellenek, hanem szerszámok és engedélyek is. A szerszámkészletek közül a legolcsóbb egyszeres prés szettet a Lee kínálja (50th Anniversary vagy Breech Lock Challenger Kit) 59900 Ft ért. Ehhez kell még egy matricakészlet 13900 Ft-ért, valamint vizsgázunk kell 10000 Ft-ért és engedélyt kell szereznünk még 10000 Ft-ért. Ha ezeket a járulékos költségeket is a lőszer árra vetítjük, akkor már 130 lőszert töltése után elérjük a fedezeti pontot, vagyis a gépük és az engedélyezés kitermelte a saját költségét. A megtérülési pont természetesen később érkezik el olcsóbb lőszerek esetében.

Kiszámolná a saját lőszerére vonatkozó megtérülést? Készítettünk hozzá egy kalkulációs segítséget!

A régi fegyverek szerelmeseinek is új lehetőséget biztosít a lőszertöltés. Visszahívhatóvá válnak kényszerű nyugdíjukból nagyapáink már nem gyártott űrméretű fegyverei. A lőszertöltés így az értékmegőrzés eszközévé válik, mert a jó fegyver olyan, mint a veterán autó: amíg mozog, él, az idő nem ellensége. A szekrénybe dobott, soha elő nem vett puska azonban pusztul, gyorsan az enyészeté lesz.

Mennyire bonyolult a lőszerújratöltés?

group1A lőszertöltés egyáltalán nem bonyolult folyamat. Persze mint minden fegyverrel kapcsolatos tevékenységnek ennek is megvannak a legfontosabb biztonsági és eljárási szabályai, melyeket be kell tartani. Maga a folyamat három nagyobb fázisra bontható: hüvelyek előkészítése (válogatás, tisztítás, visszaformázás, csappantyúzás), lőpor kimérése és betöltése, lövedék beültetése és peremezése. Ugye nem is hangzik bonyolultnak? És nem is az. Nem lehet kivitelezhetetlen küldetés egyetlen olyan embernek sem, aki megszerezte a fegyvertartási engedélyt, és elsajátította egy fegyver készségszintű kezelését.