Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Vizsga, engedély, jog

Lőszertöltés engedélyezése és a lőszertöltő vizsga

 

IMG_2001A lőszertöltés engedélyezése nem bonyolult folyamat. Maga a lőszertöltő vizsga letehető már akkor is, amikor még nincs kézben a fegyvertartási engedély. A vizsga 10000 Ft-ba kerül, és a megyei kapitányságokon lehet jelentkezni rá, ugyan ott, ahol a fegyverismereti vizsgákra. A vizsgák szakmai felügyeletét a hazai CIP képviselet, a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. biztosítja.

A vizsga letételének nem alapfeltétele tanfolyam végzése, de sokat segíthet a felkészülésben, főleg ha azok a szakemberek tartják a tanfolyamot, akik a vizsgáztatásban is részt vesznek. A vizsga anyaga elsajátítható autodidakta módon is, de tanfolyam választása esetén az oktatók szakmai felkészültsége biztosíték arra, hogy a vizsga sikeresen vehető lesz minden jelölt számára.

A sikeres vizsga oklevelével és a fegyvertartási engedély birtokában kérhetjük meg a lőszertöltő engedélyt, mely visszavonásig lesz érvényes. Az engedély birtokában jogosultak vagyunk lőszerelemet vásárolni (lőport és csappantyút), valamint olyan lőszert tölteni, melyre egyébként engedéllyel rendelkezünk. Nagyon fontos biztonsági szabály, hogy más számára tilos lőszert tölteni. Mindenki csak saját készítményei után vállalhatja a felelősséget.reload8

A vizsga elméleti és gyakorlati kérdésekből áll, melyek megtalálhatóak a 49/2004. BM rendelet mellékleteiben. A gyakorlati rész során számos újratöltéssel kapcsolatos részmunkafázist kell megfelelően elvégezni a biztosított szerszámpark megfelelő használatával.

A lőszerelemek tárolása

A lőszerelemek csak gyári csomagolásukban tárolhatóak az engedélyezett tárolóhelyen. Lakás céljára szolgáló épület ablakkal rendelkező helységében 2 kg lőpor és 5000 csappantyú, nem lakás céljára szolgáló épület ablakkal rendelkező helységében pedig 10 kg lőpor és 25000 csappantyú tartható. A jogszabályok megkövetelik, hogy lemezszekrény esetében lefúvó nyílásokkal lássuk el a tárolóalkalmatosságot. A csappantyúkat és lőport egymástól fémlemezzel kell elválasztani, egy szekrényben feketelőpor és füstnélküli lőpor nem tartható.

Lőszerek vizsgálata

4570_427Az általunk készített lőszer jóságát elsősorban pontossága határozza meg, melyhez vadászlőszerek esetében szorosan kapcsolódnak a célballisztikai tulajdonságok is. Persze amíg elérünk arra a pontra, hogy lőszerünket tökéletesnek kiálthassuk ki, biztos vagyok benne, hogy sokat kell majd mindenkinek kísérletezni, s azt lőtéren tesztelni. Ez persze nem baj, hiszen az elmélet és empíria ütköztetése része a játéknak, persze csak addig, amíg nem lépjük át az újratöltő könyvek által szabott biztonsági határokat. Ha a kísérletezés folyamatát rövidebbre kívánjuk szabni, érdemes szakember segítségét igénybe venni. Műszeres mérésekkel sokszor ki lehet ugrasztani a nyulat bokorból, sokszor fáradságot, időt, pénzt tud spórolni a lőszervizsgálat a vadásznak, lövésznek.

IMG_1858A lőszervizsgálat során a szakember már egyszerű szemrevételezéssel is tud tanácsokat adni, de műszeres mérésekkel lehet igazán jól belelátni az elkészített lőszer lelki világába. A műszeres vizsgálat során egy mérőcsőben sütik el a töltényt, mely regisztrálja a gáznyomás alakulását az idő függvényében, miközben egy professzionális sebességmérő rögzíti a lövedék sebesség adatait. Fontos, hogy a gáznyomás görbe mindig ugyan olyan formát mutasson, ahogy az is fontos, hogy kicsi legyen a lövedéksebességek közti eltérés. Ezek a száraz adathalmazok a szakember számára sokat elárulnak arról, hogy hogyan lehet fejleszteni, javítani a lőszer képességeit. Ha igénybe vesszük segítségét, pénzt, időt spórolunk magunknak.