Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kutatási célú vadászatok 2013

CIMG1119

Az első vadászat.

Oly sok év után ma áttört egy határvonal: legálisan vadászatra használhatjuk immáron elöltöltő puskáinkat….

Vadászhatunk elöltöltő fegyverrel

Az elöltöltő fegyveres vadászat ügye nem új keletű hazánkban, bár kétségtelen, hogy az elmúlt években felgyorsult megvalósulásának folyamata. A Magyar Elöltöltő fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségének (korábban Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége) kezdeti célkitűzései között már megalakulásakor is szerepelt a vadászat ügyének előremozdítása.

A mai napon tettük meg a legnagyobb lépést afelé, hogy ez a cél megvalósulhasson. Száz év elmúltával ismét magyar vadászterületen, magyar vadászok, elöltöltő fegyverrel indulhatnak az erdőzúgást hallani, s a vadat űzni.

Szövetségünk mindent megtett annak érdekében, hogy az elöltöltő fegyveres vadászati mód a hagyományos vadászati módok közé emeltessen a vadászati jogszabályok módosítása után. Az elmúlt évek munkájának, kutatásainak köszönhetően a szakmai szervezetek egyöntetűen támogatták tervünket, így ez év tavaszán elhatároztuk, hogy kutatási célú engedélyt kérünk az illetékes hatóságtól, hogy a hosszú előkészítő munka után gyakorlati tapasztalatokra is szert tehessünk, hogy a jogszabályok előkészítéséhez olyan tapasztalati hátteret alakíthassunk ki, melyekre biztonsággal támaszkodhatunk majd.

IMG_1283

Pedersoli Jäger közép európai vadászpuska

A kutatási célú program keretében, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya által kiadott engedély értelmében 2014. február 28-ig vadászhatunk vaddisznót, gím, dám, őz és muflon tarvadat, valamint a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó kivételével az egyéb apróvadfajok közé sorolt vadfajokat az Ipoly Erdő Zrt. 13-570410-134 kódszámú vadászterületének természetvédelmi oldatlom alá nem eső részein.

A kutatásban a MEFLVSZ azon tagjai vehetnek részt, akik érvényes vadászjeggyel és lőjegyzékkel rendelkeznek, valamint letették az elöltöltő fegyverek biztonságos kezelésére vonatkozó szövetségi vizsgát. (Az egyesület tagjává válik automatikusan minden olyan lövészegyesületi tag, akinek egyesülete a MEFLVSZ tagszervezete, vagy aki vadászként, lövészként – magánszemélyként – egyénileg vált ki egyesületi tagságot.)

A kutatási terv eredményeiről a kutatási időszak lezártát követő 60 napon belül a MEFLVSZ köteles jelentés küldeni a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya részére.

Kik vehetnek részt a programban?

Szeretnénk, ha minél több tapasztalt vadász részt venne a programban, ha megfelelő készséggel bír elöltöltő fegyverek kezelésében.

Mik az elöltöltő puskákkal kapcsolatos elvárások?

A fegyvernek képesnek kell lennie 2500 J-t meghaladó torkolati energiára úgy, hogy a lövész nem haladja meg a gyári maximum töltet mértékét. Képesnek kell lenni 80 méteren 10 cm-es körön belül találni a fegyverrel. A fegyvernek rendelkeznie kell érvényes műszaki tanúsítvánnyal. A minimális csőhossz 45 cm kell legyen, a kaliber pedig legalább .50-es. A vadászatok során .50-es kaliberből kúpos lövedék, nagyobb kaliberekből kúpos és gömb lövedék is lőhető.

Hogyan jelentkezhetek a programban való részvételre?

Ha rendelkezel érvényes vadászjeggyel, lőjegyzékkel, és már van elöltöltő fegyveres vizsgád, vagy még nincs, de meg szeretnéd azt szerezni, várjuk leveled a hungarian.mla@gmail.com emailcímen.

Köszönetnyilvánítás:

hunting starts

Mert a vadászat a vad halló, látó és szagló távolságán belül kezdődik.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindazon szakembereknek, vadásztársaknak, támogatóknak, akik tevőlegesen is részt vettek a folyamatban:

Először is szeretném megköszönni minden munkatársamnak az elmúlt évek hosszú, sokszor kilátástalannak tűnő, de mindig hittel végzett munkáját. Köszönettel tartozom így Dr. Batta József Tamásnak, Pólik Sándornak, Eötvös Péternek, Hamza Emilnek, Vida Gábornak, Almay Gábornak, Nyitrai Józsefnek, Nyikos Attilának, Cseterki Imrének. Köszönettel tartozom ezen felül a nagy öregeknek, akik az egész vadászattal kapcsolatos folyamatot elindították 1995-ben: Cziglényi Alpárnak és Káldi Gábornak ().

Szeretnék köszönetet nyilvánítani Dr. Semjén Zsoltnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének, Feiszt Ottónak, az Országos Magyar Vadászkamara elnökének, Pechtol Jánosnak, a Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökének, Dr. Székely Istvánnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogászának, Pető Zoltánnak, a Pest Megyei Kormányhivatal vadászat és Halászati Osztályának vezetőjének, Szabó Zoltánnak, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi igazgatóságának vezetőjének, Vajai Lászlónak, a Vidékfejlesztési Minisztérium
Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztály nyugállományú főosztályvezetőjének valamint Szabó Ferencnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztály főosztályvezető-helyettesének.

Szeretnénk ezen felül köszönetet mondani az Ipoly Erdő Zrt.-nek azért, hogy a kutatási programot befogadta. Köszönetet mondunk így Kiss László vezérigazgató úrnak, Guzsik Alfrédnek, az Ipoly Erdő Zrt. fővadászának, Varga Zoltánnak, a Kemencei Erdészet vezetőjének és Bényei Tamásnak, a kemencei vadászterület hivatásos vadászának.