Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Az elöltöltő fegyveres vizsga

Az elöltöltő-fegyveres vizsga célja elsősorban az, hogy ellenőrizhető legyen, biztonságosan kezeli-e a lövész, vagy a vadászatra készülő az elöltöltő fegyvert. Ez a vizsga hatósági vizsga, ami a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségéhez tartozó egyesületek kezdeményezéseként született meg, majd az elöltöltő fegyverek vadászati célú felhasználását lehetővé tévő jogszabályok hatályba lépésével nyerte el mai formáját. Célja elsősorban a biztonság. Az elöltöltő fegyverek kezelése igényel olyan szakismereteket, melyeket a modern fegyverekre vonatkozó hatósági fegyvervizsga nem fed le.

A vizsgát 2000. évi elindulása óta több, mint 500 lövész tette le, s szakszerű felkészültségüknek köszönhetően azóta is jogszerűen, biztonságosan zajlik hazánkban az elöltöltő fegyveres sportlövész élet, és néhány hónapja a vadászat is.

A vizsga három részből áll. Az első rész egy írásbeli teszt, mely során a vizsgázóknak 25 kérdéses feleletválasztós teszt kérdései közül 20-ra kell jól válaszolni. A kérdések a vadászati jogszabályismeret, a szövetség vizsgaszabályzata és a biztonságtechnika tárgykörét érintik. A teszt kitöltésére 30 perc áll rendelkezésre.

A második rész a szóbeli vizsgarész. Ennek során a vizsgázók egy főtémából és két altémából álló tételt húznak, melynek kérdéseire 10 perc felkészülés után kell felelni.

A vizsga harmadik, egyben záró része a gyakorlati lövészet. Ennek során a vizsgázó egy hosszú, egylövetű, elöltöltő csappantyús fegyverből kell lőjön a megfelelő biztonsági feltételek betartásával úgy, hogy közben minden töltési mozzanatot kommentál, s magyarázza, hogy mit miért csinál úgy, ahogy. A gyakorlati vizsga során nem a pontosságot, hanem a töltési mód szakszerűségét, biztonságát értékeli a vizsgabizottság.

A szövetségi vizsga díja 7000 Ft. A vizsgák időpontjairól a következő  email címen lehet érdeklődni: eloltoltos.konferencia@gmail.com

A vizsga mindig közvetlen hangulatban zajlik, de ez nem jelenti azt, hogy a vizsgáztatók nem követelik meg a jó felkészültséget. A biztonság és jogszerűség terén nincs rugalmasság.

Felkészítő tanfolyamainkról folyamatosan tájékoztatást nyújtunk honlapunkon, a kapszli.hu portálon is. Tanfolyami ajánlatainkat megtekintheti ide kattintva.