Ultrahangos tisztítás 101

Az ultrahangos tisztítókészülékek sokáig kizárólag ipari- és laboreszközök voltak, amelyhez kevesek fértek hozzá. Az elmúlt tíz évben – elsősorban az olcsó távol-keleti gyártásnak köszönhetően – világszerte elérhetővé váltak lakossági- és hobbicélú felhasználásra is. Tekintsük át, hogyan használhatóak a feketelőporos lövészetben és a lőszertöltésben!

Az ultrahangos tisztítás során a tisztítandó tárgyat folyadékba helyezik, a folyadékba pedig 20-400 kHz frekvenciájú hanghullámokat bocsátanak. A hanghullámok hatására a közegben kavitációs buborékok képződnek, mivel a folyadék gyors sebességnövekedése következtében lokálisan leesik a nyomás. Így ezek nem gázzal telt buborékok, hanem a folyadékban keletkezett üregek, amelyekben vákuum van. (A jelenséggel valószínűleg mindenki találkozott gyermekkorában, amikor a fürdőkádban ülve a vízben gyorsan  húzta a kezét és mögötte pezsgettek a buborékok.) A buborékok mérete nagyjából fordítottan arányos az alkalmazott ultrahang frekvenciájával.

Cavitation_bubble_implosion

A kis kavitációs buborékok összeroskadnak, ha a környező nyomás elegendően magas. Ekkor a folyadékfelületek egymáshoz csattanása erős akusztikus lökéshullámot kelt, a folyadékba merített szilárd testek határfelületeire pedig jelentős erőhatást fejt ki. A hullámfront több száz kilométer/óra sebességgel halad, a nyomás hirtelen emelkedésével pedig lokálisan magas lesz a hőmérséklet (akár 5000 ℃). Az ultrahangos tisztító berendezések e jelenségeket használják ki a kívánt hatás kifejtése érdekében.

image002

 

Az ultrahangos tisztítás kiválóan alkalmas bonyolult geometriájú alkatrészek, zsákfuratok gyors és hatékony tisztítására. A tisztítandó felületen mechanikusan fellazított szennyeződés leválik a felületről és feloldódik a folyadékban, vagy lesüllyed a tartály aljára. A tisztítandó tárgy semmilyen károsodást nem szenved. Mivel a tisztító hatás mindenhol fellép, ahová a folyadékban elér a hanghullám, ezért a legtöbbször nem is kell szétszedni a tisztítandó tárgyat.

Milyen eszközök tisztítására használható az ultrahangos berendezés?

A fentiekben láthattuk, hogy a kisméretű, összetett alakú tárgyak tisztítása megoldható ezzel a módszerrel, ezért elsősorban az ilyen eszközökhöz, alkatrészekhez ajánlható. A tapasztalatok szerint jó eredmények érhetőek el az alábbiak tisztításakor:

 • feketelőporos lakatszerkezet
 • fegyveralkatrészek
 • lőszerhüvelyek
 • fegyvercsövek, dobok
 • lőszertöltő matricák
 • lőszertöltő kéziszerszámok
 • öntőformák

07_stor

Milyen adalékanyagok használhatóak?

A tisztító hatás fokozása érdekében érdemes a vízhez adalékanyagokat adni. A megfelelő adalék nem csak oldja a szennyeződést, de csökkenti a folyadék felületi feszültségét, így elősegíti a kavitációs buborékok képződését. A Lyman cég többféle tisztítóadalékot kínál, a tisztítandó anyagtól függően. Az adalékanyagokat csak a gyártó által javasolt hígításban szabad alkalmazni, és tilos összekeverni más adalékokkal!

Lyman TurboSonic réztisztító koncentrátum alkalmas sárgaréz, vörösréz, bronz és rozsdamentes acél anyagú tárgyak tisztítására. Általában 1:40 arányban hígítva alkalmazható, de erősen elkoszolódott felületek (pl. feketelőporos hüvely) esetében indokolt lehet 1:20 arányig emelni. Ez az adalék nem viszont alkalmas ezüst, ezüst ötvözet, illetve ezüsttel futtatott tárgyak tisztítására.

Acél, rozsdamentes acél illetve eloxált alumínium tisztítására a Lyman TurboSonic acéltisztító folyadékot ajánljuk. Az alkatrészeket érdemes a hígított adalékban áztatni az ultrahang bekapcsolása előtt, ez lerövidíti a tisztítási időt. Nyers alumínium és nem mágneses anyagok tisztítására viszont nem alkalmas.

Emellett érdemes kísérletezni ecet, citromsav vagy mosogatószer vizes oldatával, a tapasztalatok biztatóak.

Mennyi ideig kell tisztítani?

Természetesen a tisztítást addig kell folytatni, amíg a kívánt eredményt el nem érjük. Azonban a legtöbb háztartási / hobbi felhasználásra szánt készüléket nem szabad huzamosabb ideig folyamatosan működtetni. Ezért a gyártók általában limitálják a tisztítási ciklust, a Lyman ultrahangos berendezéseknél ez az idő 480 másodperc (8 perc). Ezután érdemes néhány percig pihentetni a készüléket, ezalatt pedig ellenőrizni, hogy nem koszolódott-e el a folyadék. Jellemzően 3 ilyen intervallummal a legkoszosabb feketelőporos hüvelyek is kitisztíthatóak.

06_stor

A Lyman termékekhez hasonló, korszerű berendezések védettek túlmelegedés ellen is. Amennyiben ez a visszajelző led világít, 15 percig pihentetni kell a készüléket. Ha a készüléket felszerelték saját fűtőbetéttel, az ideális tisztítási hőfok (kb 55-65 Celsius) eléréséhez jellemzően 20-30 perc kell. Természetesen jelentős időmegtakarítással jár, ha eleve meleg vízzel töltjük fel a tartályt.

Milyen más tisztítókészülékek léteznek? Mik ezek előnyei és hátrányai?

Az ultrahangos tisztítóeszközök legfőbb versenytársai a rezgő tisztítók és a forgódobos tisztítókészülékek. Míg előbbi esetében száraz őrleményben történik a tisztítás rezgőmozgás hatására, az utóbbiban a forgódobban víz, oldószer és kis fémtüskék fejtik ki a kívánt hatást.

Az alábbi táblázatban összefoglalom a különféle készüléktípusok előnyeit és hátrányait.

Rezgő tisztító Ultrahangos tisztító Forgódobos tisztító
tisztítóközeg száraz növényi őrlemény víz, oldószer víz, oldószer, fémtüskék
tisztítható anyagok réz, bronz réz, bronz, acél, rozsdamentes acél, alumínium, arany, műanyag, üveg, stb réz, bronz
szárítás szükséges nem igen igen
összetett alakú tárgyak tisztítása korlátozottan igen igen
tisztított felület fényes matt fényes
gép költség 32.900 Ft-tól 52.900 Ft-tól 89.900 Ft-tól

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-04-29 21:04:50Z | | ÿï÷þÿï÷þÿï÷þÿétÞ,

Mire kell figyelni az ultrahangos tisztító használatánál?

 1. Sose használd a készüléket üresen. Mindig a tartályban jelölt szintig töltsd fel vízzel vagy más folyadékkal.
 2. Ne használj erősen maró hatású vagy korrozív folyadékokat. Ne használj alkoholt, gázolajat vagy más tűzveszélyes folyadékot.
 3. Mindig használd a készülékhez kapott kosarat és ebbe tedd a tisztítandó tárgyakat. Ne hagyd, hogy a tárgyak közvetlenül érintkezzenek a készülék tartályával.
 4. A vízben oldott gázok csökkentik a tisztítás hatékonyságát. Tisztítás előtt 3-5 percig járasd a készüléket a tisztítandó tárgyak nélkül, hogy a gázok eltávozzanak. Ha cseréled a folyadékot, természetesen újra gáztalanítanod kell azt.
 5. Ne halmozd egymásra a tisztítandó tárgyakat. A Lyman TurboSonic 2500 készülék akár 250 db 308 Win, vagy 900 db 9mm Luger hüvelyt is képes egyszerre tisztítani, de a leghatékonyabb akkor lesz a tisztítás, ha a lehető legtöbb hely van a tárgyak közt.
 6. Cseréld rendszeresen a tartályban lévő folyadékot, ha túl koszos, nem lép fel elegendő tisztító hatás. Használat után öntsd ki és töröld szárazra a készülék tartályát.
 7. A tisztított tárgyakat folyó víz alatt öblítsd le, és szárítsd meg. Ha szükséges, használj sűrített levegőt vagy valamilyen külső hőforrást a gyorsabb szárításhoz.
 8. A tartály feltöltését / ürítését mindig áramtalanított készüléken végezd.