Tartsd szárazon (vagy használj durvábbat)!

Az eltérő szemcseméretű feketelőporok ugyanazon a hőmérsékleten gyulladnak meg, legyen szó a felporzóról vagy akár egy ágyúhoz használatos durva szemcséjűről. A gyújtás gyorsaságát, intenzitását ugyanakkor igenis meghatározza a szemcseméret. A felporzólőporok esetében nagyobb felület vesz részt az égésben, tehát gyorsabb és intenzívebb lesz a gyújtás, mintha a főtöltet durvább lőporát használnánk az iniciálásra. (Ezért van az is, hogy kisebb mennyiségű 3Fg feketelőpor szükséges a főtöltethez, mint 2 Fg vagy Fg.)

Ugyanakkor a durvább szemcseméretű lőporok több égésterméket, lerakódást hagynak maguk után, ami oda vezet, hogy kevesebb számú lövés után válik szükségessé a cső és a lakat tisztítása a lövések között.

Svájci 0B felporzólőpor, az egyik véglet (0.19- 0.23 mm)

Svájci 0B felporzólőpor, az egyik véglet (0.19- 0.23 mm)

Hogyan érinti ez a kovás fegyverek használatát, ha Fg, 2Fg, 3Fg, 4Fg vagy svájci 0B feketelőport használunk felporzóként? Úgy tartjuk, hogy a szemcseméret befolyásolja a gyújtás intenzitását. Hogy miért? Mert a nagyobb szemcseméretű poroknál az adott időpontban kisebb az égésben részt vevő felület nagysága. Végeztek ezzel kapcsolatban kísérleteket laboratóriumi körülmények között, ugyanakkor ezek a kísérletek nem vették figyelembe az alábbi tényezőket:

  • A levegő páratartalma
  • A felporzólőpor szemcseméretétől függően a visszamaradó égéstermékek mennyisége
  • A felporzólőpor mennyisége
  • A serpenyő mérete, alakja, mélysége

A kisebb szemcseméretű feketelőporok másik tulajdonsága a gyorsabb gyújtás mellett, hogy sokkal érzékenyebben reagálnak a levegő páratartalmára. Egy szélsőségesen párás napon a svájci 4Fg vagy 0B szinte elfolyósodik, míg az Fg, 2Fg, és 3Fg még akcióképes. A durvább szemcseméret ugyan némileg lassít(hat)ja a gyújtást, de legalább működni fog akkor is, amikor a finomabbakat már „hatástalanította” a levegő nedvességtartalma.

Kétség sem fér hozzá, hogy 3 grain svájci FFFFg (N°1) vagy 0B felporzólőpor intenzívebb gyújtást eredményez, mint 3 grain az Fg vagy 2Fg szemcseméretből. Tökéletes időjárási körülmények között mind a lőtéren, mind pedig a vadászterületen gyorsabb, intenzívebb gyújtást és kevesebb visszamaradó égésterméket várhatunk tőle. De azért persze lehetnek hátrányai is: átnedvesedve bizonytalanná válhat a gyújtás sebessége és/vagy bekövetkezése.

Ezért számos lövész szereti ugyanazt a szemcseméretű fekete lőport használni a főtöltethez, mint a felporzáshoz. Nemcsak azért, hogy a véletlen felcserélésből adódó baleseteket (történt már ilyen) kivédjék, hanem azért is, hogy a serpenyőben lévő apró szemcseméretű felporzólőpor adott esetben ne nedvesedjen át. Ebben az esetben viszont jóval nagyobb figyelmet kell fordítanunk a lövés utáni teendőkre: a serpenyő és az acél megtisztítására az égésterrmékektől. Higroszkópos tulajdonságaik miatt nő uyganis a korrózió és a bizonytalan második (harmadik stb.) lövés esélye. Ha a nedvességre érzéketlen feketelőpor-helyettesítőt használunk, akkor persze okafogyottak az efféle praktikák. Csakhogy mi éppen ezt szeretjük…

Forrás: Wayne Stormer

Kapcsolódó termékek:

Swiss Ignition Powder felporzó lőpor (250g)

Swiss Black Powder No. 1 – 4Fg lőpor (1000g)

Swiss Black Powder No. 2 – 3Fg lőpor (1000g)

Swiss Black Powder No. 3 – 2Fg lőpor (1000g)

Swiss Black Powder No. 5 – 1 Fg lőpor (1000g)