Papírtapaszolás hosszútávú lövészethez

Miért papírtapaszolunk?

A papír több feladattal rendelkezik: egyrészt elválasztja a csőtől az ólom lövedéket, és így kevésbél ólmozódik a cső, másrészt az ólom lövedék átmérőjét pontosan beállítja a cső oromzatok közt mért átmérőjére. Ezen kívül erre hordjuk fel a kenőanyagot, mely keni a csövet, valamint puhán tartja a szennyeződéseket a csőben.

Milyen lövedékeket lehet papírtapaszolni?

A papírtapaszolható lövedékeknek nincs zsírzó hornya, hogy hangsebesség feletti sebességeken stabilabbak legyenek. Zsírzóhornyos lövedék nem papírtapaszolható jól, mivel a lövedékről a papír nehezen tud majd leválni, vagyis rontja majd a szórásképet.

A hosszú lövedékek egy különös csoportját képezik a papírtapaszolt hosszú lövedékek. Ezek kisebbek, mint a cső oromzatok között mért átmérője (pl.: 0,451” cső esetében 0,440 – 0,443” lövedékátmérő), és nem rendelkeznek zsírzó hornyokkal. A lövedéket hangsebesség feletti torkolati sebességgel lövik ki, így a sima felület ballisztikai szempontból is kedvező. A lövedék és furatétmérő közötti különbséget papírpalást tölti ki. A lövedéket kétszer, vagy háromszor szorosan körülfogó, pontosan illeszkedő trapéz formájú papír szárazon és nedvesen is feltekerhető a lövedékre. Kis gyakorlással elérhető, hogy a papír pontosan egyforma vastagságú legyen minden oldalon. A kenőanyagot – jellemzően igen puha lövedékzsírt – közvetlenül a betöltés alatt hordják fel a papírpalástra igen vékonyan. Nem szabad a papírt átáztatni, mivel annak le kell válnia a torkolat elhagyása után. Ezt a lövedéktípust a 19. század közepén kezdték el használni, hogy csökkenjen a huzagolásban lerakódó ólom mennyisége, és alkalmazása megmaradt a feketelőporos korszak végéig hátultöltő fegyverek esetében is.

A lövedék készítése

A lövedéket keményített ólomból készítjük. A kiindulási alapanyag teljesen tiszta ólom. Ne használjunk olyan ólmot soha, mely antimont tartalmazhat, mert ez igen nehezen elegyedig egyenletesen az ólommal. A keményítést tiszta ónnal végezzük. Mivel nagy gáznyomásokkal dolgozunk – 85-100 grain közötti lőportöltetekkel – ezért 1:20 – 1:14 környéki ón-ólom ötvözetet használjunk. A teljes elegyedés érdekében az olvadékhoz adjunk mindig kis méhviaszt. Puhább ötvözetek esetében a lövedékünk túl sokat deformálódik a csőben, aminek káros eredményei lehetnek.

A lövedék ne rendelkezzen zsírzóhornyokkal, felülete teljesen sima legyen. Öntés után mérjük át tömegre, és tartsuk meg a +/- 1 grain tartományba esőket. A kész lövedékeket kaliberezzük a megfelelő méretre. Az én esetemben a puska oromzatok közt mért átmérője 0,450”, így a kaliberezésnél 0,441”-et állítok be.

A papírtapaszolás

A tapaszoláshoz vékony, de erős papírra van szükségünk – ilyen például a pénztárgépszalag -, melyből olyan méretű paralelogrammát vágunk, mely épp körbeéri a lövedéket kétszer. Fontos, hogy a papír végei ne lapolják át egymást, inkább legyen köztük pár tized mm távolság. Figyeljünk arra is, hogy a tapasz milyen magasan borítja a lövedéket. Nem elég csak addig felvinni, ahol a kúpos rész kezdődik, ugyanis a gáznyomás hatására a lövedék zömül, vagyis az ogivál kezdete felett is a csőhöz ér majd. Ha ez megtörténik, akkor pedig a cső olmozódni kezd, ami pontatlansághoz vezet. Akkor jó tehát, ha a papír az ogivál határán felül ér 1-2 mm-rel. Ezt ellenőrizhetjük: gyűjtsük össze lövedékeinket a golyófogóból, és nézzük meg, hogy a papír lenyomata fölé nyúlik-e a huzagnyom! Ha igen, rövid a tapasz.

Amikor a papírtapasz rövid: jól látható, hogy a huzagnyom túlnyúlik a papír felső szélén, vagyis a csőhöz ér. Ilyenkor bizony a cső ólmozódik.

A papírt a lövedékre tekerni lehet nedvesen és szárazon is. A fegyver szórásképén, pontosságán ez nem változtatni, ha jól állítottuk be a rendszert, a betöltésnél sem érzünk semmilyen különbséget. Ha nedvesen tekerjük fel, úgy teljes száradás után használható csak értelemszerűen. A lényeg, hogy legyen szoros!

A lövedék fenekére hajtott résznél persze az átmérőnk lehet kissé nagyobb, ennek eldolgozása érdekében a kész lövedéket még kézzel átnyomom egy 0,451” kaliberen, ami ezeket a végeket lehajtja. Ennél erősebben ne kaliberezzük a már tapaszolt lövedéket, mert a papírt belenyomjuk az ólomba és nehezebben válik majd le, ami rontja a pontosságot.

Töltés

Mivel a fegyvert mindig tiszta csővel töltjük, ezért a hosszú tölcsér használata nem szükséges, és cask viszi az időt. A lőporra töltsünk 2 mm-es karton fojtást, ez segíti a szigetelést és védi a lövedék talpát is. Tisztítsuk a csövet erre a fojtásra 2 db nedves, majd 2 db száraz tapasszal. A lőport ne nyomjuk össze és ne törjük össze kalapálással. A lövedék papírral borított részét betöltés előtt vonjuk csak be vékonyan kenőanyaggal. Én ugyanazt a kenőanyagot használtam, mint a Minié lövedékeimnél. (marhafaggyú, méhviasz, szintetikus motorolaj keveréke). Fontos, hogy ne előzetesen kenjük a lövedéket, mert az eláztatott papírtapasz nem válik majd le a lövedékről időben.

Van olyan lövész, aki a lövedék betöltése előtt 0W40 motorolajjal nagyon kicsit átitatott tapasszal húzza ki a csövet, és van olyan is, aki egyáltalán nem keni a papírtapaszolt lövedéket. Mindegyik megoldás működhet, de legyünk konzekvensek!

A lövedék csúcsára vigyázzunk. Ne üssük, kalapáljuk a helyére, hanem mindig azonos erővel nyomjuk a fojtásra. Akkor jó, ha szinte a töltővessző súlyával megy helyére. Ahogy leért, finoman nyomjuk a lőporra. A legjobb, ha a töltővesszővégünk a lövedék ogiváljának megfelelő bevágással rendelkezik.

A lövészet szüneteiben gyűjtsük össze a papír maradványait! Ha a papír jó minőségű, a huzag nem vágja szét, nem ég meg, jól mutatja a huzagnyomokat. Természetesen el fog szakadni, amikor leválik a lövedékről, ezen ne lepődjünk meg.

Lövészet közben megtörténhet, hogy betöltéskor átszakad a papírtapasz. Ilyen esetben sohase lőjük ki a lövedéket, hanem inkább húzzuk ki! Ha kilőjük, vastag ólomlerakódás alakul majd ki a csőben, ami tönkreteszi a fegyver pontosságát. Az elöltöltő fegyver tisztításáról szóló fejezetben adunk tanácsot, hogyan lehet kiszedni az ólomlerakódást a csőből.

Az ólomlerakódás eltávolítása

Bármennyire is igyekszünk, csövünket nem tudjuk teljes mértékben megvédeni az ólomlerakódástól. A tapaszolt gömblövedékes fegyvereknél ez a probléma csak akkor jelentkezhet, ha a flastrom rossz minőségű anyagból készült, kúpos lövedékeknél pedig akkor, amikor a kenőanyag a lövedéken kevés vagy rossz minőségű. Ahol a borítás vagy kenőanyag nélkül találkozik a csővel, ott kenődik, egyre vastagabb rétegekben, ami bizony a szóráskép rovására megy: egy kitűnő cső akár a lőlapból is kilőhet ennek hatására. Az ólomlerakódás megérezhető a csőben: teljes takarítás után egy nagyon szorosan illeszkedő vászontapaszt nyomjunk le. Ahol kissé megszorul és kenős, nyúlós érzetet ad, ahogy áthalad, nos ott a lerakódás, amit el kell távolítani.

Ennek kitakarítására árulnak réz és bronz keféket – melyek kis mértékben ugyan, de hatásosak -, valamint vegyszereket, melyek jellemzően több problémát okoznak, mint amit megoldanak. A hosszútávlövészek dolgoztak ki ennél egyszerűbb és gyorsabb módszert.

Puha acélból készült, 0000 finomságú acélgyapot pamacsot illesztenek szorosan illeszkedő tisztítótapaszra, majd néhány csepp olajjal nedvesítik meg. Akkor jó, amikor érezhető az ellenállása csőben, de még nem “zenél”, nem nyikorog a komból. Az acélgyapot pár perc alatt hatékonyan szedi ki az oromzatok tövéből is a lerakódást. Egy-egy ilyen fejlesztett tapasz két-három kihúzást bír, utána már deformálódik annyira, hogy ne dolgozzon. Három-négy ilyen tapasz a legmakacsabb ólomlerakódást is kihúzza majd.

És hogy károsítja-e a huzagolást a puha acélgyapot? Nos nem. Ezt mondja egyrészt saját tapasztalatom, másrészt hosszútávlövészek népes tábora is, akik évtizedek óta használják a módszert megelégedéssel.

A 2023. évi hosszútávlövész VB-n tanultam meg én is a módszert. A 900 yardos versenyen kilőttem egy lövedéket, melynek papírborítása sérült, és a cső így erősen olmózódott. Annyira, hogy az 5. lövés után nem tudtam eltalálni már a célt a puskával. Egy dél-afrikai lövésztárs sietett segítségemre, amikor látta, hogy bronzkefével szenvedek egy órája, és öt perc alatt kitakarította a fegyvert. A gyakorlat oly jól sikerült, hogy 1000 yardon másnap ezüstérmet szereztem ugyan ezzel a puskával.

 

 

Jó szórakozást!

Németh Balázs, 2023. szeptember.