Papírtapaszolás hosszútávú lövészethez

Igazat megvallva ez nekem is egy teljesen ismeretlen terület, így nem véletlen, hogy én is tanácsot kértem ahhoz, hogy értelmesen kezdjem a projektet. Próbálkoztam korábban is, de mindig sikertelen voltam, és most már tudom is miért. Íme egy rövid összefoglaló arról, hogy hogyan is kell ezt csinálni.

Miért papírtapaszolunk?

A papír több feladattal rendelkezik: egyrészt elválasztja a csőtől az ólom lövedéket, és így kevésbél ólmozódik a cső, másrészt az ólom lövedék átmérőjét pontosan beállítja a cső oromzatok közt mért átmérőjére. Ezen kívül erre hordjuk fel a kenőanyagot, mely keni a csövet, valamint puhán tartja a szennyeződéseket a csőben.

Milyen lövedékeket lehet papírtapaszolni?

A papírtapaszolható lövedékeknek nincs zsírzó hornya, hogy hangsebesség feletti sebességeken stabilabbak legyenek. Zsírzóhornyos lövedék nem papírtapaszolható jól, mivel a lövedékről a papír nehezen tud majd leválni, vagyis rontja majd a szórásképet.

Milyen papírral papírtapaszoljunk?

Vékony, de tartós, jó minőségű papírra van szükség, amelyet ha kétszer teljesen körbe tekerünk a lövedéken, maximum 2-3 ezred hüvelykkel adhat nagyobb átmérőt, mint a számunkra ideális oromzatok közt mért csőátmérő. A papír vastagság függ a lövedékátmérőtől és a csőátmérőtől. .451”-es űrméretű elöltöltő fegyverek esetében a papírtapaszos lövedékek 0,442-0,443” kaliberűek, így kb. 0,008” (0,02 mm) a kitöltendő űr. Ha ezt 4-gyel osztjuk, megkapjuk a szükséges papírvastagságot. Én első körben a hőnyomtatókban használt papírt választottam, mely 0,0015-0,002” vastagságú. Ez feltekerve 0,453” átmérőt eredményez a 0,443” lövedékeken, amit 0,450”-re kaliberezek.

Hogyan tapaszoljunk?

Készítsünk egy elnyújtott paralelogramma mintát, melyet sablonként használhatunk majd. A papír akkora legyen, hogy pont kétszer érje körbe a papír a lövedéket. Szélessége akkora legyen, hogy a lövedék fenekére rá tudjuk majd hajtani a papírt úgy, hogy a lövedéknek csak a párhuzamos felületét tapaszoljuk. Mártsuk vízbe, és a huzagspirál forgási irányának megfelelő irányba tekerjük fel a vizes papírt a lövedékre szorosan, majd hajtsuk be a lövedékfenéknél lévő részt. Helyezzük talpára a lövedéket és hagyjuk megszáradni. A száradás gyorsítható hajszárítóval. teljes száradás után kaliberezzük a lövedéket, de semmilyen kenőanyagot ne használjunk közben. Legyünk körültekintők, ne szakadjon el a papír a művelet közben. Ha kell két lépcsőben kaliberezzünk.

Hogyan töltsük be a papírtapaszos lövedéket?

A lőport hosszú tölcséren át töltsük be, hogy az egyenletesen szóródjon a csőfarba. Töltsünk rá 2 mm-es karton fojtást, ez segíti a szigetelést és védi a lövedék talpát is. Tisztítsuk a csövet erre a fojtásra nedves, majd száraz tapasszal. A lőport ne nyomjuk össze és ne törjük össze kalapálással. A lövedék papírral borított részét betöltés előtt vonjuk csak be vékonyan kenőanyaggal. Én ugyan azt a kenőanyagot használtam, mint a Minié lövedékeimnél. (marhafaggyú, méhviasz, szintetikus motorolaj keveréke). Fontos, hogy ne előzetesen kenjük a lövedéket, mert az eláztatott papírtapasz nem válik majd le a lövedékről időben. A lövedék csúcsára vigyázzunk. Ne üssük, kalapáljuk a helyére, hanem mindig azonos erővel nyomjuk a fojtásra.

Gyűjtsük össze a papír maradványait!

Ha a papír jó minőségű, a huzag nem vágja szét, nem ég meg, jól mutatja a huzagnyomokat. Természetesen el fog szakadni, amikor leválik a lövedékről, ezen ne lepődjünk meg.

Jó szórakozást!

Németh Balázs, 2020. feb.