Nyúlik-e a rézkeret?

A rézkeretes revolverekkel kapcsolatban gyakran hallani, hogy a keret megnyúlik, ha a fegyverben túl nagy töltetet alkalmaznak. Mint minden elterjedt tévhit, ez is tartalmaz igazságelemeket. Gyakran tapasztalták ugyanis erősebb töltet alkalmazásánál, hogy a lövések leadása után megnőtt a csőfar-dob hézag. Ezért kezdték gyanítani, hogy a növekedés a keret nyúlásának tudható be.

Holott elég valószerűtlen, hogy valóban ez történt volna. Egy .45 Long Colt revolver töltete legfeljebb kb. 15,000 PSI nyomást generál, de tipikusan inkább kevesebbet. A sárgaréznek viszont 19,000 PSI-ig nem szabadna engednie.

Fontos megjegyezni, hogy ez a „nyúlás” megfigyelhető a nyitott rézkeretes revolverek esetében is, holott ezeknél az acél dobtengely veszi fel a hátralökés erejét, a tengely pedig biztosan nem nyúlik meg. Ha a tengely nyúlna meg, akkor viszont az acélkeretes Coltoknál is jelentkezne a tágulás.

Ami igazából történik, az az, hogy a dob belever a tűzfalba. Egy csappantyús revolverben a dob nagyon kis mértékben szabadon mozog előre-hátra a tengelyen. Előre a csőfarig, hátra a tűzfalig. Amikor a kakast teljesen felhúzzuk, a léptető nem csak fordít a dobon, de kicsit előrébb is tolja, a csőfar-dob hézag ezáltal kisebb lesz, ezzel együtt viszont nagyobb rés marad a dob és a tűzfal között. Erről egyébként (a töltetlenség ellenőrzése után) magunk is meggyőződhetünk: ha a revolvert fény felé tartva a csőfar-dob hézagot nézzük, miközben felhúzzuk a kakast, látni fogjuk, hogy a rés kisebb lesz.

A revolver elsütésének pillanatában a dob azonnal hátrasiklik a tengelyen (természetesen csak egy nagyon rövid távolságon) addig, amíg a tűzfalhoz nem ütközik. Mivel a sárgaréz könnyebben alakítható, tehát puhább az acélnál – amiből a dob készül – a dob ilyenkor felverődést okozhat a tűzfalban, mint az alábbi képen is látható:

Tisztán láthatóak a dob által a sárgaréz tűzfalon hagyott nyomok. fotó: 4thla.weebly.com

Tisztán láthatóak a dob által a sárgaréz tűzfalon hagyott nyomok. fotó: 4thla.weebly.com

Ha ez a felverődés egyszer bekövetkezett, a dob hosszabb úton fog tudni hátrasiklani a tengelyen, mint tette ezt eredetileg – ebből pedig egyenesen következik a megnövekedett csőfar-dob hézak kialakulása. Ez tehát nem azért jön létre, mert a sárgaréz keret megnyúlik, hanem mert a dobot már az általa vert bemélyedések állítják meg a tűzfalnál.

A megnövekedett csőfar-dob hézag pedig több szempontból is hátrányos. Előszőr is több forró lőporgáz fog lefújódni, ami jobban károsítja a tengelyt. Másfelől a gázveszteség által a lövedék lassabb, a röppálya íveltebb, a fegyver veszít a pontosságából. Ezért sárgaréz keretes revolverekben kerüljük a nagy töltetek alkalmazását, de nem azért, mert a keret megnyúlik tőlük, hanem mert felverődést okoznak a tűzfalon.

Szerző: Steve Sheldon

Forrás: 4thla.weebly.com