Lövészet Pedersoli Cookkal

A Pedersoli Cook csappantyús alsókakasos céllövő pisztoly a 2019-es IWA-n mutatkozott be. Az alsókakasos konstrukció finomabb sütést tesz lehetővé, valamint használatakor nem jelentkezik a hagyományos elrendezésű nél megnyilvánuló oldalirányú elmozdulás. Kipróbáltuk a prototípust.

Cook rear sightCook front sight

A tölet megegyezett a Pedersoli Le Page-ban használttal: .354” gömblövedék, 0.24 mm vastagságú tapasz, 15 grain 3Fg (No. 2) Svájci feketelőpor. Az irányzékokhoz egyelőre nem nyúltunk hozzá, csak a szórásra voltunk kíváncsiak.

A lőportöltet helyes megválasztása kulcsfontosságú a pontosság szempontjából. A Cook .36”-os űrméretű, 1:18-as, gyors huzagolású csöve a 10-15 grain közötti 3Fg lőportölteteket szereti leginkább. Mivel a cső rövidebb, mint a megszokott Le Page-omé, folyton ellenőriznem kellett, hogy a lövedék felült-e már a lőportöltetre, vagy még nem. Ennek a bizonytalankodásnak első körben meg is lett az eredménye a bal oldali lőlapon: a találatok függőleges irányban szóródtak, mivel egyenetlen erővel toltam a lövedéket a lőporra az egyes töltéseknél.

A bal oldali lőlapon jól látszik az egyenetlen töltés által okozott függőleges szórás.

A bal oldali lőlapon jól látszik az egyenetlen töltés által okozott függőleges szórás.

Másodszorra (jobb oldali lőlap) aztán már odafigyeltem rá, hogy a kiegyenlített gáznyomás elérése érdekében mindig azonos erőt használjak. Ezáltal a négy lövésből három egy másfél centiméter átmérőjű körben csapódott be. Avatott kezekben a Pedersoli Cook alsókakasos pisztoly nagy jövő előtt áll a Kuchenreuter versenyszámban.

Németh Balázs