Lehetett-e 1848. március 15-én Colt Dragoon revolver Magyarországon?

Tudom, hogy ezen filózik minden tisztességes feketelőporos lövésztárs, miután megnézi a Most vagy soha című alkotást. A filmet értékelni most nem fogom, de ha már elöltöltős portál vagyunk, a fegyvertörténeti részhez bizony hozzá tudok szólni.

1848-ban Colt még messze nem volt világhírű gyártó. Sőt, a csőd szélén lavírozott folyamatosan. Első igazán sikeres revolvere, a Colt Walker 1100 eladott példányának profitjával, valamint további 1000 darabra szóló állami megrendeléssel zsebében úgy érezhette kezd révbe érni. Végre volt tőkéje ahhoz, hogy saját gyárat alapítson Hartfordban. A Pearl Street-en bérelt műhelyt, köszönhetően egy 5000 dolláros kölcsönnek, melyet bankár unokatestvére Elisha Colt szerzett meg. A pénzt arra is használta, hogy a Walker revolverek gyártásába bevont Eli Whitney-től megvegye a revolverkészítéshez szükséges szerszámokat.

Colt már a nyár folyamán dolgozott a Walker revolverek tökéletesítésén, megbízhatóbbá tételén. Módosította a töltőkar rögzítését, hogy ne nyíljon le lövés közben, csökkentette a dob lőpor befogadóképességét, valamint könnyebbé és könnyebben kezelhetővé tette a revolvert a cső rövidítésével. Az első teljesen saját gyártású fegyverek 1847 őszén hagyták el a gyárat. Az új revolverből – melyet ma Whitneyville–Hartford Dragoon néven ismerünk 240 db készült 1847 végéig. E revolverek nagy többsége még a Walker revolverek tokszerkezetére épült, de az év végén már megkezdték az új modell, a 1st Model Dragoon revolverek gyártását.

A Colt Dragoon revolver volt Colt első igazi sikere. 1861-ig maradt gyártásban és igen kevés módosításon esett át. A legfontosabb talán, a dobrögzítő módosítása 1850-ben történt: a Walker revolverek ovális formájú dobrekesztőit a későbbi Colt modelleknél megszokott szögletes formára cserélték.

Tehát megjelenhetett Magyarországon 1848. március 15-én egy Colt Dragoon revolver? Hát az elméleti esélye megvolt. Persze igen hosszú és körülményes utat kellett volna megtennie ehhez. A filmben egyébként a revolver Uberti replikája szerepel. Az Osztrák Császárság később megvásárolta a Colt revolverek licenszét, és később kis mennyiségben rendszeresített is csappantyús revolvereket. Ennek története itt olvasható!

Szeretnél Dragoon revolvert? Az elöltöltő revolverek 18 év felett megvásárolhatóak szabadon, engedély nélkül. Sőt, kis energiabefektetéssel még lőtéren is használhatod őket céllövészetre. Kínálatunkban itt találod, engedély nélkül tiéd lehet:

https://kapszli.hu/termek/uberti-1848-colt-dragoon-third-model-civilian-eloltolto-revolver/

 

Uberti 1848 Colt Dragoon Third Model „Hadi” elöltöltő revolver

Németh Balázs