Coltok Ausztriából

Samuel Colt

Samuel Colt

Ahogy nőtt a Colt revolverek népszerűsége, a fegyvermesterek számos Amerikán kívüli országban elkezdték őket másolni. Néhányan annyira szemtelen módon koppintottak, hogy még Colt nevét is rávésték a saját forgópisztolyukra. Samuel Colt felismerte, hogy ezek az enyhén szólva hullámzó minőségű másolatok nem csak hogy rontják termékei jóhírét, de anyagi kárt is okoznak neki. Mi tehet ilyenkor a hartfordi feltaláló és üzletember, hogy véget vessen e fegyverek eladásának, melyeket addig a világ majd’ minden civilizált országában készítettek? Colt ezzel a problémával szembesült az 1840-es évek végén, illetve az ’50-es évek elején.

A megoldást a találmányok Egyesült Államokon kívüli szabadalmaztatása jelentette volna Angliában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban  és német nyelvterületen. Ezzel egycsapásra törvénybe ütközött volna azon fegyverek előállítása, amelyek egy vagy több Colt-féle újítást tartalmaztak. Csakhogy a szabadalmaztatás folyamata ilyen sok országban bonyolult és költséges eljárás volt, ráadásul csak egy meghatározott ideig jelentett volna védettséget. Kifizetődőbb volt licenszdíjat kérni maguktól a fegyvergyártóktól, ezzel terelve szabályozott mederbe az Amerikán kívüli gyártást.

Osztrák „sógoraink” is gyártottak Coltokat kis számban, mind polgári, mind pedig hadi felhasználás céljából.

Civil változat

KKP-700

Az alábbi, 600-as sorozatszámú példány polgári felhasználásra készült, erről a gazdag vésetek, és az intarziás doboz is árulkodik. Mivel összesen száz darab készült e változatból, a gyűjtők között nagyon keresettnek számít. A tok bal oldalánn a F. JESTER, a jobb oldalon az INNSBRUCK felirat látható.

KKP-700-c

A zöld filccel bélelt dobozban lőporflaska, sárgarézből készült csappantyú, sárgaréz lövedéktartó, lőkúpkulcs, lövedéköntőforma és tisztítóvessző foglalt helyet.

A hadi változat

Az innsbrucki KKP (Kaiserliche – Königliche Privilegierte) 1849-ben öt évre szerzett jogot arra, hogy Colt revolvereket és hosszű tűzfegyvereket állítson elő. Kezdetben a 1st Model Dragoon revolvereket gyártották, majd változtatásokat eszközöltek, így alkotva meg a képen látható fegyvert, ami a 1 st Model Dragoon műszaki megoldásait ötvözi a Navy tokméretével és kaliberével, de kizárólag a KKP-re jellemző sajátosságokat is hordoz. Mindezekkel együtt vált a revolver egy „tökéletesen praktikus fegyverré, amit főleg tiszti használatra alkalmas” – ahogy az illetékes testület jelentésében szerepel.

A 220-as sorozatszámú K.K.P. osztrák haditengerészeti csappantyús revolver. (Kaliber: .36, csőhossz: 5¼")

A 220-as sorozatszámú K.K.P. osztrák haditengerészeti csappantyús revolver. (Kaliber: .36, csőhossz: 5¼”)

Jelölések: “K.K.P. RV: MASCHIN FABR:/INNSBRUCK” a tok bal oldalán, alul és “PATENT 1849” baloldalt.

220-c

A képen szereplő revolver egy korai példány, még félig szögletes sátorvassal (square back). A későbbi modellek már ovális sátorvassal és nyújtottabb markolattal készültek, az eredeti Coltokhoz képest jóval kényelmesebb fogást biztosítva. A tok hátsó része szolid vésettel díszített. A gyári szám a markolatkeret alsó részén van beütve. A cső és a markolatkeret eredetileg kékítetten, a fegyver többi része betétedzett felületkezeléssel készült. A markolat egy darabból álló lakkozott diófa, a bal oldalán “R Jordan” jelzéssel.

220-e

Az osztrák császári haditengerészet számára kb. ezer db ilyen revolver készült, mielőtt a kormány az 1851 Navy mellett döntött volna, melyeket már közvetlenül Colttól rendeltek.

Forrás: Horst Held Antique Handguns

Kapcsolódó termékek:

Uberti 1848 Colt Dragoon First Model elöltöltő revolver