IWA körkép #2 – történelmi szereltlőszeres fegyverek

Folytatjuk tematikus újdoságokat bemutató sorozatunkat a 2018-as IWA kiállítás alapján. Előző cikkünkben az elöltöltős újdonságokkal foglalkoztunk, most a szereltlőszeres történelmi (-ihletettségű) fegyverek kerülnek sorra.

Pedersoli
Az 1886-osok minden évben új családtagokkal bővülnek, ez alól 2018 sem kivétel. Emellett régi-új termékként a kiskaliberű sörétesek is ismét elérhetőek a gyártó kínálatában. Ez részben visszatérés a gyár gyökereihez, amely sok-sok évtizeddel ezelőtt sörétes fegyverek gyártásával alapozta meg hírnevét.

Alsókulcsos 1886 Winchester rendszerű ismétlőpuskák
Ezév újdonsága az 1886 Classic alsókulcsos ismétlőpuska, amely egyenes angol aggyal és kerek csővel készül. A tok az 1886 Sportingéval megegyezik, szerkezete is az ott megszokott finomsággal működik. A puska jóval kevésbé orrnehéz, mint oktagonális csővel készített idősebb testvére, emellett várhatóan árban is kedvezőbb lesz és szintén 45-70 govt. kaliberben lesz elérhető.
Várhatóan a jövőben angol aggyal és oktagonális csővel készült, illetve karabély változatot is bemutat majd a Pedersoli.

Clipboard09

A modern alsókulcsosok köre is bővült az 1886/71 Boarbuster MarkII változattal. A 19″ csőhosszú karabély 45-70 govt és 444 marlin kaliberben elérhető. Modern megjelenése mellett is elmondható, hogy a tus és előagy diófa, amely egy szintetikus, időjárásnak ellenálló borítást kapott. A már megszokott módon, szereléksínbe integrált fénygyűjtőszálas hátsó irányzék segíti a célravezetést. A teljes biztonságról a tusanyakon elérhető biztosító gondoskodik, amellyel akár a kakas biztonsági állásában is biztosítható a fegyver. Ennek köszönhetően minden aggodalom nélkül maradhat csőre töltve a fegyver. A korábbi modellekhez képest újdonság a magasságban állítható tus, amely egyébként a már megszokott mikrocellás tusatalpat örökölte a korábbi modellekről. A pontosságról a Pedersoli Match Grade csövek gondoskodnak. A tok és a cső kerámia bevonatot kapott, amely nagyon modern megjelenést biztosít ennek a klasszikus fegyvernek.
Eddigi tapasztalataink és a vásárlói visszajelzések alapján a puska elsősorban hajtásokon és utánkereséskor van elemében. Elérhető red dottal felszerelt változata is, egyértelműen kijelölve a gyártó által is szándékolt felhasználási területet.

.410 sörétes dupla puskák
A fürkésző szemek elől szinte teljesen rejtve, az egyik vitrin alján bújt meg ez a finom kis dupla puska, amely bármelyik szalonkahúzásra váró vadász szívét megdobogtatná. A Pedersoli kiskaliberű dupla sörétesei több változatban is elérhetőek egymástól az elsütőbillentyűk száma és csőhossz (660 és 710 cm), valamint a felületkezelés különbözteti meg őket. Az operahősnőkről elnevezett széria hamarosan elérhető üzletünkben!

DSC_2637trim DSC_2641trim DSC_2643trim

Howdah Deluxe .410 / .45 Colt
Sajnos nem került kiállításra, de a Pedersoli oldalán már megjelent a szereltlőszeres howhah pisztoly deluxe változata. Az Ithaca Company híres Auto & Burglar duplacsövűjének replikája tavaly jelent meg a cég kínálatában. (Az eredeti név őszintén utalt a felhasználási célra, a replika elnevezése ennél diszkrétebb.) Maffiafilmek forgatásához ideális!

L641-01trim L641-02trim

Uberti
A western fegyverekkel foglalkozó cég standja szinte teljesen megegyezett a tavalyival, sajnos újdonságaikat nem mutatták be. A vállalatnak azonban két, számunkra is érdekes modellje jelent meg nemrégiben.
Az 1873-as klasszikus alsókulcsos, Winchester rendszerű ismétlőpuskának limitált szériás Short Rifle változata kitűnik a többi közül. A nagynyílású kengyelkulccsal készített karabély villámgyors lehet egy gyakorlott cowboy kezei közt, 20″ hosszúságú csöve és .45 Colt kalibere vérbeli western fegyverré teszi. A márványos edzésű tok emellett ízléses lézergravírt kapott, oktagonális csöve a megszokott kékítésű.

Clipboard06trim Clipboard07trim

Az 1873 Pacemaker revolvert újraélesztő Cattleman széria új tagja az El Patrón Grizzly Paw változat, amely az 1860 Army markolatait kapta meg (a többi köztudottan az 1851-es modellekkel csereszabatos). A vastag, bordázott markolat elsősorban a nagyobb kezű lövészeknek lesz kényelmes – amint a név is utal rá.

Clipboard01trim
Két, kifejezetten gyűjtőknek szánt modellt is megjelentet az Uberti kínálatában, ezek a Doc és Jesse revolverek. Ez a két név biztosan megpendíti a western romantika húrjait, hiszen két igazi (anti)hős fegyverei alapján készültek a fegyverek. A Doc verzió a Lightning revolverre épül, de 45 Colt kaliberben és gyöngyházfényű Birdhead markolattal. Az extravagáns hatlövetűt nikkel felületkezelés teszi még különlegesebbé. A Jesse változat ezzel szemben igen gonosz megjelenést kapott: fényes fekete felületkezelés és bivalyszarv markolat teszi a sötét oldal ikonikus fegyverévé.

Clipboard02trim

Clipboard03trim

Chiappa
A Chiappa stand újdonsága egy 1892-es rendszerű 45 Colt kaliberű alsúkulcsos puska, amellyel a cég 60. születésnapját ünneplik. A 16 lövetű puska lézer vésetű tokkal és dió tussal rendelkezik. Az hiszem, a márka rajongói bizonyára örömmel veszik ezt a kedvességet.

cats

Sorozatunk hamarosan folytatódik a lőszertöltő újdonságokkal. Stay tuned!