Ismét észszerűsödött a fegyvertartás jogi háttere

Pre-Law

Április 15.-étől hatályos az a már kihirdetésre került kormányrendelet-módosítás, mely eddig nem létező új jogintézményt vezet be a magyar fegyverjogba.

Az “Üres Engedély” fogalma azt takarja, hogy aki a lőfegyvertartás összes követelményével rendelkezik, attól ne vonják be azonnal a tartási engedélyt, ha valamiért ideiglenesen nem rendelkezik abba bejegyzett lőfegyverrel. Eddig ilyen esetekben a teljes eljárást nulláról kellett kezdenie. Az ÚJ jogintézmény alapján ha az engedélyes elidegeníti az összes lőfegyverét, akkor 120 napig az engedélye megmarad, és addig a korábban bejegyzett fegyverekre vonatkozó jogosultság alapján újból vásárolhat/jegyeztethet be újabb lőfegyvert újabb bürokratikus vesszőfutás nélkül!

A jelenlegi Fegyverügyi Egyeztető Fórum a jogi szabályozás ezen módosításában számos olyan javaslattal élt, melyek bekerültek a végeleges normaszövegbe, de az egész koncepció alapja még az előd FCB 2012-es fegyvertörvény-javaslatában jelent meg először. Tehát 7 év alatt realizálódott ez a felvetés, ezúton köszönjük a jogalkotónak a folyamatban való részvétel lehetőségét!

 

57/2019. (III. 18.) Korm. rendelet

a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendeletnek a lőfegyver tartására jogosító hatósági engedélyek visszavonásával összefüggő módosításáról

A cikk forrása: http://www.kaliberinfo.hu

 

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=213336.365962