Fire-forming, avagy a töltényhüvely „felfújása”

A lőszertöltés során, különösen nagyon ritka kaliberű lőszereket töltve szembesülhetünk azzal a problémával, hogy nem hozzáférhető, vagy csak nagyon ritkán és drágán az a töltényhüvely, amire szükségünk volna. Honnan akasztanánk le például egy marék .404 Jeffrey,  .35 Whelen vagy  .284 Achilles hüvelyt? Az ilyen helyzetek megoldását segítheti elő az úgynevezett „fire forming”, ami a töltényhüvelyek alakítását jelenti, mégpedig egy „vaktöltet” elsütése által. Persze ez azért nem ennyire egyszerű, hiszen a legtöbb esetben nem elég csak „felfújni” a hüvelyt. Vegyünk egy gyakorlati példát: az egyre népszerűbb 6.5 mm Creedmoor-hüvely kapható, de nem minden gyártó kínálatában szerepel, és a .22-250-es 30%-kal olcsóbb is.

A "fire forming" működési elve

A “fire forming” működési elve

A .22-250-es töltényhüvelyek nyaka belülről kenésre, majd tágításra szorul, hiszen az 5,7 mm-es lövedék helyett 6,72 mm-es lövedéket kell majd befogadnia. A tágítást a nyak kímélése céljából célszerű két lépésben elvégezni, először 6, majd 6,5 mm-re.

Balra a .22-250, jobbra a 6.5 mm Creedmoor

Balra a .22-250, jobbra a 6.5 mm Creedmoor

A töltényhüvelyek anyagául szolgáló sárgaréz elég olcsó ötvözet: 70 százalékban vörösrezet, 30 százalékban cinket tartalmaz. Ez az ötvözet tetszés szerint keményíthető vagy lágyítható a kívánt mértékben. A hüvely talprésze viszonylag kemény, hogy ellenálljon a lőporgázok nyomásának, míg a nyakrész lágy, hogy a lövedéket szilárdan tartsa ugyan, de a lövés során kitágulva elvégezze a dugasztást, ne engedje visszafújni a lőporgázokat, de a lövés után, a nyomásesés hatására valamennyire visszanyerje eredeti méretét.

Első lépésként a kicsappantyúzatlan (!) töltényhüvelyt töltsük fel gyors égésű pisztolylőporral. Majd öntsük ki a lőport a hüvelyből, és mérjük meg a tömegét, egy e célra készült lőpormérlegen. Vegyük e mennyiség egytizedét: ez lesz a kezdőtöltetünk, ezt töltsük be a csappantyúzott töltényhüvelybe. Ahogy említettük, ez a 10% csak a kezdőtöltet, kísérletezést igényel, hogy pontosan mekkora töltet fújja majd fel, idomítja a töltényűrhöz a hüvelyt annyira, hogy elvégezze a formázás műveletét. A lőportöltet ugyanakkor lövedék nélkül nem maradna a helyén, ezért helyezzünk a lőporra egy kis darab papírt (zsebkendőből tépett darab tökéletes) és töltsük ki a hüvely üresen maradó részét például búzadarával, majd zárjuk a hüvelyszájat méhviasszal.

A 6.5 mm Creedmoor kaliberű fegyverben történő elsütés után ellenőrizzük a hüvelyt, hogy lássuk, felvette-e a kívánt méreteket vagy (nem kevésbé fontos) nincsenek-e rajta túlnyomásra utaló jelek. Ha még nem értük el a kívánt külméreteket, akkor emeljünk 0.5 grainenként a lőportölteten.

Balról jobbra: .22-250 hüvely eredeti állapotában, 6 mm-re tágított nyakkal, 6,5 mm-re tágított nyakkal, és a "fire forming" után, végleges formájában, immár 6.5 Creedmoor-ként

Balról jobbra: .22-250 hüvely eredeti állapotában, 6 mm-re tágított nyakkal, 6,5 mm-re tágított nyakkal, és a “fire forming” után, végleges formájában, immár 6.5 mm Creedmoor-ként

E módszer segítség lehet akkor, ha nagyon megszorulunk az elérhető hüvelyeket illetően. Ugyanakkor vannak hátrányai:

  • a teljes hüvelyhossz valamivel (kb. 0,025 hüvelykkel) rövidebb lesz, mint a gyári 6,5 Creedmoor hossza
  • a hüvelytalpon lévő kaliberjelzés nem fedi majd a valóságot
  • a hüvelynyak vékonyabb lesz, mint a gyári hüvelyeké (0,009 hüvelykkel szemben a 0,011 hüvelyk)
  • a hüvelyformázás időigényes

Vannak, akik .308-as, .243-as töltényhüvelyek módosítása által jutnak 6.5 Creedmoor-hoz, ott persze a hüvelyhosszt is rövidíteni szükséges.

Rengeteg a lehetőség a “fire forming”-ban, ezzel a módszerrel állíthatunk elő például .404 Jeffrey hüvelyeket .375 Holland & Hollnad Magnum-ból, de ha soha nem élünk a lehetőséggel, akkor is jó tudni, hogy adott esetben akár a töltényhüvelyeket is magunk állíthatnánk elő.

A képek és a szöveg forrása: rifleshooter.com

A lőszerek házi szerelését, újratöltését kizárólag sikeres hatósági vizsgát követően kiállított rendőrhatósági engedély birtokában lehet végezni. A cikk írói, fordítói, semmiféle felelősséget nem vállalnak az itt leírt információkkal kapcsolatban, ideértve a cikk elolvasása során szerzett ismeretek felhasználásával összefüggésben bekövetkező jogsértést, kárt, balesetet és személyi sérülést!