Érdekességek és újdonságok a Pedersolitól IV. – a Whitworth puska

A Whitworth puskáról már több alkalommal is értekeztünk, feldolgozva annak történetét és megírva az első gyári benyomásokat a fegyverről, így messzemenő részletekbe most nem bocsátkozunk, viszont örömmel jelentjük, hogy a Pedersoli gyár tavalyi ígéretéhez híven már kapható a 19. század közepének e különleges fűszere.

Korábbi cikkeink:

A Whitworth puska, a világ egyik első mesterlövészfegyvere
Új hatszögletű huzagolású Pedersoli Whitworth elöltöltő mesterlövész puska

S181

A cső immár ténylegesen hexagonális huzagolású, .451-es kaliberű lövedékre tervezett. A puska külsőleg könnyen összetéveszthető egy 53-as mintájú Enfielddel. Az ágyazás, szíjkengyelek és a hátsó nézőkék is szinte ugyanazok, viszont az tusája és az első irányzék különbözik némileg az Einfieldtől.

  Whitworth Enfield 3 band P1853
Űrméret .451 .577
Huzagemelkedés 508 mm (1:20) 1981 mm (1:78″)
Csőhossz 991 mm 991 mm

whitw_enfield_comp

Egy kis szösszenet a puska töltényéhez: “A fegyverhez rendszeresített töltény egy 530 graines papírtapaszolt hexagonális lövedéket tartalmazott és 100 grain feletti jó minőségű brit lövészlőport. Az általunk korábban használt lövedékek egy igen borsos árú Henschel formából készültek. Nehéz ügy a kaliberezés is. A legegyszerűbb megoldás egy másik csőből származó hexagonális huzaggal bíró csődarabot használni e célra. A mi lövedékeink pontosan 0,451”-re voltak kaliberezve, s marhafaggyú-méhviasz-0w40 motorolaj keverékéből készített kenőanyaggal voltak kenve.

Persze lehet kerek keresztmetszetű lövedéket is használni a fegyverhez. A Lyman és a Pedersoli is gyárt hozzá megfelelő típust. A lövedék nagyszerűen megfelel közép távig (3-400 méterig) céllövészetre. Tapasztalataink szerint szépen felveszi a cső alakját a lőporgázok nyomásának hatására.” (Németh Balázs)

Eredeti Withworth töltény

Eredeti Withworth töltény

 

Pedersoli .451 öntőforma

Pedersoli .451 öntőforma

 

Kapszli/capandball videók a puskáról, fotógaléria pedig a cikk végén: