Elöltöltő fegyveres őzbak vadászat (film)

Nincs is annál jobb, amikor a szemgolyódat is csípik a szúnyogot. Bőven harminc fok felett a higanyszál, mégis minden testfelületedre igyekszel valamit húzni. Ha nálad lenne a téli kabátod, valószínűleg azt is felvennéd. És mégsem cserélnéd el semmire azt a pár napot. Az éjszakába nyúló beszélgetések, a csodálatos helyszín és természetesen a kaland mindent megérnek.

Sonkádon őzbakra vadásztunk Gálos Csaba barátommal, mindketten elöltöltő puskával. A cél a nagyszerű adottságokkal rendelkező Sonkád község környéki, Túrerdő Vadásztársaság által kezelt területek voltak. Az eseményt megörökítendő kis filmet is forgattunk természetesen. A filmen látható puska eredeti 18. század közepén készült 16 mm-es űrméretű huzagolt „Jäger” vadászpuska. Már bizonyított korábban többször, de most megtréfáltam magam: a pakoláskor tokban eldőlt a fegyver, és elállítódott az irányzéka. Ezt két jól becserkészett bak elhibázása után vettem csak észre. Még szerencse, hogy a csövön látszott az eredeti pozíció olajos lenyomata, így vissza tudtam ütögetni a helyére.

A fegyver töltete 65 grain 1,5 Fg Swiss lőpor, 40 grain gríz (a csőfarban van egy rozsdafolt, a golyót fölé emeli a térfogatnövelő, hogy a flastrom ne sérüljön), vastag flastrom marhafaggyúba áztatva és egy 15,9 mm-es ólomgolyó. Nem a legerősebb töltet, de bővel 1000 J felett van. A röppálya erősen ívelt, így 70-80 méter fölé nem ildomos lőni vele.

A bakok jórésze még nem reagált a hívásra, de az elejtett bak nagyszerűen jött a Buttolo vészsirám hangjára. A lőtávolság 40-50 méter lehetett, a bak 6-8 métert szökellt az erdő felé, majd összeesett. Az őz kora 3-4 év, kissé aszimmetrikus, de igen szét (főleg számomra igen szép) aganccsal.

Németh Balázs

  1. augusztus