Elöltöltő fegyverek vadásznapokon

Nyitókép szövege: kéziágyúval lőni teljesen értelmetlen dolog, de a mókafaktor bizony a csillagos égig ér.

 

Keszthely

A szombati napot a keszthelyi II. Festetics Trófeaszemlének szenteltük, mely keretében egy közel egy órás előadást tartottunk Pólik Sándor barátommal, a szövetség főtitkárával az elöltöltő vadászfegyverek fejlődéstörténetéről, valamint modern kori vadászati felhasználhatóságukról. Az érdeklődők nagy örömére hagyományőrző puskatöltetekkel meg is szólaltattuk a vasakat, a kéziágyútól kezdve a a csappantyús puskákig.

Pólik Sándor és Németh Balázs

Pólik Sándor és Németh Balázs

A keszthelyi vadászati múzeum, valamint a Festetics kastély egyébként nagyszerű családos programot kínál. A múzeum pazar környezetben, kimagasló igényességgel mutatja be Windisch-Gratz Ferenc József, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, dr. Szederjei Ákos, Dózsa György és Hidvégi Béla trófeáit. A kiállítás szerves része a Lakatos Ferenc gyűjteményére alapuló vadászati műtárgy gyűjtemény, mely pazar keréklakatos, kovás, csappantyús vadászpuskákat, szarvaskéseket, dísztárgyakat, Széchenyi Zsigmond vadászpuskáját és Kittenberger Kálmán ereklyéit is tartalmazza.

Persze a kiállítást nem csak felnőtteknek érdemes megtekinteni. A gyerkőcök biztosan rengeteg időt töltenek majd a vasútmodell kiállításon, s akár a kerti kisvasútra is felülhetnek, melyet igazi miniatűr gőzmozdony vontat.

A Festetis kastély is páratlan programot kínál. A gyönyörűen felújított, karban tartott kastély műtárgy gyűjteménye sok-sok óra elfoglaltságot ígér. Külön fel szeretném hívni figyelmeteket a Festetics könyvtárra, mely 80.000 db antik könyvet tartalmaz. A könyvek nem csak műtárgyak, hiszen kutatói engedéllyel igazi könyvtárként is használhatjuk az intézményt.

 Tisztelgés Asbóth Sándor előtt

Tisztelgés Asbóth Sándor előtt

A kastély tőszomszédságában található Asbóth Sándor szülőháza. Nem mehettünk el úgy Keszthelyről, hogy a magyar elöltöltő fegyveres lövészek nevében nem helyezünk el koszorút a szabadságharc és az amerikai polgárháború hősének emléktáblájánál.

Gödöllő

Vasárnap a gödöllői vadásznapot vettünk rész. Az idén 6. alkalommal megrendezett esemény főszervezője Ambrózy Árpád volt, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, az elöltöltő fegyveres lövészet és vadászat régi barátja. A szakmai program szerves része volt a hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítás, mely keretében az íjászok, solymászok, agarászok, kutyás utánkeresők és természetesen mi, majdani elöltöltő fegyveres vadászok mutattuk be vadászati módunkat képekkel, műtárgyakkal, tárlatvezetéssel.

 Dr. Géémesi György polgármester élete első elöltöltős lövése után

Dr. Gémesi György polgármester élete első elöltöltős lövése után

A nap megnyitóján is szót kapott az elöltöltő fegyveres vadászat, hiszen Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere egy eredeti közép európai elöltöltő vadászpuskából adta le az esemény hivatalos megnyitását jelző díszlövést – természetesen szövetségünk hathatós segítségével.

A nap bővelkedett az érdekes, látványos bemutatókban. Ágoston Géza, hazánk egyik legelső elöltöltős lövésze, szervezője a kastély főteraszán mutatta be az elöltöltő fegyveres lövészet eszközeit, Ambrózy Árpád vadászfegyver történeti bemutatójában pedig helyet kaptak az elöltöltő fegyverek is, a hallgatóság nagy örömére.

 Ágoston Géza nem hiányozhat!

Ágoston Géza nem hiányozhat!

A vadásznap keretében tartotta meg első kerekasztal beszélgetését a hagyományos vadászati módok képviselőinek Galyatetőn, az OMVK és OMVV védnöksége alatt megerősített szövetsége. A beszélgetés fő célja tevékenységünk összehangolása volt, hiszen mind azonos cipőben járunk, egy ívásúak vagyunk. A tapasztaltabb, évek óta működő hagyományos vadászati módok tapasztalataiból pedig nagyon sokat meríthet a mi formálódó elöltöltő, fegyveres vadászati módunk is.