Az elöltöltő fegyveres világbajnokság programja, háttéranyaga

hatter 2

Mit kell tudni a versenyről?

 • A verseny a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége közös szervezése.
 • A nemzetközi szövetség első olyan világbajnoksága, melyet a volt keleti blokk országaiban tartanak.
 • 1934-óta az első lövész világbajnokság hazánkban.
 • A versenyre önerőből épült fel a nemzetközi színvonalnak megfelelő lőtérkomplexum 71 25-50-100m-es lőállással.
 • A nemzetközi szövetség e versenyen 2 új tagot vesz fel sorai közé: India, Bulgária

A világbajnokság számokban:

 • 26 ország
 • 350 lövész
 • 1550 start
 • 400 kg feketelőpor felhasználásával gyakorlással együtt 50000 lövés

Nemzetközi versenyeken érmet nyert versenyzőink, csapataink:

 • 2009 EB Valencia (ESP): bronzérem, kovás és csappantyús hadipuska csapat
 • 2010 VB Barcelos (POR): ezüstérem (kovás puska csapat), bronzérem (csappantyús szabadpuska csapat), Nyitrai József bronzérem (replika csappantyús hadipuska 50m, álló)
 • 2013 EB Eisenstadt (AUT): Nagy Imre ezüstérem (eredeti csappantyús hadipuska 50m, álló), Tar Mihály bronzérem (replika csappantyús pisztoly 25 m), kovás szabadpuska csapat bronzérem
 • 2014 VB Granada (ESP): hadipuska csapat bronzérem
 • 2015 EB Barcelos (POR): ezüstérem (kovás puska csapat), bronzérem (csappantyús szabadpuska csapat), Nyitrai József bronzérem (replika csappantyús hadipuska 50m, álló)
 • 2016 VB célkitűzés: 1-2 egyéni érem, 2-4 csapat érem

Éremesélyeink:

 • 1-2 egyéni érem
 • 1-3 csapat érem

A történelmi lőfegyverekkel történő lövészet alapfilozófiái:

Kultúra, műszaki ismeretek és sportlövészet szerencsés elegye. Az elöltöltő fegyveres lövész egy rész sportlövész, egy rész történész, egy rész fegyvermester.

Az alapfilozófia fő forrásai:

 • Katonai hagyományok: szigorú műszaki szabályokkal körbebástyázott hadifegyverekre szervezett versenyszámokat lövünk, melyek esetében a lőtávolságok, lövészeti módok megfelelnek a korabeli reguláknak
 • Szűkebb értelemben vett tiszti hagyományok: a pisztolylövészet alapvetően a tiszti lövészhagyományokra és klasszikus párbaj hagyományokra épül
 • Polgári céllövőegyletek hagyományai: a polgári céllövőegyletek alapvetően a szabad királyi városok önvédelmi milíciáiból, polgárőrségeiből fejlődtek ki a 16. századtól. Hazánkban az 1500-as évek elejétől ismerünk polgári céllövő egyleteket, melyek természetesen nem csak sportegyesületek voltak, hanem fontos szerepet töltöttek be a rendvédelemben polgárőrségként, de adott esetben – pl. a 30 éves háború idején – szervezett zsoldos hadsereg fosztogatásaival szemben is sikerrel védhették meg a várost.
 • Vadász hagyományok: az elöltöltő fegyveres lövészet szervesen gyökerezik a lőfegyveres vadászat hagyományaiban is. Az első dokumentált tűzfegyveres vad elejtés 1509-ben történt hazánkban.

Hazánk tehát több mint fél évezredes elöltöltő fegyveres hagyományokkal bír.

Miben más az elöltöltő fegyveres lövészet?

 • A fegyverek újratöltése különleges szakértelmet igényel
 • A „sport” sokkal inkább kulturális tevékenység, mely nem elsősorban a „vasról” szól, hanem az azt övező történelmi, kulturális kontextusról
 • A fegyverek megtöltése lassabb, kevesebb a leadott lövésszám
 • A fegyverek megtöltéséhez szigorúan csak feketelőport használunk
 • A fegyverek – korszerűtlenségük ellenére is – hasonló pontosságra képesek 100 m távolság alatt, mint a modern sportfegyverek, sőt, alacsony lövészszám esetében meg is haladhatják azt.

Milyen fegyvereket használnak a lövészek?

 • Minden versenyszám két kategóriában kerül megrendezésre: eredeti (original, O) és másolat (replika, R) kategóriában. A másolatoknak teljes mértékben hűen kell másolniuk az eredeti darabokat. A teljes korhűség alapkövetelmény.
 • A fegyverek mind elöltöltő rendszerűek, klasszikus, füstös, feketelőporral vannak megtöltve.
 • A fegyvertípusok technikai tartalom és korszak alapján vannak külön versenyszámokba sorolva.
 • A versenyen a tűzfegyver történelem minden korszaka megjelenik 1850-ig.

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA

Augusztus 13. Szombat

A csapatok érkezése, regisztráció, szabad gyakorlás.

Augusztus 14., Vasárnap

A csapatok érkezése, fegyvervizsgálat, regisztráció, beosztás szerinti gyakorlás.

A nemzetközi szövetség közgyűlése.

Augusztus 15., Hétfő

Fegyvervizsgálat, regisztráció, beosztás szerinti gyakorlás.

Csapatkapitányok megbeszélése.

Augusztus 16., Kedd

25m

Colt – Eredeti csappantyús revolverek 25m-es versenyszáma. A fegyvertípus az 1840–60 közötti időszak legmodernebb hadi és polgári oldalfegyvere volt. Az első olyan lőfegyver, mely biztonságosan, hatékonyan adhatott le ismétlő szerkezettel egymás után több lövést.

Tanzutsu – A versenyzők japán eredetű kanócos pisztolyokkal állnak lőállásba. A célok 25 m-en helyezkednek el. A fegyvereknek igen szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Az eredeti 18-19. japán mintának megfelelően csövük sima, a lakat minden alkatrésze rézből készült, és a fegyver összeszereléséhez egyetlen csavart sem használtak, csak csapokat.

50m

Tanegashima – Japán eredetű, kanócos, arctusás puskák 50m-es álló versenyszáma. A fegyverek érdekessége, hogy eredetileg portugál hajósok vitték a szigetországba. Ez a fegyver vetett véget a 19. században a szamurájok korának. A fegyver izgalmas érdekessége a sétapálca szerű tus, melyet nem vállba kell helyezni, hanem az archoz szorítani. A fegyverek csöve sima.

Vetterli – 50m-es csappantyús puskás versenyszám civil fegyvereknek. A 19. század derekán születtek meg a mai modern sportlövő szövetségek elődszervezetei. A modern sportlövő sport e fegyvereknek köszönhetően született meg. Nehéz, testhez alakított, jellemzően cirkalmas sátorvassal, tenyértámasszal, kampós tusával rendelkező puskák versenye. Az egyik legerősebb versenyszám a rendszerben, a legjobb lövészek alig 20 mm-es szórásképbe képesek lőni a 10 értékelt lövést

100m

Maximilian – A huzagolt kovás puskák fekvő, 100 m-es versenyszáma. Megidézi a 18. század vadász-lövész világát.

Koronglövészet

Manton O – Eredeti, kovás sörétes puskák 2×25 lövéses versenye. A lövészek 5 lőállásból lövik a trap szabályaira igencsak hasonlító versenyszámot.

18:00-tól megnyitóünnepség

Augusztus 17., Szerda

25m

Kuchenreuter – a párbaj és tiszti lövészhagyományok alapjain álló 25 m-es versenyszám csappantyús pisztolyok számára. A fegyverek a 19. század első felének hangulatát idézik meg, miközben semmivel sem maradnak el a modern céllövő pisztolyok képességeitől.

50m

Miquelet – A 17-18. század sima csövű, kovás hadi puskáinak 50m-es álló versenyszáma. Megidézi a 18. századi metodista hadművészet, valamint a francia forradalmi háborúk időszakát.

Pennsylvania – Kovás huzagolt puskák 50m-es álló versenyszáma. A 18. századi, 19. század eleji vadász és lövészhagyományok tűzfegyvereivel versenyeznek a lövészek

100m

Walkyria – Hölgyek 100m-es, fekvő versenyszáma csappantyús puskával.

Hizadai – Japán kanócos puskák 50m-es, térdelő versenyszáma

Koronglövészet

Manton R – Másolat, kovás sörétes puskák 2×25 lövéses versenye. A lövészek 5 lőállásból lövik a trap szabályaira igencsak hasonlító versenyszámot.

18:00-tól eredményhirdetés

Augusztus 18., Csütörtök

25m

Mariette – Másolat csappantyús revolverek 25m-es versenyszáma. A fegyvertípus az 1840–60 közötti időszak legmodernebb hadi és polgári oldalfegyvere volt. Az első olyan lőfegyver, mely biztonságosan, hatékonyan adhatott le ismétlő szerkezettel egymás után több lövést.

50m

Malson – Csappantyús revolverek 25m-es versenyszáma.

100m

Minié – Az 1850-60-as évek huzagolt, csappantyús hadi puskáinak 100m-es, fekvő versenyszáma. A puskáknak és lövedékeiknek szigorúan követni kell az eredeti 19. századi hadi gyártási előírások által meghatározott paramétereket.

Koronglövészet

Lorenzoni O – Eredeti, csappantyús sörétes puskák 2×25 lövéses versenye. A lövészek 5 lőállásból lövik a trap szabályaira igencsak hasonlító versenyszámot.

18:00-tól eredményhirdetés

Augusztus 19., Péntek

25m

Cominazzo – Sima csövű kovás pisztolyok 25m-es versenyszáma

50m

Lamarmora – Az 1850-60-as évek huzagolt, csappantyús hadi puskáinak 50m-es, álló versenyszáma. A puskáknak és lövedékeiknek szigorúan követni kell az eredeti 19. századi hadi gyártási előírások által meghatározott paramétereket.

100m

Whitworth – 100m-es, fekvő versenyszám csappantyús puskával.

Koronglövészet

Lorenzoni R – Másolat, csappantyús sörétes puskák 2×25 lövéses versenye. A lövészek 5 lőállásból lövik a trap szabályaira igencsak hasonlító versenyszámot.

18:00-tól eredményhirdetés

Augusztus 20., Szombat

25m

Paterson – nyitott keretes csappantyús revolverek 25m-es versenye.

50m

Berdan – Hátultöltő csappantyús puskák – a legendás bölényvadász fegyverek – 50m-es, álló versenyszáma.

Trapper – Nyílt irányzékos elöltöltő vadászpuskák 50m-es álló versenyszáma. Modern lövészkiegészítők használata nem megengedett, a fegyverek lövedéke csak klasszikus golyó lehet.

100m

Gettysburg – Látványos, 100m-es, álló versenyszám, melyben az 1850-60-as évek csappantyús hadi puskáit használhatják a lövészek. A versenyszám érdekessége, hogy a lövészeknek a fegyvernek megfelelő egyenruhát kell viselnie, a fegyver töltésénél pedig követni kell a korabeli regulákat.

18:00-tól ünnepélyes záróbankett eredményhirdetéssel

Augusztus 21., Vasárnap

A csapatok hazaindulása, a lőtér bontása.