A dram-egyenérték

A hazai feketelőporos és lőszertöltő berkekben általános a grain tömeg (nem súly!) mértékegység használata a lőpor és a lövedék tömegének meghatározására, jellemzésére. Az elöltöltő fegyveres tanfolyamokon oktatva tapasztalatból tudom, hogy az oda-vissza átszámítás kezdetben mekkora nehézséget jelent a hallgatóknak. Később persze megszokja az ember, hogy ne is számítsa át a graint SI-mértékegységre, mert ugye: minek. Hozzászokunk az átváltás nélküli használathoz, csakúgy, mint a hüvelyk törtrészéhez a kaliberek és lövedékátmérők terén, és azt is tudjuk, hány gramm egy font, és miért 12-es kaliberű a 12-es puska. Persze soha nem fogunk olyan magabiztosan mozogni az angolszász mértékegységek útvesztőjében, mint egy született brit. A söréttöltetet nem unciában mérjük, a lövedék sebességét nem fps-ben, a távolságot nem yardban, az energiát nem „ft. lbs.”-ben, mert egyszerűen nem áll rá az agyunk. Nem állom meg, hogy ne idézzem ezzel kapcsolatban Széchenyi Zsigmondot:

Angliában vagyunk ám, a következetes ésszerűség leegyszerűsített hazájában. Ahol a „guinea” (ejtsd „gini”) nevű aranypénz 21 „shilling”-et, a shilling 12 „penny”-t, a penny viszont 4 „farthing”-ot ér! Szempillantás alatt kiszámítható hát, hány farthing tesz ki egy guinea-t…

Súlymértéknél persze más a helyzet, csak kissé komplikáltabb. Ott a ,,stone” 14 ,,font”-tal egyenlő. De csak a lóversenytéren, amikor a jockeykat nyergestül „bemázsálják”. Mert ha netán a hentesnél kérsz egy ,,stone” húst, csak nyolc font súlyt kapsz. Ha viszont tejcsarnokban járva egy ,,stone”-nyi sajtra kerekedne gusztusod – tizenhat fontnak megfelelő karéjt adnak!

Nem is szólva az apróbb súlyegységekről. Egy “font” ugyanis a további folyamatban „unciákra” oszlik. Mégpedig kétféleképpen: hol 12, hol megi 16 unciára! Hogy mikor melyikre, erre nem emlékszem már pontosan, mert mire ezt is megtanultam volna, még a szemem is keresztben állt.

A hosszmérték terén se mutatkozik enyhülés. Mert a ,,yard”-ban 3 ,,láb” (foot), a lábban pedig 12 hüvelyk (inch) foglaltatik. Nagyobb hosszúságok mérésénél 5 ½ yard tesz ki egy ,,pole”-t, 40 pole egy furlongot, 8 furlong pedig egy angol mérföldet! A mérföld viszont – további egyszerőség kedvéért -1609 méter és 33 centi! (Széchenyi Zsigmond: A grouse)

Eme hosszúra nyúlt bevezető után ismerkedjünk meg a dram-egyenérték fogalmával. Sörétes lőszerek dobozain még ma is találkozhatunk olyan jelölésekkel, hogy „3 ¼ Dr. Eq.” vagy „3 Dram Eq.” esetleg „2 ¾ Dram”:

dobozok

Ez az adat arra utal, hogy az adott modern, (bármilyen) füstnélküli lőporral töltött sörétes lőszerből távozó sörétraj kezdősebessége akkora lesz, mintha 3 ¼ dram, 3 dram vagy éppen 2 ¾ dram feketelőpor volna a csappantyú fölött. És hogy mi fán terem a „dram”? Pofonegyszerű! Egy fontban van (ebben az esetben) 16 uncia, minden unciában 16 dram, vagyis minden font 256 dram-ból áll. Mivel köztudott, hogy egy font 7000 grain, könnyen kiszámítható, hogy 1 dram-egyenérték: 7000/256=27,34 grain feketelőpor-tömegnek megfelelő sebességet biztosító füstnélküli lőport jelent, 3 ¼ dram pedig 88,87 grain feketelőpornak megfelelő mennyiséget. Mi sem egyszerűbb…

Dram Grain
(kerekítve)
Gram
1 27 1.77
2 55 3.54
3 82 5.31
3 1/8 85 5.53
3 1/4 89 5.76
3 1/2 96 6.20
3 3/4 103 6.64
4 109 7.08

 

És hogy mi értelme ennek az egésznek? Nos, a sörétes töltényhüvelyek méretezése nagyrészt még a feketelőpor egyeduralma alatt véglegesült, kürölbelül az 1870-es években. A felhasználók megszokták, hogy a patronok dobozain ott a jelzés, ami a feketelőpor-töltet nagyságát jelzi. Igen ám, de hamarosan jött, és mindent vitt a füstnélküli lőpor. Mivel sokkal kevesebb kellett belőle, mint a feketéből, a dobozon jóval kisebb számot kellett volna szerepeltetni, ami félrevezethette volna felhasználókat. Arról nem is szólva, hogy a nitrolőporok útvesztőjében még így sem lett volna könnyű eligazodni. Ezért vezették hát be a „dram-egyenérték” jelölést. Azóta lehet a sörétes lőszerben az a lőpor bármilyen, akár előttünk teljesen ismeretlen színű-szagú, égési tulajdonságú nitrolőpor, a dram-egyenérték ismeretében lehet róla egy körülbelüli sejtésünk, hogy mekkora kezdősebességre számítsunk, de arra is, hogy milyen visszarúgást várjunk tőle.

Winchester-Box

Erős a gyanúm ugyan, hogy a dram-egyenértéket ma már sokkal inkább hagyománytiszteletből használják, mint gyakorlati megfontolásból. Nem is lesz rá szükségünk, ha mi magunk töltjük a füstnélküli porral működő partonjainkat, például a Lee LOAD-ALL készlettel. Akárhogy is: jó látni azt, hogy a feketelőporos idők öröksége a mai modern korban is egyre-másra visszaköszön.