A 8x50R Mannlicher töltény újratöltése II. rész

 

Az I. részben bemutattuk, hogy hogyan készültek a 8x50R hüvelyek a 7,62x53R töltényhüvelyekből.

A lövedék fogós kérdés. Az M.93 Manci lőszer lövedéke hosszú, nehéz, alul nyitott, laposfenekű. Az átmérője a lövedékfenéknél 8,2+0,5 mm, a hüvelyszájnál kicsit kisebb. A cső oromzatai közötti átmérő ~7,92-7,95 mm, azonban ami érdekes, a barázdák közötti átmérő ezeknél a hadipuskáknál jellemzően 8,29-8,35 mm közötti. Ez azt jelenti, hogy a 93. M lövedéke is alulméretes volt a barázdákhoz képest és a jelenleg kapható .323 kaliberű lövedékek is „vékonyak”. Ez nem nagy meglepetés. A századforduló előtti „kiskaliberű” haditöltények többsége, melyek még a hosszú, kúpos lövedékkel működtek, ilyen kialakítású volt, kilövés előtt alulméretes lövedékkel (pl. M88 Mauser, 6,5×52 Carcano, 7,62x54R). A trükk a lövedékkialakításban volt. Amint a hosszú, nehéz lövedékek elsütéskor ütésszerűen megkapták a lőporgázok erejét, az a lövedék alul nyitott végén az ólmot érte. A Lorenz-féle kompressziós lövedékekhez hasonlatosan, a lövedék fenékrésze megzömült és kitöltötte a rendelkezésre álló csőfuratot. Így amikor a csőben előrehaladt, már nem volt alulméretes, a kitágult lövedékfenéknek köszönhetően elzárta a mellette áttörni igyekvő gáz útját.

Ha nem szeretnénk a pontosságból veszíteni, és a puskacsövünk idő előtti kiégését el szeretnénk kerülni, nekünk is hasonló trükkhöz kell folyamodnunk. Lapos fenekű (vagy, ha még gyártanának ilyent, kúposan benyomott fenekű) lövedéket kell választanunk. A modern, áramvonalas, boat-tail lövedékek nem zömülnek jól. Egyébként, ha kilőtt, kopott csövű fegyver kerül a kezünkbe, általában érdemes lapos fenekű, kúpos, krumpliorrú lövedékkel próbálkozni, a legtöbbször jobb eredményt kapunk, mint ha a legáramvonalasabb hi-tech golyóval lőnénk. Pillanatnyilag a Prvi Partizan 12,7 grammos (198 gr) soft point lövedéke volt kéznél, de sok más opció mellett a Sierra .323 175 graines Game King Soft Point Pro-Hunterje, a Norma Alaska, Oryx, Vulkan lövedékei, vagy ha nem sajnáljuk a pénzt és a korabelihez hasonló külballisztikára törekszünk, a Woodleigh 220 és 250 graines soft pointjai is remekek lehetnek.

Az új és a régi

Milyen lőpor legyen? A nehezebb lövedékekhez ugyanazon lőszerhez ökölszabály szerint lustább, a könnyebbekhez élénkebb lőporokat használunk. Most mi könnyebb lövedékkel operálunk, a kaliber, a hüvelytérfogat és a lövedéktömeg alapján megfelelő lesz a Vihtavuori N140. Nehezebb lövedékhez az N150 dukálna. Persze az ezekhez hasonló élénkségű más lőporok is jók lehetnek, mint például az RS 50, RS 52, IMR4320, stb. Mivel a tesztjeinket mérőcső híján nem lehetett gáznyomás méréssel megtámogatni, illetve erre a kaliberre nem találni lőporgyártó által javasolt töltési adatokat, konkrét töltetet nem adunk meg. Kiindulásnak megfelelhet a QuickLoad szoftverből kinyert töltetadat. A másik opció, hogy keresünk egy 8 mm-es kalibert, a 8x50R-rel gyakorlatilag megegyező hüvelytérfogattal, ill. az alatti megengedett max. gáznyomással és az ő töltési adatait tekintjük kiindulásnak. Ekkor figyelembe kell venni, hogy a lövedék beültetési mélység ne legyen nagyobb a mi kaliberünknél (a lövedék ne egyen meg több térfogatot a hüvely belsejéből), mint a mintaként használt töltényre megadott töltési adatoknál. Bárhogy is vágunk bele, mindig kisebb töltettömeggel kell kezdeni és azt lépcsőzetesen emelve lehet elérni a kívánt lövedéksebességet, feltéve, hogy nem jelentkeznek túlságosan nagy nyomásra utaló jelek. A töltényeinket átalakított 7,62x53R hüvely, .323 Kaliberű Prvi Partizan soft point lövedék, CCI 200 csappantyú és N140 lőpor felhasználásával Lee présen, Lee 8×56 R lövedékbeültető matricával egyesítettük. A lőszerhosszat 73,95 mm-re állítottuk be, ez kb. 2 mm-rel rövidebb, mint a gyári M.93 töltény. Peremezést egyáltalán nem alkalmaztunk.

A Mannlicher 765 mm hosszúságú csövéből kilőtt lövedékek átlagos sebessége első próbálkozásra 667 m/s volt, ami némileg magasabb, mint a jóval nehezebb hadilövedéké. Mivel nem tapasztaltunk semmilyen nyomásproblémát (a Mannlicher kis erőkarral nyitó zárja azonnal jelzi), 0,1 grammal megemeltük a töltetet, így már 690 m/s kezdősebességet értünk el. Itt megálltunk, de úgy tűnik, hogy a rendszer elbírta volna a 700 m/s kezdősebességet is. Persze ez mai szemmel nem túl sok, de céllövészetre, nyílt irányzékos vadászatra elég lesz.

Felül a kiinduló 7,62x53R, alul pedig a belőle készült 8x50R

Felül a kiinduló 7,62x53R, alul pedig a belőle készült 8x50R

Lőtéren 100 m-re lévő célra adtunk le lövéseket, nyílt irányzékhoz és 100+ éves puskához képest egészen elfogadható, kb. 8 cm-es szórásképet kaptunk, de a találatok magasan ültek, mivel az alapirányzék 500 m-re van gyárilag kalibrálva. Ha célba lőni, vagy vadászni szeretnénk a fegyverrel, nem lehet megúszni egy magasabb célgömb legyártatását. A lövések során sem gázkifújás, sem nagy nyomásra utaló jel nem látszott. Az elsütött hüvelyek szépen felvették a Manci töltényűrjének alakját, kicsit feldagadtak, ez azt is jelenti, hogy a belső térfogatuk némileg megnőtt, amit pár grain-nel nagyobb töltettel lehet kompenzálni a hüvelyek további újratöltése során. A hüvely feldagadása során a hüvelyhossz 52 mm-ről 51,4 mm-re csökkent.

Természetesen a projektet a végtelenségig lehetne folytatni, mi eddig jutottunk. A 8x50R lőszerekhez gyártott CH4D matricákkal a Prvi Partizan 8x56R hüvelyei sokkal egyszerűbben átformázhatók 8x50R-ré, mint a mi módszerünkkel a 7,62x53R.

A legfontosabb azonban az, hogy az otthoni lőszertöltéssel továbbra is használatban lehet tartani e több háborút megjárt, a magyar történelem és katona dédapáink, nagyapáink életében fontos szerepet játszott történelmi fegyvert.

Németh Balázs-Hamza Emil

2020. január

Még nem kizárt, hogy folytatjuk…