A 8x50R Mannlicher töltény újratöltése II. rész

 

Az I. részben bemutattuk, hogy hogyan készültek a 8x50R hüvelyek a 7,62x53R töltényhüvelyekből.

A lövedék fogós kérdés. Az M.93 Manci lőszer lövedéke hosszú, nehéz, alul nyitott, laposfenekű. Az átmérője a lövedékfenéknél 8,2+0,5 mm, a hüvelyszájnál kicsit kisebb. A cső oromzatai közötti átmérő ~7,92-7,95 mm, azonban ami érdekes, a barázdák közötti átmérő ezeknél a hadipuskáknál jellemzően 8,29-8,35 mm közötti. Ez azt jelenti, hogy a 93. M lövedéke is alulméretes volt a barázdákhoz képest és a jelenleg kapható .323 kaliberű lövedékek is „vékonyak”. Ez nem nagy meglepetés. A századforduló előtti „kiskaliberű” haditöltények többsége, melyek még a hosszú, kúpos lövedékkel működtek, ilyen kialakítású volt, kilövés előtt alulméretes lövedékkel (pl. M88 Mauser, 6,5×52 Carcano, 7,62x54R). A trükk a lövedékkialakításban volt. Amint a hosszú, nehéz lövedékek elsütéskor ütésszerűen megkapták a lőporgázok erejét, az a lövedék alul nyitott végén az ólmot érte. A Lorenz-féle kompressziós lövedékekhez hasonlatosan, a lövedék fenékrésze megzömült és kitöltötte a rendelkezésre álló csőfuratot. Így amikor a csőben előrehaladt, már nem volt alulméretes, a kitágult lövedékfenéknek köszönhetően elzárta a mellette áttörni igyekvő gáz útját.

Ha nem szeretnénk a pontosságból veszíteni, és a puskacsövünk idő előtti kiégését el szeretnénk kerülni, nekünk is hasonló trükkhöz kell folyamodnunk. Lapos fenekű (vagy, ha még gyártanának ilyent, kúposan benyomott fenekű) lövedéket kell választanunk. A modern, áramvonalas, boat-tail lövedékek nem zömülnek jól. Egyébként, ha kilőtt, kopott csövű fegyver kerül a kezünkbe, általában érdemes lapos fenekű, kúpos, krumpliorrú lövedékkel próbálkozni, a legtöbbször jobb eredményt kapunk, mint ha a legáramvonalasabb hi-tech golyóval lőnénk. Pillanatnyilag a Prvi Partizan 12,7 grammos (198 gr) soft point lövedéke volt kéznél, de sok más opció mellett a Sierra .323 175 graines Game King Soft Point Pro-Hunterje, a Norma Alaska, Oryx, Vulkan lövedékei, vagy ha nem sajnáljuk a pénzt és a korabelihez hasonló külballisztikára törekszünk, a Woodleigh 220 és 250 graines soft pointjai is remekek lehetnek.

Az új és a régi

Milyen lőpor legyen? A nehezebb lövedékekhez ugyanazon lőszerhez ökölszabály szerint lustább, a könnyebbekhez élénkebb lőporokat használunk. Most mi könnyebb lövedékkel operálunk, a kaliber, a hüvelytérfogat és a lövedéktömeg alapján megfelelő lesz a Vihtavuori N140. Nehezebb lövedékhez az N150 dukálna. Persze az ezekhez hasonló élénkségű más lőporok is jók lehetnek, mint például az RS 50, RS 52, IMR4320, stb. Mivel a tesztjeinket mérőcső híján nem lehetett gáznyomás méréssel megtámogatni, illetve erre a kaliberre nem találni lőporgyártó által javasolt töltési adatokat, konkrét töltetet nem adunk meg. Kiindulásnak megfelelhet a QuickLoad szoftverből kinyert töltetadat. A másik opció, hogy keresünk egy 8 mm-es kalibert, a 8x50R-rel gyakorlatilag megegyező hüvelytérfogattal, ill. az alatti megengedett max. gáznyomással és az ő töltési adatait tekintjük kiindulásnak. Ekkor figyelembe kell venni, hogy a lövedék beültetési mélység ne legyen nagyobb a mi kaliberünknél (a lövedék ne egyen meg több térfogatot a hüvely belsejéből), mint a mintaként használt töltényre megadott töltési adatoknál. Bárhogy is vágunk bele, mindig kisebb töltettömeggel kell kezdeni és azt lépcsőzetesen emelve lehet elérni a kívánt lövedéksebességet, feltéve, hogy nem jelentkeznek túlságosan nagy nyomásra utaló jelek. A töltényeinket átalakított 7,62x53R hüvely, .323 Kaliberű Prvi Partizan soft point lövedék, CCI 200 csappantyú és N140 lőpor felhasználásával Lee présen, Lee 8×56 R lövedékbeültető matricával egyesítettük. A lőszerhosszat 73,95 mm-re állítottuk be, ez kb. 2 mm-rel rövidebb, mint a gyári M.93 töltény. Peremezést egyáltalán nem alkalmaztunk.

A Mannlicher 765 mm hosszúságú csövéből kilőtt lövedékek átlagos sebessége első próbálkozásra 667 m/s volt, ami némileg magasabb, mint a jóval nehezebb hadilövedéké. Mivel nem tapasztaltunk semmilyen nyomásproblémát (a Mannlicher kis erőkarral nyitó zárja azonnal jelzi), 0,1 grammal megemeltük a töltetet, így már 690 m/s kezdősebességet értünk el. Itt megálltunk, de úgy tűnik, hogy a rendszer elbírta volna a 700 m/s kezdősebességet is. Persze ez mai szemmel nem túl sok, de céllövészetre, nyílt irányzékos vadászatra elég lesz.

Felül a kiinduló 7,62x53R, alul pedig a belőle készült 8x50R

Felül a kiinduló 7,62x53R, alul pedig a belőle készült 8x50R

Lőtéren 100 m-re lévő célra adtunk le lövéseket, nyílt irányzékhoz és 100+ éves puskához képest egészen elfogadható, kb. 8 cm-es szórásképet kaptunk, de a találatok magasan ültek, mivel az alapirányzék 500 m-re van gyárilag kalibrálva. Ha célba lőni, vagy vadászni szeretnénk a fegyverrel, nem lehet megúszni egy magasabb célgömb legyártatását. A lövések során sem gázkifújás, sem nagy nyomásra utaló jel nem látszott. Az elsütött hüvelyek szépen felvették a Manci töltényűrjének alakját, kicsit feldagadtak, ez azt is jelenti, hogy a belső térfogatuk némileg megnőtt, amit pár grain-nel nagyobb töltettel lehet kompenzálni a hüvelyek további újratöltése során. A hüvely feldagadása során a hüvelyhossz 52 mm-ről 51,4 mm-re csökkent.

Természetesen a projektet a végtelenségig lehetne folytatni, mi eddig jutottunk. A 8x50R lőszerekhez gyártott CH4D matricákkal a Prvi Partizan 8x56R hüvelyei sokkal egyszerűbben átformázhatók 8x50R-ré, mint a mi módszerünkkel a 7,62x53R.

A legfontosabb azonban az, hogy az otthoni lőszertöltéssel továbbra is használatban lehet tartani e több háborút megjárt, a magyar történelem és katona dédapáink, nagyapáink életében fontos szerepet játszott történelmi fegyvert.

Németh Balázs-Hamza Emil

2020. január

Még nem kizárt, hogy folytatjuk…

9 Replies to “A 8x50R Mannlicher töltény újratöltése II. rész”

 1. Avatar

  Nagyon szépen köszönön a részletes választ.

 2. Avatar

  Csak egy kérdésem volna, én még az újratöltő tanfolyamot nem csináltam meg, lehet ezért kérdezek ilyet.
  A magyar jogszabályok szerint, ha a fegyvertartásimban be van jegyezve egy 8x50R kaliberű M95 és miután rendelkezem az újratöltő tanfolyammal, ezután törvényes-e az, ha 7,62x54R hüvelyt formázom át 8x50R matricaszettel és töltöm újra?

  1. Avatar

   A lőszertöltéshez nem elégséges a tanfolyam elvégzése, vizsgázni is kell és a vizsga, a fegyvertartási engedély, ill. a lőszerelem tárolóhely megléte esetén ad a rendőrség kérelemre házi lőszerszerelő engedélyt. A fegyverjogszabályok alapján a jogszerűen tartott lőfegyverhez használható lőszer szerezhető meg, illetve szerelhető házilag – persze lőszerszerelő engedéllyel.
   Nincs olyan rendelkezés, amely a házi töltéshez használt hüvely származásáról, fenékbélyegéről szólna, megszabná, hogy miből, hol, hogyan készülhet. Így mindegy milyen hüvelyből indul ki, a végterméknek kell az adott fegyverhez használhatónak lennie.

   Várjuk szeretettel újratöltő tanfolyamunkon:

   https://kapszli.hu/esemenyek/kapszli_loszer_ujratolto_tanfolyam/

 3. rprme

  Hát én is ezt mondtam… főnök, nagy sebesség = szívó hatás, de a vasat??? A sebességet értem 0,1mm es hézaggal csőtorinál 670 x 76 a négyzeten m/s -nél kb kissé kevesebb, ha jól számolok. Ez tényleg brutál, de ennek a Bernoulli elvhez szerintem nem sok köze van. Szimplán a gáz energiája roncsol. Ez teljesen OK.

  Amúgy ha rálősz egy acél csőre a puha ólom + rézköpeny is elég csúnya munkát végez.

  Az oxigén meg a porban van bőven – ha mégse lenne elég akkó meg maj’ a vízbűl vonnyuk ki! :)

  Csak kellene valami jó kísérlet rá … myth – busters …

 4. Avatar

  Lőpor égéshője ~3000 Kelvin körül. A csőpusztítás nem a nagy nyomás, hanem lövedék melletti eszetlen áramlási sebesség miatt van. Viszi magával a csőanyagot.

 5. Avatar

  “Nem véletlen a nagy sebesség mellett az ormózatokba verődő-lötyögő – gyengén tömített rézköpenyes lövedék üti szét? Mivel az nem tud zömülve tömíteni, ha a lövedéktalp is bevont?” – Hallottam már ezt a véleményt, csak az nem fér a fejembe, hogy az edzett acél csövet hogyan verheti szét a puhább anyagú lövedék? Másik lehetőség, ami eszembe jutott, a lángvágás elve – néhány revolvernél ennek tulajdonítják, hogy a csőfar-dob hézagnál tönkremegy a tok -, de hol van ott elegendő oxigén?

 6. rprme

  Bocsika… tehát a nagyon gyorsan áramló gáz miatt naaaaagyon lecsökken a nyomás a lövedék melletti hézagban (ez ui. a Bermoulli elv) és ez “kiszíjja a vassat a csűbűl?” ha jól értem az eszmefuttatást :)
  Nem véletlen a nagy sebesség mellett az ormózatokba verődő -lötyögő – gyengén tömített rézköpenyes lövedék üti szét? Mivel az nem tud zömülve tömíteni, ha a lövedéktalp is bevont?

 7. Avatar

  Az alulméretes/rosszul tömítő lövedék esetén a mellette irgalmatlan sebességgel kifújó gázok végzik a pusztítást. Speciális Bernoulli.

 8. Avatar

  Ha már említésre került: van egy kérdésem, aminek válaszáról van valami elképzelésem, de megerősítésre vár. Ha a lövedék alulméretes, és a lövedék-csőfal közti hézagon kifújnak a lőporgázok, az miért károsítja a csövet? Alapesetben a lövedék tökéletesen tömít: lövés során a lövedék mögött néhány ezer bar nyomással és – ha jól emlékszem – kétezer Celsius-fokon ég a lőpor, miközben egy túlméretes tömör fémdarabot tolnak maguk előtt a lőporgázok a csőben. Hogy ennél is jobban amortizálódik a cső, amikor az alulméretes lövedék miatt elszöknek a lőporgázok és az égő lőpor-részecskék, annak miértje számomra rejtély.

Vélemény, hozzászólás?