Nyílt levél és meghívó a hagyományőrző szervezeteknek

Történelmi fegyverekkel űzött lövészet és katonai hagyományőrzés. Egyáltalán nem állnak távol e hobbik egymástól, mégis jelenleg igencsak különbözik a két tevékenység hazánkban, pedig sokan vagyunk, akik mindkét szenvedélynek részesei vagyunk.

Az elmúlt hetek balesetei – a tragikus tatai töltővessző kilövés és Laci betyár ostobasága, magyarázkodása – úgy érzem szükségessé teszik, hogy nyíltan beszéljünk egymással. Az elöltöltő fegyver kultúránk, hagyományaink, történelmünk része, és szerencsések vagyunk, hiszen jogszabályaink nem kötik engedélyhez birtoklásukat, a velük kapcsolatos tevékenységeinket pedig élhető jogi környezetben végezhetjük. Ez egy hosszú folyamat eredménye, melyet a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége teremtett meg számotokra is. Felelősséggel, belátással igyekezett a szövetség mindenkori vezetése a jogalkotóval, hatóságokkal, szakmai szereplőkkel tárgyalni, hogy ma lőtéren, vadászterületen és hagyományőrző találkozókon elöltöltő fegyvert el lehessen sütni. Ezt a folyamatot támogatta fontos szakmai tartalmakkal a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft.

Az elöltöltő fegyver birtoklása és használata ma azért élhető, mert a Szövetség teljesítette a legfontosabb feladatot annak idején: önmaga teremtette meg szabályzókat, és ehhez olyan rendszert hozott létre, mely biztosítja a magunk által hozott szabályok betartását is. Nem kell elmondjam, hogy az éles lövés leadása veszélyes tevékenység, de azt meg kell fogalmazzam, hogy a hagyományőrző rendezvényen leadott vaktöltéssel leadott lövés bizony a lőtéri éles lövésnél is veszélyesebb tevékenység. Veletek szemben nézők és hagyományőrzők vannak, a lövészekkel szemben a golyófogó. Ha a céllövész hibát követ el az esetek túlnyomó többségében magát sebesíti meg, ha a hagyományőrző hibázik, annak szinte mindig más az áldozata.

A hagyományőrző találkozókon történt balesetek oka minden esetben a képzetlenség, figyelmetlenség, felelőtlenség. A hagyományőrző személyi felelőssége nem vonható kétségbe. De a közösség és a szervezetek is felelősséggel tartoznak azért, hogy megszűrjék és ellenőrizzék a tagságot. A legtöbb rendezvényen mindenkit odaengednek, hiszen a létszám a fontos. Fegyvereitek túlnyomó többségének nincs műszaki tanúsítványa, biztonságos működésük ellenőrzése nem létezik. Sokszor tisztázatlan, hogy pirotechnikai töltet, vagy lőszerelemnek minősülő feketelőpor kerül a csőbe. És azt hiszem, ezt a sort még folytathatnánk.

Engedjétek meg, hogy felvessek ezért néhány fontos kérdést, melyeket közös érdekünk tisztázni: Van-e tananyagotok a fegyverek kezeléséről? Van-e nyilvános, kőbe vésett szabályrendszeretek a fegyverek kezeléséhez? Működik-e a minősítési rendszeretek? Lefedi-e a minősítési rendszer a biztonságos fegyverkezelést? Szankcionáljátok-e ha valaki deviáns? Ismeri-e minden hagyományőrző a tevékenyég jogi hátterét? Tisztának érzitek-e a jogi szabályozást? Van-e működő ellenőrzési rendszeretek? Lehet-e kontrollt gyakorolni a szervezők felett?

Kérlek, ne értsetek félre: nem szeretnénk sem általánosítani, sem bárkire vizes lepedőt húzni! Sok területen látunk pozitív fejlődést, nagyszerű példákat. Számos csapat és rendezvény vívja ki a tiszteletet mind szakmai, mind hagyományőrző, mind hadtörténész szemmel. A napóleoni és 1848-49-es korszak képviselői élen járnak ebben a folyamatban, jó példát adva mindannyiunk számára, de más korszakok képviselői között is vannak csapatok, akik előtt kalapot kell emelni

A céllövészek már elvégezték a házi feladatot: a sportág biztonságosságát bizonyítja az elmúlt húsz év. A Szövetség alulról szerveződő vizsgarendszere működik, a hatóság is elismeri, a jogi szabályzók tiszták és egyértelműek. Rajtatok van most a sor, hogy tisztítsátok a hagyományőrzés rendszerét, melyhez felajánljuk segítségünket, támogatásunkat. Fogadjátok hát el a bajtársi jobbot, éljetek a lehetőséggel!

A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft. ezért kerekasztal beszélgetésre hívja most a hagyományőrző tevékenységben érintett szervezetek vezetőit:

Helyszín: PKLV Kft. 1031 Bp., Gyöngysor u. 6.

Dátum: 2018. június 27. 13:00

Visszajelzés a részvételről: eloltoltos.konferencia@gmail.com

Közös felelősségünk különösen nagy: kötelességünk megőrizni azt a lehetőséget, melyet a céllövészek tettek mindannyiunk számára lehetővé. Óvnunk kell a nézőket, társainkat, magunkat.

Szeretettel várjuk a szervezetek képviselőit! Kívánunk Nektek ehhez a közös munkához erőt és tisztességet!

Budapest, 2018. június 13.

Üdvözlettel:

 

Németh Balázs                                                                      Kalamár Ödön

elnök                                                                                   igazgató

Magyar Elöltöltő Fegyveres                                              PKLV Kft.

Lövészek Szövetsége

Nyílt levél és meghívó a hagyományőrző szervezeteknek Document-page-002Nyílt levél és meghívó a hagyományőrző szervezeteknek