1956 fegyverei I. rész: A PPS és az AK47

cover

Az 1956-os forradalom fontos szerepet tölt be a magyar történetelemben. Sok szempontból nehéz még értékelni, értelmezni az események menetét, bár kétségtelen, hogy az elmúlt években kitartó történészek számos tévhitet, számos szándékos ferdítést hámoztak már le a szabadságharc történetéről, mégis lesz még tennivalójuk bőven.

A 60. évfordulót mi nem ünnepelhetjük másképp, mint azzal, hogy kézbe vesszük a forradalmárok legendás tűzfegyvereit, hogy kicsit pontosabb képet láthassunk arról, milyen értéket képviselhettek az utcai harcokban.

A PPS-41

pps41_003

A PPS géppisztoly a második világháború első éveinek szülötte. Georgij Spagin azzal a céllal tervezte, hogy a hadsereg leválthassa a drágább, komplexebb PPD géppisztolyokat. A fegyver első változata 1940-re készült el, melyet a Vörös Hadsereg 1940 decemberében rendszeresített. Az első darabok 1941 során érkeztek a csapatokhoz, és a háború végéig több, mint 5,5 millió darabot gyártottak le belőle.

A fegyver olyan jól sikerült, hogy a Wehrmacht is előszeretettel hasznosította újra a hadizsákmányként hozzájutott szovjet géppisztolyokat. Eredeti kaliberű változatát MP717r néven rendszeresítették, s vagy a 7,63 Mauser pisztolylőszerrel, vagy zsákmányolt 7,62 mm-es TT lőszerrel etették, míg egy részét 9 mm Parabellum űrméretre alakítottak át. E fegyverek MP41r néven kerültek a hadrendbe. Egy ötletes adapter segítségével arra is alkalmassá tették őket, hogy a német MP38/40 géppisztolyok szekrénytárait használják. A dobtár esetében semmilyen átalakításra nem volt szükség.

A fegyver egyszerű, mint a faék. Spagin a legegyszerűbb géppisztoly működési elvet választotta, a szabad tömegzáras rendszert. E fegyvertípusok esetében a lövés során a zár és a csőfar nem alkot egységet, vagyis a zár nincs reteszelt állapotban. A lőszerhüvelyt a töltényűrben a lövés pillanatában a következő erők tartják:

  1. A kitáguló hüvely és a töltényűr közötti súrlódás
  2. A helyretoló rugó ereje
  3. És elsősorban a zár tehetetlensége

A PPS géppisztoly szabad tömegzára előgyújtásos rendszerű, vagyis : az ütőszegnek akkora a kiállása, hogy már akkor süti a töltényt, amikor még a zár előre mozog (kb. 1 mm-t). A hátramozduló hüvely állítja meg a zárat, majd ez után kezd el a zár hátrafelé mozogni.

A PPS géppisztoly a TT pisztoly 7,62×25 lőszerét tüzeli, amely egyrészt igen nagy lövedéksebességre képes, másrészt igen jó átütőerővel bír még ma is. A géppisztolyhoz a katona 2-3 dobtárat kapott eredendően, melyek 71 lőszer befogadására voltak képesek. Megbízhatóan jellemzően csak 65-66 lőszerrel működtek, bár ezt csak harctéri tapasztalatok és nem a szabályzatok erősítik meg. 1943-tól egyre gyakoribbá váltak azonban az ívelt szekrénytárak, melyek 35 lőszerrel voltak tölthetőek.

A PPS legnagyobb előnye olcsósága és egyszerűsége volt. Működtetése könnyen megtanítható volt bármely katonának, gyártására pedig viszonylag gyors volt. A jó öreg davaj gitár igen nagy tűzgyorsaságra volt képes. Elméletileg percenként 900 lövést lehetett vele leadni, vagyis a teljes dobtárat mindössze 4,7 másodperc alatt üríthette ki a katona.

A felkelők fegyverei a katonaság, rendőrség, és gyárőrségek raktáraiból származtak elsősorban, és kétség kívül az egyik legjobb típust jelentették az utcai harcokhoz. A nyitott zárpozícióból tüzelő fegyver kezelése ugyanakkor felvetett biztonsági kérdéseket. Ha a fegyvert véletlenül leejtették és nem volt biztosítva, a nehéz tömegzár könnyen elműködtethette a töltényűrbe a tárból betöltődő lőszert, s okozhatott könnyen balesetet.

A fegyver karbantartási igénye minimális, szétszerelése pofonegyszerű. A csőbelső keménykrómozott, vagyis a rozsda sem fogja meg egykönnyen.

Az AK-47 Kalasnyikov

ak47_003

Az AK gépkarabély – ahogy mi azt nevezni szoktuk – az egyik legnagyobb számban jelenlévő hadifegyver ma is a világban. Tervezése a második világháború idejére nyúlik vissza, mikor is az MP44 német rohampuska „Sturmgewehr” formájában egy új típusú lőfegyver jelent meg a harcmezőkön. A német modell az egyik első olyan gyalogsági tűzfegyver volt, mely a köztes lőszert tüzelte, s eredendő célja az volt, hogy a hagyományos gyalogsági puska pontosságát egyesítse a géppisztolyok tűzerejével. Az új fegyver mind harcászati, mind logisztikai szempontból helyén volt, hiszen lehetővé tette elméletben, hogy a hadsereg minden egyes katonáját azonos típusú lőfegyverrel szereljék fel.

Mihail Kalasnyikov 1942-ben kezdett el fegyvertervezéssel foglalkozni, miközben lábadozott harctéri sérüléséből. 1943-ban kapott először a német 7,92×33 Kurz lőszerből azzal a céllal, hogy az ez alapján gyártott szovjet 7,62×39 (43 M) lőszerhez tervezzen egy gyalogsági fegyvert. A Vörös Hadsereg első fegyvere, mely ezt a kalibert tüzelte az SzKSz-45 (Szimonov) öntöltő puska, valamint egy könnyű golyószóró volt. Kalasnyikov sohasem tagadta, hogy a korszak legjobban sikerült fegyverei hatással voltak rá. A német Sturmgewehr ívelt tárja, köztes lőszere, vagy az amerikai M1 Garand gázdugattyús rendszere, valamint forgó zárfejes reteszelése mind inspiráltak a tervezés során.

A hadsereg vezetése 1946-ban írt ki újabb pályázatot egy köztes lőszert tüzelő, sorozatlövésre alkalmas fegyverre, melyet Kalasnyikov meg is nyert. Az első modellek tökéletesítésében részt vett Alexander Zajcev. Áttervezték a tok szerkezetét, a felhúzókart, a tűzváltó és biztosító kapcsolót egyesítették. Az új változatot a hadsereg 1948-ban bocsátotta csapatpróbákra, majd 1949-ben fogadta el általános rendszeresítésre.

A 7,62 mm Avtomat Kalasnyikova gépkarabély gázelvételes, gázdugattyús zárszerkezettel rendelkezik. Az erős lőszer szükségessé tette a csőfar és zár összereteszelését a lövés pillanatában, így a Kalasnyikov csukott zárpozícióból tüzel. A fegyver elméleti tűzgyorsasága 600 lövés/perc, s 3-400 méterig alkalmas arra alapvetően, hogy az átlagosan képzett katona eltalálja egyes lövéssel az ember méretű célt.

A hagyományos, fa tusával rendelkező változata meglepően kényelmes. A nézőke a szemtől kellő távolságban van ahhoz, hogy éles célképet lásson a lövő. A zár a visszarúgást jelentősen csökkenti, így a fegyver sorozatlövés közben is uralható. A tár 30 lőszer befogadására képes. Az eredeti 43 M lőszer egy vasmaggal rendelkező 8 g-os FMJ ólomlövedéket tartalmazott, mely mind átütőerő, mind az alkalmazott harcászat pontossággal kapcsolatos igényei szempontjából is igen jónak mondható.

A Vörös Hadsereg nem adta át a Kalasnyikov terveit a Varsói Szerződés országainak, így az 1956-os forradalom idején csak a szovjet hadsereg rendelkezett ilyen típusú fegyverekkel. A forradalmárok az AK-hoz csak hadizsákmányként juthattak.

A fegyver szétszerelése, karbantartása igen egyszerű. Minden alkatrészéről süt a tartósság, erő, megbízhatóság. Látszik, hogy katona tervezte katonáknak. Kezelése szinte elfelejthetetlen. Édesapán 50 év kihagyás után is azonnal képes volt egy percen belül szét-, illetve összeszerelni.

Folytatjuk!

Németh Balázs

Köszönet a Műegytemi Lövész Egyesületnek (http://www.loter.hu/) és a Dorog Város Sportlőtérnek (http://www.dorogloter.hu/) a film létrejöttéhez nyújtott segítségért.