Az új Pedersoli Traditional Hawken puskák

A Hawken puskákat talán senkinek sem kell bemutatnom. Az észak amerikai síksági puska archetípusai, melyek az elöltöltő vadászfegyverek legmagasabb fejlettségi fokát jelentették a fiatal Egyesült Államok vadászai, telepesei számára. A Hawken puskák rövidebb csővel és nagyobb kaliberrel rendelkeztek, mint a keleti parton meghonosodott hosszúpuskák. A rövidebb cső a lóháton való mozgást segítette, míg a nagyobb kaliber a síkságok nagyobb testű vadjainak hatékony elejtését tette lehetővé. A 19. század első harmadára a tagállamok már önellátóak volt a a lőporgyártás és ólomkitermelés terén, így a nagyobb kaliber elterjedésének logisztikai korlátai sem voltak,

A Pedersoli Traditional Hawken

A Pedersoli cég számos Hawken és ahhoz igen közelálló stílusú fegyvert gyárt. A Tryon puskák, Missouri River és Rocky Mountain Hawkenek mind bizonyítottak az elmúlt években a céllövészek és vadászok kezében is. A cég most egy olyan klasszikus, alap Hawken puskát dobott piacra, mely jóval kedvezőbb áron érhető el, mint a korábbi replikák. A Traditional Hawken ugyan azt a vonalvezetést követi, mint az Investarm, Lyman vagy Thomson Center Hawken puskák, azonban néhány fontos különbségre fel kell hívni a figyelmet.

Ezen „alap” Pedersoli Hawken puskák alapvetően olyan lövészeknek készülnek, akik hajlandóak feláldozni valamicskét a korhűség oltárán az ár érdekében, egyszerű kezelésre vágynak, ugyanakkor nem szeretnének feladni semmit a Pedersoli által biztosított minőségből, pontosságból. Ennek megfelelően e puskák elsősorban vadászoknak, „trapper” lövészeknek, élménylövészeknek és természetesen kezdő lövészeknek lesznek megfelelőek. A fegyver egyik fő előnye az ára: majdnem felébe kerül, mint a Pedersoli cég többi Hawken puskája, ami mindenképpen vonzó!

Elérhető változatok:

Traditional Hawken .54 és .50 kovás

Traditional Hawken .54 és .50 csappantyús

A fegyverek lakatszerkezete a jól ismert kovás és csappantyús Kentucky/Pennsylvania/Charles Moore lakat. A megfelelő sütés beállítását kétbillentyűs gyorsítós szerkezet biztosítja. A 24”-es cső két kaliberben – .50 és .54” – érhető el. A cső 1:48”-es huzagolással bír, vagyis mind gömblövedékkel, mind rövid kúpos lövedékekkel használható. A cső felületkezelése matt fekete, vagyis vadászat közben nem kell tartanunk a fémen megcsillanó fénytől. A cső anyaga króm-molibdénes fegyveracél, olyan ötvözet, mely biztosítja a nagy töltetek használatát is. A többi gyártó hasonló termékei még .54-es kaliberben sem tölthetőek 80 grain 3Fg lőpor feletti töltettel, míg a Pedersoli Traditional Hawken puskák 110 grain maximális töltetig mehetnek el. .54-es kaliberben ez jóval 2500 J feletti torkolati energiát eredményez kúpos lövedékkel.

A fegyver magasságban és oldalirányban állítható „buckhorn” irányzékkal rendelkezik. A célgömb is fecskefarkas-ékpályás illeszkedésű, de profilja inkább felel meg lőlapra történő lövészethez, mint vadászathoz. Ez utóbbi célra inkább egy világos fémből kialakított íves penge kellene, mely jobban gyűjti a gyönge fényt.

A cső nem kampós-ékes rögzítésű, hanem egy ék, valamint a csőszakállon átfutó csavar rögzíti. Ennek következtében takarítása nem olyan egyszerű, mint a kivehető csövű fegyvereké, de ezt azért hiányosságnak sem nevezném. A csőfarba külön alkatrészként illeszkedik a dob, melybe a lőkúpot lehet betekerni. Ha ezt az alkatrészt kitekerjük, és veszünk a fegyverhez egy kovás lakatot, akár gyújtási módot is válthatunk egyszerűen. A töltővessző 1 mm-rel vastagabb, mint amit a cég általánosan használ, hogy vadászathoz se kelljen külön töltővesszőt vinni. A rúd végén letekerhető űrméretes jag van, ami tovább növeli a praktikumot.

Az ágyazás olajozott amerikai dió, réz „patch box”-szal a tusában. A tusa pofadékos, így egészen kényelmesen lehet nagyobb visszarúgású tölteteket is lőni a fegyverrel. Különösen az .54-es változat egyensúlya igen kiváló: a tömegközéppont éppen a tartó kéz alatt helyezkedik el, így a fegyver gyorsan, biztosan emelhető célra. A tusa letörése és az agytalp formája elsősorban álló lövészethez készült.

A csappantyús, .54-es változat belövése 50 méteren

Töltetek: Piros: 36 gr 3Fg Swiss + RB, Kék: 90 gr 3Fg Swiss + REAL, kék: 48 gr 2Fg Swiss + RB

Töltetek: Piros: 36 gr 3Fg Swiss + RB, Kék: 90 gr 3Fg Swiss + REAL, kék: 48 gr 2Fg Swiss + RB

A töltetek állítgatását először egy jó céllövő töltettel kezdtem. 80 grain 3Fg Swiss lőpor + .535 RB + 0,38 mm vastag tapasszal próbálkoztam, de kilencesnél jobb szórást nem adott a fegyver. Céllövészethez úgysem hátrány a kisebb töltet, így elkezdtem csökkenteni a lőpormennyiséget. 30-40 grain között már nagyszerűen egymás mellé csapódtak a találatok, annak ellenére, hogy egyrészt egyáltalán nem szeretem a buckhorn irányzékokat, valamint a töltéshez nem használtam hosszú tölcsért.

A vadász töltet kialakításához azt a lövedéket használtam, ami számomra bár bizonyított: a 300 graines Lee REAL lövedéket. E célra elegendő ha a fegyver 2-3 lövést azonos pontossággal tud lőni, ezért csak 4 lövéssel próbáztam a szórást. A lőportöltet 90 grain 3Fg Swiss lőpor és puha kenőanyaggal bevont REAL lövedék volt. A lövések nagyszerűen egymás mellé szakítottak, s csak egyetlen szakítás lógott ki a csoportból, de az is a vad vitális zónáján belül lett volna. A csövet kihúztam lövésenként, de hosszú tölcsért itt sem használtam, s a lőport sem precíziós módszerekkel mértem ki. Érdekes módon a kúpos lövedékkel a fegyver majdnem ugyan oda hordott, mint a céllövő töltettel. Ez igen jó dolog, ugyanis, a gyakorláshoz nyugodtan lehet olcsóbb, könnyebben tölthető töltést használni.

Összefoglalás

Puding próbája a mélyvíz, mondja a bölcs szuahéli közmondás, úgyhogy egy feketelőporos lövészetet most kezdő kollégát kértem meg, hogy lőjön el ő is három lövést a fegyverrel – különböző töltetekkel. Mind a 36 grain 3Fg + RB, a 48 grain 2Fg + RB és a 90 grain + REAL lövedékes töltet szinte ugyan oda csapódott be az ő kezéből is, bizonyítva, hogy tényleg praktikus kis puska ez, jó ár-érték arány.

 

Németh Balázs

 

13 hozzászólás érkezett

 1. T. Urak!
  Olvasom a cikket, nézem a videót, de sehogy sem passzol össze a kettő. Mitől jó az ár/érték arány?Egy 160000 Ft-os puskától elvárnám, hogy feltámasztva 50 m-en legalább külső 10-es szórást tudjon! Ilyen szórást a 40000 Ft-os übergagyi 30 éves Jukar Kentucky puskámmal is lövök.
  “A cső nem kampós-ékes rögzítésű, hanem egy ék, valamint a csőszakállon átfutó csavar rögzíti. Ennek következtében takarítása nem olyan egyszerű, mint a kivehető csövű fegyvereké, de ezt azért hiányosságnak sem nevezném.”
  Én bizony hiányosságnak nevezném! Rendszeres használat esetén a sok ki-be csavargatéstól a menet megszakad, meglazul, a tisztításnál 3x annyi idő mint kampós-ékes rögzitésnél.
  Van 1 Investarm Hawkenem, az minden szempontból jobb, mint Peder Zolié.
  Szerintem.

 2. Kapszli

  Szia Rudi!
  Olvasd végig a cikket még egyszer szerintem. A Jukar és Investarm puskák maximális töltete jóval ez alatt van, mivel gyöngébb anyagokból készülnek. A DP fegyver előnye, hogy céllövészetre és vadászatra is megfelelően használható.
  Az Investarm puskák jó fegyverek valóban egyébként. Néhány olyan részlete van, ami miatt a Pedersoli jobb:
  1. jobb lakat és gyorsító (az IA lakatja spirálrugós, ami miatt pl. nemzetközi versenyeken nem indulhat)
  2. a már említett tölthetőség kérdése.
  A kampós-ékes csőrögzítés valóban előny az IA-nál, ebben igazad van. De a csövet ám nem kell feltétlenül kivenni az ágyazásból a tisztításhoz!
  Üdv
  B

 3. Vadászat: Én nem vadászom, de .50 és főleg .54-es puska REAL lövedékkel, tudomásom szerint bármelyik gyártmány, tudja a 2500J-t.
  1. jobb lakat és gyorsító:a gyorsítók kb. egyforma minőségüek, nemzetközi versenyre meg nem vinnék olyan puskát amelyikkel a 10-est csak véletlenül találom el. Tehát erre egyik sem alkalmas.
  2. a már említett tölthetőség kérdése.:Én forró mosogatószeres vízzel kimosom, majd kompresszorral kifujatom,és Brunoxal olajozom a csövet minden használat után. Ehhez szét kell szedni a puskát, mert vizes lenne fa.Nem hiszem hogy van jobb megoldás a tisztításra.

  • Kapszli

   “Vadászat: Én nem vadászom, de .50 és főleg .54-es puska REAL lövedékkel, tudomásom szerint bármelyik gyártmány, tudja a 2500J-t.” Hát nem sajnos… ebben tévedsz.

 4. “Az Investarm puskák jó ár-érték arányt képviselnek az elöltöltő fegyverek piacán. Bár nem képesek olyan nagy töltetek befogadására, mint a Pedersoli fegyverek, .50-es kalibertől mégis elérhető velük a 2500 J-os energia határ.”
  Ezt a termékleírásotokból másoltam.

 5. Kapszli

  No de az nem az összes márka!!! TC, Jukar, Dikar, Ardesa, sb., stb… Vadászat esetében pedig hidd el, hogy nem mindegy, hogy 90 grain, vagy 110 a töltet…

  • Ehhez annyit tennék hozzá, hogy az Ardesa .45 puskám max. töltette 95 grain FFFg, vagy 100 grain FFg fekete lőpor az Ardesa töltési táblázata alapján, a legnagyobb lövedéktömeg 35 gram. Egyébként az Ardesa táblázat régebbi lehet, mert azon még .54 kaliber töltési adatai is szerepelnek, amit az Ardesa katalógusban már nem látok, viszont meglepő, hogy a max. töltet 120 grain, mig az .50-es 110 grain. A yutubon pedig olyan video is található, ahol a Jukar .45 Kentucky puskába 80 grain Bp-t tettek a sabot alá, és nem esik szét.
   A Pedersoli töltési táblázata alapján az .54 Jager puska max töltete gömblövedék esetén 110 grain, 420 grain maxibal lövedék esetén 110 grain.

   Ha a két táblázatot összehasonlítom, és egymás mellé teszem, akkor az az igazság, hogy a Pedersoli fegyverekben sem lehet hivatalosan nagyobb töltetet használni, mint a többiben.

   Az Investarm töltési táblázata csak egy hajszálnyival kisebb adatokat ad meg.

 6. Balázs!
  Ha lesz időd rá, légyszives vigyél ki lőtérre 1 DP és 1 IA Hawkent összehasonlítani RBvel meg REALlal is. Kiváncsi lennék az eredményre.
  Tény, hogy nincs ilyen tapasztalatom, de el tudom képzelni, hogy 90gr+maxiball is akkora lukat üt egy őzön, hogy a túloldalán kiesik a fél mája.

  • Kapszli

   A sebballsztika nem ilyen egyszerű. Nagy lyuk kell és nagy sokkhullám, mely a sebcsatorna mentén lehetőleg minél hosszabban fut végig. Az elsőhöz nagy lövedék, a másodikhoz nagy sebesség – és nagy töltet – kell.

 7. Jó, ehhez tényleg nem értek, maradjunk a céllövészetnél. Ha most választhatnék a Kapszli kínálatából RBhez 1 puskát, Te melyiket javasolnád? Van olyan, amelyik 50m-re, feltámasztva biztosan meglövi a kör10-est?

  • Kapszli

   Céllövészet tekintetében, RB-vel az IA és DP is jó választás, mindegyik meg tudja lőni a tízesen belüli szórást 50 méteren.

 8. Üdv Balázs! Én vásároltam nálad a napokban a Pedersoli Traditional Hawken Puskát. Igazán jó választás volt,szerintem minőség és ár-érték arányban verhetetlen a piacon! Szombaton vittem is a lőterünkre tesztelni és igen meglepett,hogy dobozából kivéve.semmi állitás nélkűl ötven méterre mind a tíz lövésem kilences körön belül csapódott,és kilőttem a tizest! A takarítás sem volt olyan szörnyű mint ahogy elriasztgattak,a csövet sem vettem ki,amit adtál hozzá segédeszközt,tökéletesen tette a dolgát! mégegyszer köszi,imádom a puskát!!!

  • Kapszli

   Szervusz Tibor! Örülök, hogy jól vizsgázott a fegyver! Ezekre a vasakra még nem volt panasz! üdv Balázs

Szólj hozzá te is!

A hozzászólás írásához be kell jelentkezni.