Az új Pedersoli Traditional Hawken puskák

A Hawken puskákat talán senkinek sem kell bemutatnom. Az észak amerikai síksági puska archetípusai, melyek az elöltöltő vadászfegyverek legmagasabb fejlettségi fokát jelentették a fiatal Egyesült Államok vadászai, telepesei számára. A Hawken puskák rövidebb csővel és nagyobb kaliberrel rendelkeztek, mint a keleti parton meghonosodott hosszúpuskák. A rövidebb cső a lóháton való mozgást segítette, míg a nagyobb kaliber a síkságok nagyobb testű vadjainak hatékony elejtését tette lehetővé. A 19. század első harmadára a tagállamok már önellátóak volt a a lőporgyártás és ólomkitermelés terén, így a nagyobb kaliber elterjedésének logisztikai korlátai sem voltak,

A Pedersoli Traditional Hawken

A Pedersoli cég számos Hawken és ahhoz igen közelálló stílusú fegyvert gyárt. A Tryon puskák, Missouri River és Rocky Mountain Hawkenek mind bizonyítottak az elmúlt években a céllövészek és vadászok kezében is. A cég most egy olyan klasszikus, alap Hawken puskát dobott piacra, mely jóval kedvezőbb áron érhető el, mint a korábbi replikák. A Traditional Hawken ugyan azt a vonalvezetést követi, mint az Investarm, Lyman vagy Thomson Center Hawken puskák, azonban néhány fontos különbségre fel kell hívni a figyelmet.

Ezen „alap” Pedersoli Hawken puskák alapvetően olyan lövészeknek készülnek, akik hajlandóak feláldozni valamicskét a korhűség oltárán az ár érdekében, egyszerű kezelésre vágynak, ugyanakkor nem szeretnének feladni semmit a Pedersoli által biztosított minőségből, pontosságból. Ennek megfelelően e puskák elsősorban vadászoknak, „trapper” lövészeknek, élménylövészeknek és természetesen kezdő lövészeknek lesznek megfelelőek. A fegyver egyik fő előnye az ára: majdnem felébe kerül, mint a Pedersoli cég többi Hawken puskája, ami mindenképpen vonzó!

Elérhető változatok:

Traditional Hawken .54 és .50 kovás

Traditional Hawken .54 és .50 csappantyús

A fegyverek lakatszerkezete a jól ismert kovás és csappantyús Kentucky/Pennsylvania/Charles Moore lakat. A megfelelő sütés beállítását kétbillentyűs gyorsítós szerkezet biztosítja. A 24”-es cső két kaliberben – .50 és .54” – érhető el. A cső 1:48”-es huzagolással bír, vagyis mind gömblövedékkel, mind rövid kúpos lövedékekkel használható. A cső felületkezelése matt fekete, vagyis vadászat közben nem kell tartanunk a fémen megcsillanó fénytől. A cső anyaga króm-molibdénes fegyveracél, olyan ötvözet, mely biztosítja a nagy töltetek használatát is. A többi gyártó hasonló termékei még .54-es kaliberben sem tölthetőek 80 grain 3Fg lőpor feletti töltettel, míg a Pedersoli Traditional Hawken puskák 110 grain maximális töltetig mehetnek el. .54-es kaliberben ez jóval 2500 J feletti torkolati energiát eredményez kúpos lövedékkel.

A fegyver magasságban és oldalirányban állítható „buckhorn” irányzékkal rendelkezik. A célgömb is fecskefarkas-ékpályás illeszkedésű, de profilja inkább felel meg lőlapra történő lövészethez, mint vadászathoz. Ez utóbbi célra inkább egy világos fémből kialakított íves penge kellene, mely jobban gyűjti a gyönge fényt.

A cső nem kampós-ékes rögzítésű, hanem egy ék, valamint a csőszakállon átfutó csavar rögzíti. Ennek következtében takarítása nem olyan egyszerű, mint a kivehető csövű fegyvereké, de ezt azért hiányosságnak sem nevezném. A csőfarba külön alkatrészként illeszkedik a dob, melybe a lőkúpot lehet betekerni. Ha ezt az alkatrészt kitekerjük, és veszünk a fegyverhez egy kovás lakatot, akár gyújtási módot is válthatunk egyszerűen. A töltővessző 1 mm-rel vastagabb, mint amit a cég általánosan használ, hogy vadászathoz se kelljen külön töltővesszőt vinni. A rúd végén letekerhető űrméretes jag van, ami tovább növeli a praktikumot.

Az ágyazás olajozott amerikai dió, réz „patch box”-szal a tusában. A tusa pofadékos, így egészen kényelmesen lehet nagyobb visszarúgású tölteteket is lőni a fegyverrel. Különösen az .54-es változat egyensúlya igen kiváló: a tömegközéppont éppen a tartó kéz alatt helyezkedik el, így a fegyver gyorsan, biztosan emelhető célra. A tusa letörése és az agytalp formája elsősorban álló lövészethez készült.

A csappantyús, .54-es változat belövése 50 méteren

Töltetek: Piros: 36 gr 3Fg Swiss + RB, Kék: 90 gr 3Fg Swiss + REAL, kék: 48 gr 2Fg Swiss + RB

Töltetek: Piros: 36 gr 3Fg Swiss + RB, Kék: 90 gr 3Fg Swiss + REAL, kék: 48 gr 2Fg Swiss + RB

A töltetek állítgatását először egy jó céllövő töltettel kezdtem. 80 grain 3Fg Swiss lőpor + .535 RB + 0,38 mm vastag tapasszal próbálkoztam, de kilencesnél jobb szórást nem adott a fegyver. Céllövészethez úgysem hátrány a kisebb töltet, így elkezdtem csökkenteni a lőpormennyiséget. 30-40 grain között már nagyszerűen egymás mellé csapódtak a találatok, annak ellenére, hogy egyrészt egyáltalán nem szeretem a buckhorn irányzékokat, valamint a töltéshez nem használtam hosszú tölcsért.

A vadász töltet kialakításához azt a lövedéket használtam, ami számomra bár bizonyított: a 300 graines Lee REAL lövedéket. E célra elegendő ha a fegyver 2-3 lövést azonos pontossággal tud lőni, ezért csak 4 lövéssel próbáztam a szórást. A lőportöltet 90 grain 3Fg Swiss lőpor és puha kenőanyaggal bevont REAL lövedék volt. A lövések nagyszerűen egymás mellé szakítottak, s csak egyetlen szakítás lógott ki a csoportból, de az is a vad vitális zónáján belül lett volna. A csövet kihúztam lövésenként, de hosszú tölcsért itt sem használtam, s a lőport sem precíziós módszerekkel mértem ki. Érdekes módon a kúpos lövedékkel a fegyver majdnem ugyan oda hordott, mint a céllövő töltettel. Ez igen jó dolog, ugyanis, a gyakorláshoz nyugodtan lehet olcsóbb, könnyebben tölthető töltést használni.

Összefoglalás

Puding próbája a mélyvíz, mondja a bölcs szuahéli közmondás, úgyhogy egy feketelőporos lövészetet most kezdő kollégát kértem meg, hogy lőjön el ő is három lövést a fegyverrel – különböző töltetekkel. Mind a 36 grain 3Fg + RB, a 48 grain 2Fg + RB és a 90 grain + REAL lövedékes töltet szinte ugyan oda csapódott be az ő kezéből is, bizonyítva, hogy tényleg praktikus kis puska ez, jó ár-érték arány.

 

Németh Balázs