Zsebpisztolyok és a Great Gun Derringer

Mindig is igény volt olyan kisméretű önvédelmi eszközökre, melyeket a viselője szinte minden élethelyzetben magánál tud tartani, ruházatába el tud rejteni, szinte önmaga számára is észrevétlenül, mindenféle kényelmetlenség nélkül tud viselni és így kéznél van, amikor szükség lesz rá.

Source: www.lot-art.com

Európában ezek a fegyverek elsősorban a városi polgárság, illetve annak kereskedelmi, vagy egyéb okból útra kelő részének igényei szerint készültek. A különféle tőröket, gyilkokat az első szikravetésen alapuló elöltöltő fegyver lakatszerkezetek megjelenését követően gyorsan kiegészítették a kisméretű tűzfegyverek. A ritka, drága keréklakatos szerkezetűeket hamarosan, az 1700-as évektől követték a különféle kovás, majd a XIX. század közepétől a csappantyús zsebpisztolyok. Jellemzően egy, vagy két csővel rendelkeztek, gyakran párpisztolyként készültek. Ilyen csappantyús pisztolyok másolatait gyártja a Pedersoli Liegi Derringer néven napjainkban is, öröm velük narancssárga tűzgömböket eregetni a lőtéren.

Próbálja kibírni pislogás nélkül!

A korabeli zsebpisztolyok kivitele a művészi színvonalon, a legmagasabb főúri igényeket kielégítő módon elkészítettől, a XIX. században a belga, francia, német manufaktúrák által öntödei tömegcikk alkatrészekből összelapátolt vasbolti tucatárukig terjedt. Utóbbiak még ma is gyakoriak a régiségboltok polcain.

A mellékelt kép egy német vadász –és turisztikai cikk kereskedés 1908. évi katalógusából származik. Bizonyítja, hogy még 1908-ban is kínáltak megvételre csappantyús tercerolokat, kiviteltől függően páronként 2,25-10 Márkáért adták őket, míg ugyanabban a katalógusban a vadonatúj tervezésű Browning 1906 6,35 mm-es zsebpisztoly 36 Márka áron szerepelt. A Browning 32 db legolcsóbb kivitelű, egylövetű zsebpisztolyt ért. Akkoriban ezeket az elöltöltő fegyvereket már leginkább csak a csőszök használták a seregélyek riogatására, de azért még kaphatók voltak.

 

Természetesen ezek az apró, 1-2 lövetű fegyverek és az azokat készítő fegyverművesek Amerikában is megvetették a lábukat és ott is gyártani kezdték a picurka „utolsó esély” önvédelmi fegyvereket. Legismertebb közülük Henry Deringer műhelye, amelynek e fegyverkategória a máig használatos nevét is köszönheti. A Derringer mellett ezt a fegyverkategóriát tercerolnak és muffpisztolynak is hívták. (A muff egy akkoriban elterjedt, hengeres, két oldalán nyitott, téli kézmelegítő ruházati termék megnevezése volt.) A Pedersoli nagyon szép kis másolatot készít a Deringer-féle elöltöltőből is, biztos, hogy lesz otthon egy ilyen cukiság egyszer…

Az egybeszerelt lőszerek megjelenésével elterjedtek a Lefaucheux (gyúpeckes) töltényekhez készült zsebpisztolyok, majd azokkal szinte párhuzamosan a peremgyújtású lőszeres változatok, de a központgyújtású lőszerek dominánssá válásával, a kisméretű revolverek, majd az öntöltő zsebpisztolyok megjelenésével ez a fegyverkategória átalakult.Az 1-2 lövetű változatok elavultak és csak az 1950-es, 60-as években tértek vissza néhány gyártó (pl. Hi-Standard) által – immáron modernebb kivitelben –, hogy a kínálkozó piaci résecskét (résnek nem nevezném) kihasználva növeljék az eladásokat.

E fegyverkategória igazi reneszánszát azonban a régi fegyverekre épülő lövészeti ágak térhódítása jelenti. Ki az, aki az első 1-2 elöltöltő revolver, teljes méretű kovás, vagy csappantyús pisztoly beszerzése után ellent tudna állni egy ilyen aranyos örömlövész-fegyvernek? Egy olyan fegyvernek, ami csak a szórakozásról, a jóízű célba-durrogtatásról, a tradicionális műszaki tartalom és szépség kézzelfogható élvezetéről szól? Nehéz rezisztensnek maradni…

A cseh Great Gun cég a növekvő igényt felmérve dobta piacra kétcsövű, csappantyús derringer-pisztolyait 2,5-4,5 collos csőhosszal, .36, .45 és . 54 kaliberekben. A fegyverek a diófa markolathéjak kivételével teljesen acél kivitelűek. A Great Gun Derringereket kézbe véve a fémrészek tökéletesre polírozott felülete és gyönyörű, mély-fekete színű, fényes kékítése ötlik szembe. A felületkezelés engem a FÉG legjobb időszakának kékítésésére emlékeztet, abban ők egykor valóban szuperek voltak. A kékített kivitelen kívül nikkelezett, keménykrómozott felületű Great Gun fegyverek is készülnek. Az egyetlen látható alkatrész, amelyek kivitelezésén fejleszteni lehetne, az a dió markolathéj-pár, melyek fixek, teljesen funkcionálisak, de az általam részletesen átnézett példányon nem 100%-ban illeszkedtek a markolat kontúrjába, azon egy hangyányit (0,3-0,6 mm-t) túlnyúltak. Tudom, szőrösszívű vagyok.

A pisztolyok markolatformája és elsütőbillentyűje a hagyományos Remington Derringer mintáját követi, csőpárja is ahhoz hasonló, egymás feletti elrendezésű, de itt a csövek fixek, elöltöltők lévén nincs nyitáshoz forgáspont és retesz kialakítva. A kakasnak természetesen van biztonsági félállása, melybe hátrahúzva csappantyúzáshoz eléggé eláll a lőkúpoktól és még a billentyű erős meghúzására sem csap előre.  Ebben az állásban kellene viselni, ha a Vadnyugaton volnánk. A három kaliber három tokmérettel párosul, persze a legkisebb a .36-os verzió, ami a kis méret ellenére közepes kézméretűek számára is jó megfogást biztosít. A .36-os tokrészével készült .45-ös kaliberű köztes modell a DIMINI.

A .45-ös nagytesó és a 9-es kistesók

A valódi .45-ös tokméret már az én lapát kezemben is tökéletesen fekszik, megmarkolva semmiféle igazgatásra nincs szükség, hogy a cső jó irányba mutasson és a billentyű az első ujjízületem alá kerüljön. Pont úgy lehet vele a célra mutatni, mint a Glockokkal.  De mindenki próbálja ki saját maga, melyik áll kézre igazán, ez a feelingről szól.

A pisztoly az egymás alatti csövekhez két egymás melletti lőkúppal rendelkezik, a csövek között a kakason lévő hüvelykujjal átbillenthető ütőfelülettel lehet választani, a jobb oldali állás tartozik az alsó csőhöz. Az alsó csőhöz vezető gyúfurat elég hosszú és a lángnak kétszer kell 90 fokos kanyart bevennie, de ez a gyakorlatban úgy tűnik nem okoz gondot. A gyúcsatorna pedig a tokrész alsó felén lévő csavar kicsavarását követően hozzáférhetővé, jól tisztíthatóvá válik. Intelligens kis műszaki megoldás, még ha gyártástechnológiai oka is van, mivel nem lehet a gyújtócsatornának megfelelő „Z” alakú furatot egy lépésben elkészíteni, azt a gépet még nem találták fel.

Az irányzékok kontrasztosak, jól láthatók. A célgömb a csőtorkolatokat összefogó kettős gyűrű része, a nézőke a korábbi változatokon – a fegyver funkcióját tekintve szükségtelenül – oldalban állítható volt, a most készülő pisztolyokon a tokrész anyagából van fixre kimunkálva.

A csövek egyszerűen elképesztő belső felületi minőségűek, hasonlót még elöltöltő fegyverben nem láttam. Biztos vagyok benne, hogy hidegen kovácsolt csövek, igaz lehet a gyártó állítása, hogy a CZ-től szerzi be azokat. A huzagolás mélysége is inkább hajaz a köpenyes lövedékekhez használatosakra, a .45-öst megmértem, annak furata (oromzatok közti átmérője) 11,23 mm, barázdaátmérője 11,43 mm, megegyezik a .45 Auto kaliberével. A 9 mm-es verzió csövének a belseje is közel van a 9 mm Lugerhez, de annál a furata pár századdal kisebb. Ez NEM jelenti azt, hogy a csövek és a fegyver szerkezete alkalmas füstnélküli lőporhoz! Ennek számos oka van, a témáról fogok egy külön cikket írni.

A gyártó a 9 mm-eshez 1,1 g, a .45-öshöz 1,5 g, az 54-eshez pedig 3 g maximális feketelőpor-töltetet enged meg, de a javasolt használati töltet ennél minden kaliberben kisebb – és csehek lévén Vesuvithoz adják meg. A túl nagy töltet használata az örömlövészethez semmit nem ad hozzá, az „agyontöltött” pisztoly a visszarúgástól csavarodik a kézben, teljesen felesleges a maximumra megpakolni.

A pisztolyokhoz a barázdák közé pontosan illeszkedő gömb, vagy ogivál lövedék, tapaszt használva pedig annál egy kicsit kisebb átmérőjű gömblövedék javasolt.  Nevezetesen a 9 mm-eshez ø9 mm (~.36) lövedék tapasz nélkül, vagy ø8,8 mm (~.35) kaliberű gömb tapasszal. A .45-öshöz ø11,5 mm (~.451) lövedék tapasz nélkül, vagy .440-.445 kaliberű tapaszolt gömblövedék jár.

A töltés egyértelműen a tapaszolt gömbbel a könnyebb, örömfegyver lévén azt javaslom. Mivel a csőfurat fantasztikusan, tükrösen sima felületű, ha egy lövedék egyszer bement a csőtorkolaton, az már biztosan le fog menni a pisztoly torkán a lőporig, még ha már egy rakás lövést leadtunk is előtte.

A Great Gun Derringerek gusztusos fadobozban kerülnek a boltok polcaira, amikor nem a lőtéren teszik a dolgukat – az örömszerzést –  , az íróasztalnak is méltó díszei.

2020. április 8. HE

 

 

 

 

 

A Great Gun Derringerek és az összes többi csappantyús derringer a Kapszlin ITT

9 mm-es (.35 ) gömb öntőforma ITT

9 mm-es (.36 ) gömb öntőforma ITT

9 mm-es (.36 )ogivál öntőforma ITT

.45-ös (.445 ) gömb öntőforma ITT és ITT

.45-ös (.451) gömb öntőforma ITT

.45-ös (.452) ogivál öntőforma ITT

Lőporflaskák, tölcsérek ITT