Walkerrel VB-t nyerni – videó

colt-whitneyville-walker-1847-01

Mészáros Gyula megnyerte. Tervezte, hát megtette, és nem is akárhogy. Régóta lőjük itt Magyarországon a Paterson versenyszámot, amely a nyitott keretes revolverek 25m-es versenyét jelenti, de mindenképpen újdonságként jelent meg az ez évi sarlóspusztai világbajnokság programjában. Felmerülhet persze a kérdés, hogy a már létező Mariette (csappantyús revolver, 25 m) versenyszám mellé mi a fenének kell még egy, de persze nekünk erre is van megfelelő válaszunk. A Mariette versenyszám fegyverarzenálja igencsak beszűkült, ugyanis kijelenthető, hogy alapvetően csak zárt keretes revolverrel van esély megnyerni, és abból is csak igen szűk szortiment jelenik meg az első helyezettek kezében, úgysmint a Feinwerkbau Rogers & Spencer, a Hege 1858 New Model Army, a Pedersoli 1863 Remington Target, valamint a Pietta „Shooters” 1858 Army.

Paterson: Mészáros Gyula aranyérmes

Paterson: Mészáros Gyula aranyérmes

A fenti versenyistálló mindenképpen azt jelzi, hogy a nyitott keretes revolvereknek sajnos nem sok keresni valója van e mezőnyben. Pedig alapvetően nem lennének pontatlanabbak, de mivel a cső és keret viszonya az ékkel állítható, nem garantálható, hogy minden összeszerelés után ugyan oda lő majd a fegyver. Ugyanakkor mindenképpen veszít a lövészélet, ha a nyitott keretes revolverrel – jellemzően Coltok – kivesznek a céllövészetből. Nos ezért hoztuk létre e versenyszámot, melyet a nemzetközi szövetség is elfogadott az idei VB kiegészítő versenyszámaként.

De térjünk kicsit vissza Gyulához, aki minden ellenérvet figyelmen kívül hagyva egy 2 kg-os Walker revolverrel állt rajthoz. Ahogy Hegyes Sanyi barátom fogalmazott, ez olyan, mintha traktorral versenyezne a rally bajnokságon. Kétségtelen, hogy vannak a célra megfelelőbb revolverek, de ha egyszer ezt tetszett, akkor ez tetszett, az elöltöltőzésben a ráció úgyis csak másodlagos kérdés az érzet mögött.

30 grain 3Fg Swiss lőpor + 20 grain gríz + .454 gömblövedék + Szekér-féle revolverkence volt a győztes kombó, amivel Gyula 5 tízessel 94 kört lőtt. A nagyszerű teljesítményhez ezúton is gratulálunk!

Felvételek a verseny utolsó napjáról és az eredményhirdetésekről: