Változik-e a muzeális fegyverek jogállása?

A napokban számos közösségi felületen jelent meg olyan információ, mely szerint változik a muzeális fegyverek jogállása. A konkrét pletyka szerint csak azok a fegyverek lesznek muzeális fegyverek, melyek eredetiek, avagy azok pontos másolatai. Olyan információ is megjelent a weben, mely szerint ez a módosítás már az EU előtt van, és hamarosan hatályos lesz.

Nos tegyük helyre a dolgokat. Az EU egy fegyverekkel kapcsolatos jogszabálya valóban módosul, de ez nem a fegyverdirektíva, hanem az a rendelet (258/2012/EU), mely a harmadik országok irányából történő behozatalra, oda történő kivitelre és a tranzitokra vonatkozik. Vagyis az EU határokon belül ez a jogszabály nincs hatással arra, hogy milyen módon tarthatóak, milyen módon szerezhetőek meg a muzeális fegyverek.

Aki nem hiszi, akár a forrást is megnyithatja! Forrás:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6427

A javaslat szövege:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52022PC0480&qid=1667469687679

Szóval nem Mercédeszeket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Tehát jelenleg a muzeális fegyverek jogállása tekintetében sem itthon, sem EU határon belül a polgári felhasználó szempontjából semmi nem változik.

Üdv

Németh Balázs

titkár

Fegyverügyi Fórum