Vadászfegyver kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Kedves Lövész- és Vadásztársak!

Tegnap megnyílt a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, mely bemutatja a honfoglalástól napjainkig a vadászatra használt legfontosabb fegyvereket, felszereléseket. A kiállítás kerete a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria képzőművészeti kiállítása, a fegyverekkel foglalkozó rész pedig a Magyar Nemzeti Múzeum, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményeinek legfontosabb darabjait mutatja be. A fegyverkiállításon kétszáz feletti műtárgy tekinthető meg, köztük olyan értékekkel, mint Széchenyi István, Ferenc József, József Ágost, Rudolf főherceg vagy akár Kádár János vadászfegyverei.

Tekintsétek meg a 360 fokos ízelítőt, melyet a Newdoor Communications Kft. készített:

 

A kiállítás a széles közönségnek szól, feladata a modern kor vadászatának bemutatása is, ezért a képzeletbeli vadászösvény utolsó szakaszán helyet kaptak a modern vadászeszközök, fegyverek, valamint a hagyományos vadászati módok eszközei is. Ez utóbbiak a Magyar Vadászíjász Egyesület, az Országos Agarász Egyesület, Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és MIRSA Solymászegyesület jóvoltából gazdagítják a kiállítást.

A kiállítás nem egyszerű tárgykiállítás. Rengeteg háttér tartalom érhető el érintőképernyőn (korismertetők, részletesebb műtárgyleírások, filmek), monitorokon a történelmi vadászfegyverek működését illusztráló videók tekinthetőek meg, a vetítő szobában pedig a hagyományos vadászmódokat bemutató, Uram János egy éves munkájának eredményeként megszületett 25 perces film nézhető meg.

A kiállítás katalógusa nem egyszerűen műtárgykatalógus. A 283 oldalas kötet közel fele mutatja be a magyar vadászattörténetet, de képet ad arról is, hogy milyen kihívásai vannak ma a vadászatnak, merre tartunk, követjük-e elődeink nyomdokait. Nagy örömünkre szolgál, hogy a hagyományos vadászati módok jeles szakértői is egy-egy tanulmánnyal járultak hozzá a tartalomhoz: Turcsányi Zoltán a solymászatról, Ambrózy Árpád a vadászíjászatról, Keresztes János az agarászatról. Az elöltöltő fegyveres vadászatról én írtam.

A kötet szerzői, valamint a fegyverkiállítási rész kurátorai mi voltunk: Sánta Ákos (történész, muzeológus, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kurátora), Soós Péter őrnagy (történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízott igazgató helyettese), Németh Balázs (hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa). Munkánkat Zöldi Eszter segítette projektvezetőként. A kötet szerkesztője dr. Estók János, a múzeum főigazgatója.

A kiállítás ma a nagyközönség számára is megnyílt, októberben több alkalommal lesz alkalom kurátori tárlatvezetéssel megtekinteni, de ha van rá igény, akár külön program keretében is megszervezhető tárlatvezetés lövész- és vadászkollégák számára.

Addig is készítettem nektek egy 360 fokos térben bejárható modellt drága testvérem segítségével, minden tablóról kiválasztva egy-egy érdekességet. Nem csak szöveget, hanem filmeket is beillesztettem, melyek bemutatják fegyvereink fejlődését egészen a máig.

Jó vadászatot!

Üdv

Balázs