Újdonságok a Pedersolitól

Húsz éves gyártási szünet után visszatér a Swivel Barrel (elforgatható csőpárral rendelkező) duplapuska, bemutatták az USA-ban az 1886 Sporting Classic kengyelkulcsos ismétlőt kerek profilú csővel, és új köntösbe öltöztették a szerelt lőszeres Howdah-ot.

Stefano Pedersoli és az újonnan bemutatott  Swivel Barrel Rifle

Stefano Pedersoli és az újonnan bemutatott Swivel Barrel Rifle

A Swivel Barrel puskát eredetileg 1994 és 1999 között gyártotta a Davide Pedersoli & C., főleg az amerikai vásárlók részére. Most, húsz évvel később újra esély van rá, hogy ez a különleges fegyver újra elérhető lesz.

Fénygyűjtőszálas irányzékok mindkét csövön

Fénygyűjtőszálas irányzékok mindkét csövön

A puska eredetijét német bevándorlók ismertették meg a tengerentúliakkal. Mindkét, függőleges elrendezésű, .54-es kaliberű cső saját irányzékkal rendelkezik. Töltés és felcsappantyúzás után ugyanúgy lőhetünk vele, mint egy egycsövű fegyverrel, de a lövés leadása után a kakast biztonsági félállásba húzva a csőpár 180 fokkal elforgathatóvá válik. Amint a még töltött cső kerül pozícióba, az a kakas teljes megfeszítésével egyidejűleg rögzül, és leadható a második lövés, ha szükség volna rá.

Egyértelmű a fegyver előnye a gyors második lövés lehetőségével, ez azonbanhátrányokat is hordoz magában, elsősorban a tömeget tekintve, amit a második cső 4,3 kg-ra növel. (Igaz, a klasszikus duplagolyós Kodiak tömege ugyanebben az űrméretben fél kilogrammal több, 4,8 kg.) Igaz, a Swivel Barrel 4,3 kg-os tömege még a hasznunkra lesz, hiszen segít uralni a cső lövés utáni felvágódását és csillapítja a hátralökést. Az ágyazat diófából készült, pisztolyfogásos kivitelben.

A csőpár félig elforgatott állapotban

A csőpár félig elforgatott állapotban

Az .54-es kaliberű csövek huzagoltak, a huzagolás gyors, 600 mm-en (23,6 hüvelyk) tesz meg egy teljes fordulatot. A Pedersoli Swivelt egyelőre az amerikai piacra szánják, és ahogy Stefano Pedersoli az all4shooters.com portálnak elmondta:

“A Swivel Barrel puskát azért mutattuk be a SHOT Show-n, hogy lássuk, hogyan reagál rá a piac. A benyomások kedvezőek, és ha a gyártás megkezdése mellett döntünk, még apróbb változtatásokra is lehetőségünk lesz a modellen. Ilyen például a csövek külső profiljának módosítása, a tömegcsökkentés érdekében.”

A szerelt lőszeres fegyverek kedvelői számára is tartogatott valamit a Pedersoli: bemutatták a kengyelkulcsos 1886 Sporting Classic ismétlőt kerek profilú csővel és egyenes vonalú, „angolagyas” kivitelben. Egyelőre prototípus, a 2018-as IWA-n már találkozhattunk vele. .45-70es kaliberben készül 46 cm hosszúságú csővel, buckhorn irányzékkal. A tár nyolc lőszert tud befogadni.

Pedersoli 1886 Sporting Classic kerek profilú csővel, pisztolyfogás nélkül

Pedersoli 1886 Sporting Classic kerek profilú csővel, pisztolyfogás nélkül

A puska márciustól kezdve lesz elérhető a világpiacon, hazájában, Olaszországban 1823 Euro lesz az ára.

Végezetül még egy újdonság, ami egyelőre csak az amerikai piacra készül: a Pedersoli Howdah „Alaskan” fantázianévre hallgató kivitele matt, krómozott felületkezelést és puha tapintású gumiréteggel bevont ágyazatot kapott.

A Pedersoli Howdah Alaskan .45 Long Colt vagy .410 kaliberű lőszert tüzel

A Pedersoli Howdah Alaskan .45 Long Colt vagy .410 kaliberű lőszert tüzel

Forrás: all4shooters.com