Új Capandball termék: 18. századi európai vadásztáska

borsone001

A képeken és filmecskén látható vadásztáska nem modern kori kreatívkodás eredménye, hanem igazi 18. századi gyökereket ápol. Az ilyen, puskatokként és tölténytáskaként egyaránt kényelmesen használható táskák igen közkedveltek voltak. Ehhez nagyon hasonlót használtak a császári-királyi hadsereg határőrezredeinek mesterlövészei is huzagolt Jägerstützen és Doppelstützen puskáikhoz is. Az értékes, precíz fegyverek komoly értéket képviseltek, így a hadsereg jóval nagyobb figyelmet szentelt a haditechnika védelmére. A 18-19. században sok hasonló táskát látunk vadászábrázolásokon is. Egyrészt a puska volt belecsúsztatható rossz idő, vagy szállítás idején, másrészt a lőtt apróvadat lehetett a kihajtható zsákba csúsztatni.

Balra: határőr mesterlövész, bal oldalán lóg a tölténytáska

Balra: határőr mesterlövész, bal oldalán lóg a tölténytáska


E típusnak ma is meg van a helye a vadászatban. Elég csak a csőre egy vékony bőrhüvelyt húzni, és puskánkat egy egységként szállíthatjuk a vadászterületre/vadászterületen és azon kívül úgy, hogy megfelelően védjük, nem bajlódunk külön puskatokkal, és mindeközben a jogszabályoknak is maximálisan eleget teszünk.

A táska jó minőségű, tartós, puha marhabőrből készül. Kézműves termék, itt készül hazánkban, s kitűnő, hivatását tekintve bőrdíszműves lövész-, vadásztársunk készíti azt nekünk. Mintaként egy olaszországi múzeumban őrzött “borsone” szolgált, melyet császári-királyi határőr tölténytáskának kategorizáltak be. Koridegen alkatrészeket nem tartalmaz, igyekeztünk a kor szellemének megfelelő elkészítési ejárásokat alkalmazni. Az egyetlen dolog a táskán, ami gépi, az mindössze a varrás. Úgy alakítottuk ki, hogy csőnehezebb fegyverek (Pl.: Pedersoli Mortimer, Missouri River Hawken, Tryon, stb…) esetében is úgy álljon, mint a katiban a gyerek.

https://kapszli.hu/product/18-szazadi-europai-bor-vadasztaska/