Uberti elöltöltő Cattleman / Peacemaker revolverek

"Birdshead" markolat, .44 kaliber, 3,5"-es cső = klasszikusan csípőből tüzeléshez...

“Birdshead” markolat, .44 kaliber, 3,5″-es cső = klasszikusan csípőből tüzeléshez…

Olyan fegyver ez, mely nem létezett sohasem, hiszen az 1873 Colt Single Action Army revolverek bizony már központi gyújtású, szerelt lőszeres fegyverek voltak, nem elöltöltők. A Colt cég az Amerikai Polgárháború puskaporos évei alatt alapozta meg birodalmának anyagi bázisát. Az északi kormány hatalmas hadipuska és elöltöltő revolver megrendelései gazdag éveket hoztak az akkor alig 25 éves vállalkozásnak. A hadi szállítások elmaradása után azonban mind technikai, mind anyagi oldalról is át kellett gondolni a fejlődés lehetőségeit. A hagyományos nyitott keretes (open top) revolverek megbízhatósága, teherbírása messze alulmaradt a konkurens Remington cég modelljeivel szemben, s az egybeszerelt fémhüvelyes lőszerek elterjedése is fejlesztésre kényszerítette a mérnököket. Rollin White teljesen átfúrt (szerelt lőszeres) revolverdobra vonatkozó szabadalma azonban a Smith & Wesson cég tulajdonában volt, így várniuk kellett az új modellek megjelentetésével. Az “open top” modellek átalakítására több próbálkozás is született (Thuer Conversion, Richards-Mason Conversion), de ezek egyike sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Gyakorlatilag mindkét fegyver az 1860 Army elöltöltő revolver bázisán készült, minimális módosításokkal.

Elöltöltő, nem hátultöltő

Elöltöltő, nem hátultöltő

A minőségi váltást az 1870-es évek hozták meg, mikor szabaddá vált a szerelt lőszeres dobok gyártása. Az új modell jelentős előrelépést jelentett a korábbi Colt revolverekhez képest: A tok hátsó részén töltőkaput alakítottak ki, melyen keresztül könnyen a töltényűrökbe lehetett helyezni a lőszereket, a tok teljes kerettel rendelkezett, mint a konkurens Remington revolverek, az ürítés pedig a Richards-Mason konverzión már megjelent ejektorrúddal történik. A fegyver gyártása 1873-ban indul meg, s a hadsereg is jelentős mennyiségeket rendelt, s bár a minőséggel az első szériák esetében még komoly gondok merültek fel, egyöntetűen megbízható és jó fegyvernek ítélte azt az ellátó hivatal. A Colt Single Action revolver alapvetően két kaliberben készült: 45 Long Colt és 44-40. A fegyverek meglehetősen olcsóak voltak (12-16 dollár), így a köznép számára is nagyszerű önvédelmi eszközt jelentettek. Elsősorban ennek köszönhető, hogy rengeteg gúnynévvel, szleng névvel tüntették ki az öreg igáslovat. Nevezték Peacemakernek (Béketeremtő), Frontier Six Shooternek (Határvidéki Hatlövetű), Colt .45 Hog Legnek (Disznóláb), Thumb Busternek (Hüvelykujj robbantó) vagy Equalizernek (Egyenlősítő).

A cég egészen 1942-ig gyártotta a híres SAA-t, és mintegy 357000 darabot értékesítettek a 70 év alatt, különböző csőhosszú, különböző űrméretű és különböző kivitelű modellekből. A vadnyugat lehírhedtebb fenegyerekei hordták övükön, mint Jesse James, Pat Garret, Frank Hammer, Bat Masteron, John R. Hughes vagy Bill McDonald.

Az Uberti cég elöltöltő Cattleman revolverei

BP_cattleman_uberti003Először is le kell szögezni, hogy ezek a fegyverek nem „visszabutított” szerelt lőszeres változatok. A fődarabok egyike sem csereszabatos ugyanis a szerelt lőszeres változattal. Nem véletlen ez, hiszen senkinek nem érdeke, hogy ide-oda konvertálgassák e fegyvereket. Az elöltöltő fegyveres lövészet alapvetően a hagyományos fegyvereket preferálja, így jogos a kérdés, hogy ezek a fegyverek milyen létjogosultsággal bírnak. Nézzük hát, hogy milyen versenyszámokban indulhatnak a Peacemakerek szabadon tartható változatai.

A revolvertípus számos előnnyel bír a csappantyús revolverek között. Először is a zárt keretesek közé tartozik, vagyis mind a nézőke, mind a célgömb rögzített alkatrészen van. Az irányzékkép szép éles: a nézőke szögletes vájatába könnyen illeszthető a hátulról szintén szögletes célgömb. A kakas egy kis bevágáson keresztül üt be a lőkúphoz, itt tehát a csappantyú szerkezetbe esésének esélye igen kicsi. A markolat a Colt revolvereknél megszokott nagy méretű, kényelmes.

Rövid cső, kényelmes markolat = jó egyensúly

Rövid cső, kényelmes markolat = jó egyensúly

(De persze a fegyver vásárolható akár a „Birdshead” markolattal is, mint ami a képeken is látható.) A cső gyors, céllövő huzagolással készül. A csőhossz tekintetében is nagy a választék: 3,5”, 4,75”, 5,5” és 7,5”-es csővel is elérhető a revolver. A tok minden esetben kovácsolt acél. A szerkezet hagyományosan jól összehangolt, indexálási problémát ilyen revolverek esetében én még nem láttam.

Az öszvér megoldásnak köszönhetően azonban van természetesen hátránya is a rendszernek: először is a fegyver nem rendelkezik töltőkarral, vagyis a töltéshez ki kell venni a dobot minden esetben, s azt egy speciális töltőállvány segítségével kell betölteni. Ezzel kapcsolatosan el kell mondani, hogy a dob kivett állapotban csak porra-golyóra tölthető, a csappantyúzás ilyenkor szigorúan tilos. Azt csak akkor szabad végezni, mikor a dob már visszakerült a tokba. A fegyveren található ejektorrúd csak dizájn elem, értelemszerűen funkciója nincs.

BP_cattleman_uberti012Javasolt töltetek

Céllövészethez szükségtelen veszettül erős töltetet használni. Saját tapasztalataim alapján a 15 gr Swiss 3Fg lőpor + 18 grain gríz + 454 RB + Szekér-féle revolverkence nagyszerűen működik. A fegyver ezzel tízesen belül képes szórni. A revolver természetesen maximális feketelőpor töltettel is biztonságosan működtethető, ha éppen a lövésznek nagy visszarúgásra, nagy füstre van gusztusa.

Pontlövészet

Amit nem szívesen látna az ember...

Amit nem szívesen látna az ember…

Nincs sok versenyszám, melyben szívesen látott vendég. A hagyományos perkussziós revolverekre kiírt versenyszámokban – Mariette, Malson, Paterson – értelemszerűen nem indulhat, de ugyanakkor nagyszerű versenyző lehet az egyre népszerűbb Webley számnak, mely befogad minden hagyományos irányzékkal rendelkező 1896 előtti tervezésű SA revolvert. E szám további előnye, hogy lehetőséget teremt egyben az MEFLVSZ-MSSZ versenyrendszerben történő nagykaliberű szerelt lőszeres fegyverre történő minősítésre is.

Western lövészet

Az elöltöltős Cattleman nagyszerűen megfelel a western lövészethez. A Cowboy Action Shooting minden versenyágában sikeresen szerepelhet, mivel szerkezete jóval megbízhatóbb, mint egyéb perkussziós revolvereké.

Élménylövészetek

BP_cattleman_uberti010A Peacemakert nem csak azért vesszük, mert jó fegyver, hanem azért is mert birtokolni, átélni szeretnénk a western romantika szabadságát, élményét. Erre pedig egy elöltöltős Cattleman revolver maximálisan alkalmas, hiszen szabadon megvásárolható, lőtéren sokféle lövészeti ágban használható, s gyűjteményi darabként sem utolsó.

Azt szoktam mondani, hogy gyermekkorában mindenki cowboy és/vagy huszár akar lenni, aztán a legtöbben persze felnőnek. No akik nem nőnek fel, ők lesznek a lövészek. Az Uberti elöltöltő Cattleman revolver pedig nekik szól, de durván!

Változatok

A képeken látható változat a legrövidebb csövű modell. Itt jegyzem meg, hogy pontosság tekintetében a cső nem igazán számít, mindegy, hogy 3,5″ vagy 7,5″ a hossz, a golyók “lik iránt mennek” majd. Ami számít inkább az a célzóvonal hossza: minél hosszabb a cső, annál hosszabb a célzóvonal, tehát annál könnyebb lesz precízen rendezni az irányzékokat. Ellenben annál orr nehezebb is lesz a revolver.

Az elöltöltős Cattleman revolverek megvásárolhatóak réz vagy acél sátorvassal is. Ezen alkatrésznek nincs köze a tok teherbírásához, tehát ez inkább tetszik / nem tetszik kérdés. Az acél sátorvassal szerelt modell kb. 10.000 Ft-tal drágább, mint a rézzel szerelt.

 

Németh Balázs