Uberti 1885 High Wall 45/70 Govt. puska lőtéri tesztje (film és cikk)

Régóta terveztem, hogy kipróbálom a 45/70-es kaliberű Uberti High Wall puskát. Nagyjából egy éve tartjuk szinte folyamatosan készleten a típust, de be kell valljam, hogy ez idáig nem futottam meg vele a kötelező lőtéri kört. Pedig fontos ez, hiszen szinte minden fegyverünk esetében tapasztalattal erősítjük az ajánlatunkat, nem szeretünk a levegőbe beszélni.

A fegyver nagy előnye, hogy jelentősen olcsóbb, mint bármely más cég High Wall replikája, sőt, valószínűleg az egyik legolcsóbb 45/70-es egylövetű, történelmi vonalvezetésű puska ma a piacon. Kíváncsiak voltunk hát, hogy milyen alternatívát kínál. Az 1885 High Wall puska a western korszak végén született. Nem más tervezte, mint John Moses Browning.

A Winchester High Wall puska története Utah államba, Ogden városába visz vissza minket. Itt dolgozott a fiatal John Moses, aki 1878-ban tervezte meg első egylövetű puskáját, melyet 1879. október 7-én szabadalmaztatoptt. A Winchester cég ez időben egy erős egylövetű fegyvert kívánt piacra dobni, hogy kihasítsa saját szeletét a Remingtonnal és Sharps-szal szemben, így kapóra jött a fiatal tervező szabadalma és megvásárolta azt 1883-ban 8000 dollárért. Browning tervei csak részben voltak tökéletesek, mivel a gépi gyártáshoz kissé át kellett tervezni a fegyvert, ami 1885-ig meg is történt. Ekkor dobta piacra a Winchester első egylövetű puskáját, a High Wallt.

50 m szóráskép, az alacsony lövés lövészhiba volt

A fegyver zárszerkezet a bukó blokk zárak egyik változata, és így igen erős. A puska maga könnyebb, vékonyabb, mint a Sharps puskák, így kezelésük egyszerűbb, viselésük kényelmesebb. A fegyver hatalmas kaliber és típusválasztékban volt elérhető. 1920-ig maradt gyártásban, és közel 120000 darabot értékesítettek belőle. Maga a szerkezet olyannyira erős volt, hogy a gyár a kísérleti lőszereket e tokokba tekert csövekből próbázta.

Az Uberti replika hűen követi a szerkezetet, minimális – biztonságot érintő – módosítást hajtottak csak végre az eredeti 1885. évi szerkezeten: a kakas újratöltés után visszaugrik biztosított állásba, így a rendszer nem maradhat véletlenül megfeszített kakassal. Az alapmodell 28”-es, az átlagosnál vastagabb csővel készül. A huzagolás 1:20”, vagyis a puska jól stabilizálja majd a rövidebb és hosszabb lövedékeket is, így akár öntött lövedékek használatára is alkalmas lehet. Az alapmodell ára épp 1000 EUR alatt van, ami ebben a fegyverkategóriában nagyon kedvezőnek tekintendő. Az ágyazás amerikai dió, az Ubertire jellemző fényes felületkezeléssel. A tusatalp egyenes, az agyhát pedig elég magas ahhoz, hogy mind álló, mind fekvő testhelyzethez passzoljon a fegyver. A tusban található rekeszben tisztítókészlet rejlik. A High Wall kedvező tulajdonsága, hogy kétkezes puska, vagyis balos lövész és vadásztársaink is éppoly kényelemmel kezelhetik.

100 méteres szóráskép

Az alapmodell kerek profilú csővel rendelkezik, melyen oldalirányban és magasságban állítható „buckhorn” vadászirányzék, és oldal irányban állítható célgömb található. Ez a szett inkább vadászatra alkalmas, mint céllövészetre, de azért papír ellen is megállja a helyét.

A fegyvert 50-300 méter közötti távolságokon próbáltam ki, meglepően jó eredménnyel. A huzagolás úgy nevezett mángorolt huzagolás, és igen pontosnak mutatkozott a Remington 300 gr SJHP (semi jacketed hollow point = félköpenyes fúrt hegyű lövedékkel szerelt) lőszerrel. Nagyon szeretem ezt a lőszert. Kitűnő vadászatra, ennek paramétereit másoltam le saját töltésű lőszereimmel, melyekbe a Sierra hasonló lövedékét és 51 grain Vihtavouri N130 lőport töltök. Jó feltámasztással ezzel a lőszerrel el lehet nyúlni 150 méterig, még nyílt irányzékkal is.

200 méteres szóráskép

50 – 100 méteres távolságon nyílt irányzékkal is szinte egymást érték a találatok, de 200 méteren is nagyon meggyőzőnek bizonyult a puska: a lövészek 5 cm-en belül csapódtak be, vagyis a szórás 1 szögperc (MOA) környékén alakult. Biztos vagyok benne, hogy ez még tovább fejleszthető céltávcsővel. A fegyver sütése direkt, vagyis nem gyorsítós, de ez cseppet sem von le a működtetés minőségéből: finoman, de határozottan sül el a puska, nem nyúlik, törik, ahogy az kell. A lövészet végére 3 db lőszerem maradt, melyekkel egy 50 cm-es fémcélt céloztam meg 300 méteren. A 200 m-en tapasztalt lövedékesést 300 méterre interpolálva a cél fölé fogtam még 50 cm-t. Az első két lövés szépen kongatta a vaslemezt, és csak az utolsóval vétettem azt el. Ez persze nem a puska hibája volt, hanem a lövész önteltségének eredménye.

A High Wall rendszer nagy előnye az összes többi korabeli fegyvertípussal (Sharps, Rolling Block) szemben, hogy igen könnyen szerelhető fel optikával. A kakas igen alacsonyan helyezkedik el, így akár modern céltávcső is felszerelhető a puskára. Persze ha a korhűség fontosabb, akkor érdemes vékony, 20. század eleji céloptikával ellátni.

Egylövetű – gavallér – puskával vadászni elegáns, mértékletes, sokat elárul a vadász természet iránti viszonyulásáról. Az Uberti High Wall puska úgy gondolom teljesíti mindazt, amit egy ilyen puskától elvárunk.

Németh Balázs, 2021.