Történelmi Lövész OB 25-50 m – Eredmények, beszámolók, képek

3Lezajlott, és nem is akárhogy. Igazán kellemes két nap volt ez Zalaegerszegen! Minden volt, ami kell a lövésznek: jó társaság, jó kaja, este hideg sör és meleg tábortűz, jó eredmények, rossz eredmények, szombaton gatyarohasztó nyár, vasárnap hűs ősz.

Zalaegerszeg jó hely. Nem csak azért, mert a lőtér olyan lehetőségeket kínál, ami szinte sehol nem található már meg hazánkban, hanem azért is mert, a város vezetése, ahogy a klub vezetése, és ahogy a szakosztály vezetése is teljes mellszélességgel kiáll a történelmi lövészeti ágak, és a széles értelemben vett sportlövészet mellett. Ékes bizonyíték erre, hogy a versenyen megjelent a város alpolgármestere, képviselője, a képviselőtestület tagjai, ahogy a városi TV is kétszer közvetített a versenyről. Külön öröm, hogy a gyakorlónapra a Magyar Televízió is kilátogatott, és élőben közvetített az eseményről.

2016ob001Fontosak az ilyen közösségek, mert ők tartják életben ezt a sportágat. Becsüljük meg, tegyünk érte, mert ha az országban körülnézünk, sok helyen azt látjuk, hogy a lőtér melletti olcsó földekre költöző jónép, hirtelen ráeszmélve, hogy a lőtereken általában lőnek is, szép lassan megöli olyan fontos lőtereinket. Ennek esik most áldozatául Ballószög, az ország egyik legjobb lőtere…

A szombati napon tartottuk a nemzeti számok versenyeit is, vasárnap pedig kiegészülve a szlovák válogatottal a nemzetközi számokat lőttük meg. A szlovák-magyar elöltöltős barátság hosszú-hosszú évekre nyúlik vissza. Soha nem fogjuk elfelejteni, hogy a szükség idejében mellettünk álltak, s mikor hazánkban nem volt lehetőség versenyezni, ők befogadtak minket. Nem véletlen, hogy a vasárnapi napot közös emlékezéssel kezdtük. Zsapka Karcsi tiszteletére hallgattak el a fegyverek egy néma percre, hogy azután modellágyúval adjuk le a tiszteletadást jelző lövést. Nagy Imi nem is sajnálta a port. Ha van mennyország, Karcsi ezt biztosan most meghallotta.

Az időjárás erősen változatos volt. Az eredményeken ez azt hiszem meg is látszott kissé, bár minden kétséget kizárólag az is kijelenthető, hogy vannak igazi „esőmenő” lövésztársaink is, úgy mint Nagy Imre Ballószögről, aki a folyamatosa lőtérgondok ellenére nyerte 97 körrel az eredeti hadipuskákra kiírt versenyszámot, majd 95 körrel bekebelezte a kovás puskás számért járó serleget is.

Replika hadipuskában ugyan nem voltak ennyire magasak az eredmények idén, ellenben örvendetes, hogy az ezüst érmet 92 körrel egy olyan lövész szerezte meg, aki még csak most kezdett ismerkedni a füstös puskák világával. Zebegnyei László a szentendrei HKLK versenyzője, és minden intés ellenére is elöltöltő hadipuskával kezdte a karrierjét. És milyen jól tette!

Ha azt mondom Böszörmény, akkor azt hiszem, nem kell sokat magyarázni kire gondolok… Tóth Misi – aki egyébként hazánkat az EB-n is képviselni fogja idén – 94 körrel nyerte a csappantyús pisztoly számot.

Sima csövű kovás pisztollyal is érik egy jó csapat a jövő évi VB-re: Nickl Laci, Simon Laci és Szekeres Tibi kitartóan fejlődik évek óta, és kiegyensúlyozottan jól lőnek. Egyéni eredményhez még kell nőni, de a csapat együtt már igencsak szépen, megbízhatóan muzsikál!

Nyugat Magyarország erős továbbra is pisztollyal. Pálmai Csaba Malson, és Frommer számokban (ez utóbbiban új országos csúccsal), Simon Laci huzagolt kovás pisztollyal és szerelt lőszeres revolverrel, a szombathelyi Bárdosi Zoltán pedig 94 körrel Paterson számban utasította maga mögé a mezőnyt.

Nyitrai „Vakvillám” Józsi Berdan számoban remekelt, de lenyúlta a többiek elől az idén OB-n először megszervezett Vadász versenyszám serlegét is. Hiába no, aki egyszer vadász volt, az is marad mindörökre. A Trapper kupát idén Tóth Misi nyerte meg.

A honvéd fegyveres számok közül kettőt tudtunk megtartani, melyekben Nemes „Tsülök” Zoli persze nem hagyott másnak esélyt, mindkét szám aranyát haza vitte Bács-Kiskunba. A nap kétségtelenül leghangosabb versenyszámát, a Mannlichert Bereczk Robi nyerte.

Mi Muskétások idén puskás számokban remekeltünk. Tar Misi Yellowboy és Sharps, én pedig Vetterli számban zsebeltem be az aranyat. Ezen kívül Misi még az összesített 25 és 50 m revolverszámot, a Remingtont is megnyerte, ahogy a Mariette aranyat is elhappolta előlem eggyel több tízessel.

Új gazdára lelt két vándorkupánk is. A Káldi Kupát Nagy Gyuri, a Cserszilvásy Kupát pedig Tar Misi vehett át idén egy éves megőrzése Tóth Misitől.

Köszönet még egyszer ezúton is a zalaegerszegi csapatnak! Szép munka volt!

Az eredmények részeletsen: OB eredményjegyzék 2015

A szlovák válogatott eredményeivel kiegészített lista: OB eredményjegyzék 2015 kiegszített

Németh Balázs