Frissítve! Történelmi Fegyverek Világbajnoksága

A 27. Elöltöltő Fegyveres Világbajnokság szervezési jogát hazánk nyerte el. A viadal 2016. augusztus 13-20-ig kerül megrendezésre Tatárszentgyörgy mellett, a Sarlóspuszta Club Hotelhez tartozó lőtérkomplexumban. A rangos sportrendezvényről az esemény fővédnöke, Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke, Nagy György és a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetségét irányító Németh Balázs tartottak sajtótájékoztatót 2016. július 21-én.

109500

Dr. Simicskó István elmondta: legyen szó bármilyen sportágról, egy világbajnokság megrendezése mindig fontos Magyarország számára. Egyaránt mutathatjuk meg hazánk szépségeit és azt is, hogy jó házigazdák vagyunk. Az augusztusi 27. Elöltöltő Fegyveres Világbajnokság megrendezésének elnyerése kiemelkedő sportdiplomáciai siker, hiszen ez lesz az első olyan elöltöltős világbajnokság, amelyet a volt keleti blokk valamely országában tartanak.

Nagy György arról beszélt, hogy Magyarország utoljára 1934-ben, azaz 82 éve rendezhetett lövész-világbajnokságot. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban hazánk számos rangos sportlövő esemény házigazdája volt. 2014-ben – éppen Sarlóspusztán – a koronglövők kontinensviadalára került sor, az idén pedig Győrben a sportlövő légfegyveres Európa-bajnokságnak adtunk otthont.

116600

A világviadalt a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége (MEFLSZ) és a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) együttesen szervezik. Dr. Simicskó István méltatta a szövetségek példaértékű együttműködését és eredményes közös munkáját a történelmi lövész sportág fejlesztésében.

A 27. Elöltöltő Fegyveres Világbajnokságon a tűzfegyver történelem elmúlt fél évezredének puskái, pisztolyai versenyeznek szakavatott lövészek kezében megidézve a régi korok eleganciáját lövész, vadász és katonai kultúráját. A régimódi, füstös lőporral működtetett fegyverek az elmúlt, több mint 300 év hadi-, vadász- és polgári fegyverei, melyek koronként és fegyvertípusonként külön kategóriában versenyeznek. Habár működésüket tekintve eltérnek a modern fegyverektől, hiszen a töltetként szolgáló feketelőport és az ólomból készült golyót, vagy kúp formájú lövedéket a lövészek a csőtorkolat felől töltik a fegyverbe, mégis pontosságuk tekintetében felveszik a versenyt modern társaikkal, sőt akár jobb sporteredményre is képesek – tudtuk meg Németh Balázstól, aki a szervezőbizottság elnökeként és versenyzőként is részt vesz a világbajnokságon.

115400

Németh Balázs kiemelte, hogy a világbajnokság alkalmából a Sarlóspusztán található lőtér bővítésére is sor került. Ezzel az országban egyedülálló komplexum jött létre, amelyen a feketelőporos, illetve a sportlövészek számára bármilyen nemzetközi verseny megrendezhető. A világbajnokságra 350-360 lövészt várnak a szervezők 24 országból, akik összesen 1600-szor állnak majd lőállásba 25, 50 és 100 méteres távolságokon. Magyarországot várhatóan 25 lövész képviseli majd. Közülük öt-tíz versenyzőnek lehetnek esélyei az első 10 helyezett közé való bekerülésre. Érmet a hadipuskás és kovás puskás versenyszámokban várunk versenyzőinktől.

150000

A sajtótájékoztatót követően a résztvevőknek alkalmuk nyílt megismerkedni a történelmi fegyverekkel és kipróbálni a feketelőporos lövészetet, melyben a magyar elöltöltő fegyveres válogatott tagjai segítették őket. A barátságos házi viadalt Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter nyitotta 10-es találatával, melyet egy eredeti, 1854-ből származó császári-királyi hadipuskával ért el.

 

Nyerteseink a következők:

A VIP és média kupa győztesei:

1. helyezett csapat

  • Pechtol Szabolcs

  • Németh Zoltán

  • Kókai Márton

2. helyezett csapat

  • Benyó Krisztián

  • Balogh Péter

  • Schnekta Péter

3. helyezett csapat

  • Buch Tibor

  • Szabó Árpád

  • Gellért András

Az esemény támogatói:

Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége

Magyar Sportlövők Szövetsége

Kapszli Pont Fegyverszaküzlet

Sarlóspuszta Club Hotel

Ford Solymár-Szalay Kft.

Optimadent Fogászati és Implantológiai Központ

Még több fotó a sajtótájékoztatóról itt>>

Fotó: Hajdrák Tímea