Szép volt, Doki! – Újabb elöltöltős vadászsiker

Még tavaly, az év legvégén feledhetetlen vadászélményben volt részem a Túr menti vizenyős rétségen, a Túr-Erdő Vadásztársaság jóvoltából.

cserkelés1A vadásztársak meleg vendégszeretettel és kíváncsisággal vegyes izgalommal fogadtak, mert soha nem találkoztak még elöltöltő fegyverrel, és teljesen új élmény volt számukra az elöltöltő fegyveres vadászat. Nem tudom eldöntetni, hogy végülis kinek volt nagyobb élmény: nekem, vagy nekik. A fél vadásztársaság összeszaladt megcsodálni a Hawkenemet, kézbe vették, gyönyörködtek benne és csodálkoztak: nagyon szép puska, hű de nehéz, odanézz, milyen lyuk van benne, no, ezt nem semmi egész nap cipelni, ezzel csak egyet lehet lőni. Utána jöttek a gyakorlati kérdések: milyen gyosan lehet tölteni, milyen pontos, miért nincs rajta hordszíj, hogyan lehet ezt a nehéz puskát célra tartani, milyen közel kell menni vele a vadhoz? Mikor közöltem, hogy 50-70 méter az ideális lőtávolság, egy pillanatra mindenki összenézett. Ilyen időben nem járja a vad a szórót, ilyen közelre pedig szinte lehetetlen itt becserkelni a vadat. Tocsog, cuppog az ember lépte, az erdő-ligetek között nagyok a nyílt távolságok, a vízgyűjtő és elvezető árkok menti galériabokrok pedig áthatolhatalanok, az árkok és mélyedések tele vannak vízzel. Gyors egyeztetés: próbáljunk cserkelni, ha nem járunk sikerrel felülünk lesre, és lesz ami lesz. A vadőr mellett elkísért a vendéglátóm fia is, aki vadásztanuló. A beírókönyv után terepjáróba ültünk, majd az autót egy erdősáv takarásában hagyva, a fák közül értük el a vadászterületet: a civilizációból egyszerre csak átléptünk az érintetlen természetbe. Elkezdődött a leselkedés, ólálkodás, osonás és settenkedés. Úgy tettünk, mintha fű, fa, vagy bokor lennénk, de álcáztuk magunkat még a bokor árnyékának is. A vadőr időről időre megkérdezte, hogy elég közel vagyunk már? Nem, még nem. Lépésről lépésre loptuk a távot, szemmel tartva a 8-9 őzet számláló csapat minden egyes tagját, hogy tudjuk, melyik figyel éppen minket. A csapat nagy része feküdt, a 2-3 figyelő állt csupán. Ahogy közeledtünk, a figyelők is lefeküdtek, így szinte az egész csapat eltűnt a fűben. Ekkor kb. 70 méterre letehettünk a legközelebb fekvő állatokhoz. A vadőr egyre izgatottabb lett, kétségbe esett tekintettel lehellte a kérdést: még közelebb? Nem, ez már jó lesz. Újabb kétségbeesett pillantás: Fekszenek. Nem baj, majd felállnak. Várunk, előbb-utóbb az egyik nem bírja majd tovább. Így is lett. Látszott, hogy a hozzánk legközelebb fekvő három suta egyike folyamatosan figyel minket. Szinte lélegzet visszafolytva vártunk. Egszer csak nem bírta tovább, felállt, miközben folyamatosan figyelt minket. Suta, lőhető, lehellte a vadőr. Erre már megfeszültek az őz izmai, ugrani készült. Ekkor dördült a lövés. Mindent elborított a füst, de így is lehetett látni a vad jellegzetes találatjelzését, melyet egy rövid, köríves halálvágta követett.

Megvan, megvan! Ez nagyon szép vadászat volt! -lelkendezett a vadőr. Ez fantasztikus volt! Az hittem, kiugrik a szívem a helyéről! Micsoda füst volt, egy pillanatra nem láttam semmit sem, de meg van, ott van, elfeküdt! Ez nagyon szép vadászat volt!

Batta József Tamás és kísérője a terítéknél

Batta József Tamás és kísérője a terítéknél

Következett a vad birtokba vétele és a vadnak járó tiszteletadás. Ezután vendéglátónk fia izgatottan telefonált: Megvan a suta, megvan a suta! Majd fülig érő szájjal és csillogó szemmel tette le a telefont: azt mondta az elnök úr, hogy ha van kedvünk, cserkeljünk még egy sutára.

Visszavittük a sutát az autóhoz, kizsigereltük, feltettük a zárt platóra. A vadőr csillogó szemmel, kérdezte: No, cserkeljünk még egyre? Igen.

Mélyebbre gurultunk az autóval a rétség belsejébe és egy csatorna menti galéria erdősáv takarásában álltunk meg. Ahogy megálltunk, az erdő széléről négy őz ugrott ki és gyönyörű vágtával suhantak el előttünk. A csatorna mentén, az erdősáv másik szélén lopakodtunk beljebb és beljebb. A csatorna kanyarodott és a könyökben ott volt egy másik csapat. Újra leselkedés, ólálkodás, osonás, és settenkedés. Itt már nem kérdezgette a vadőr, hogy elég közel vagyunk-e. Csak loptuk a távolságot, közelebb és közelebb. Kb. 50 métetre voltunk. Jeleztem a vadőrnek, hogy ez már jó lesz. Ne menjünk közelebb? Nem, ez már jó lesz. Tiszta, szép lövésre adódott lehetőség. Újra dördült a fegyver, a suta kb. 30 méter után felbukott. Ez is nagyon szép volt, nagyon szép vadászat volt!- örült a vadőr. Újra a vad birtokbavétele, tiszteletadás, ma már másodjára.

És ismét sikerült...

És ismét sikerült…

Feledhetetlen nap volt. Abban a felemelő élményben lehetett részem, hogy csodálatos környezetben háborítatlan élőhelyen, elöltöltő fegyveremmel alkalmam volt úgy vadászni, ahogyan tették azt az eleink. Valódi értéket adva a vadászatnak és az elejtett vadnak egyaránt.

Batta József Tamás