Szabályváltozások az elöltöltő fegyveres lövészetben

A 2022. évi világbajnokság alatt tartott közgyűlés döntései alapján módosult az MLAIC elöltöltő fegyveres lövészetre vonatkozó szabálykönyve. A tavalyi világbajnokságon elfogadott szabálymódosítások immáron hatályba léptek, a hazai versenyek szervezése esetében is ezeket az elveket kell követnünk.

A következőek a legfontosabb változások:

Az egyik legfontosabb változás, hogy a Kuchenreuter replika versenyszám két részre bomlik. Az alsó kakasos pisztolyok és az oldallakatos fegyverek ezután külön kategóriában versenyeznek. Ezt azért tartották a közgyűlés tagjai fontosnak, mivel az alsókakasos pisztolyok egyre modernebbé váltak, egyrre kevésbé hasonlítottak eredeti fegyverekre, míg az oldallakatos pisztolyok megőrizték az MLAIC eredeti szellemiségét. A lövész nem lőhet mindkét kategóriában, döntenie kell melyikben versenyez. Az alsókulcsos fegyverek ezen felül szigorúbb ellenőrzésre is számíthatnak: csak azok a típusok vehetnek részt nemzetközi versenyen, melyek elsütőszerkezete bizonyíthatóan eredeti alapján készült. Fő szabálykánt azok az elsütőszerkezetek maradhatnak, melyek nem tartalmaznak alumíniumot, műanyagot, és csak három mozgó alkatrésszel rendelkeznek a rugókon kívül.

A hadipuskás (Lamarmora és Minié versenyszámok) esetében szigorúbb lesz az ellenőrzés: a versenyszám 1-6 helyezésének fegyvere mindenképpen ellenőrizve lesz, mely során két dolgot vizsgálnak: 1. a fegyver huzagemelkedése maximum 10%-ban térhet el az eredetitől. A huzagolások felfrissítése lehetséges, de az űrméret maximum 2%-kal lehet nagyobb, mint az eredeti űrméret. Ez problémát jelenthet régebbi Euroarms és Armi Sport, Parker Hale puskák esetében.

Az eredeti polgári fegyverek huzagolása felfrissíthető lesz, vagyis újra lehet huzagolni, de csak olyan emelkedéssel, huzagprofillal, mint az eredeti. E fegyverek esetében nincs kaliber korlát, mint a hadipuskák esetében, vagyis nem számít az sem, ha az űrméret jelentősen nagyobb lesz.

A koronglövő számoknál, amennyiben a lövész rossz lőállásba áll, nem veszíti el a korongot. Három alkalommal lehetősége van tévedni.

Magyar javaslatra új versenyszámokkal bővülnek a történelmi nemzetközi versenyszámok: Trapper (tapaszolt gömblövedékes, nyílt irányzékos csappantyús vagy kovás puska, modern lövészkiegészítők nélkül, 50m, pisztolylőlap, csapat szám: Mountain Men), Scout (tapaszolt gömblövedékes, nyílt irányzékos csappantyús vagy kovás puska, modern lövészkiegészítők nélkül, 100m, muskéta lőlap, csapat szám: Frontier Men), Paterson (nyitott keretes csappantyús revolver 25 m, pisztoly lőlap, Mariette szabályok, csapat szám: Walker).

A tavalyi magyarországi hosszútávlövész világkupa eredményeként bekerült a szabályrendszerbe a videókamerás rendszerek használata.

Németh Balázs, 2023. március