Remingtongyár Budán! + VIDEÓ

2017-ben megkezdődött az 1858-as Remington New Model Army revolverek gyártása Budán! Gyárlátogatásra sajnos nem jutottunk el, ugyanis ez a (kb. 16 000 lélekszámú) Buda az Amerikai Egyesült Államokban, pontosabban Texas államban, Hays megyében található…

A Texas Revolver LLP. főleg önvédelmi és túlélési helyzetben használatos fegyverek gyártásával foglalkozik, de ami a számunkra sokkal érdekesebb: GT45 néven 1858 Remington New Model Army revolver-konverziók gyártásával is. A gyártó kérdésünkre megerősítette: e fegyverek összeszerelése 100%-ban Budán történik, saját gyártású illetve importált alkatrészekből. Elmondásuk szerint a Texas Revolver LLP. az USA egyetlen vállalata, ami csappantyús revolverek tervezésére, fejlesztésére és gyártására szakosodott.

Általános információk a GT45 szériáról:

Típus: single-action (SA) perkussziós revolverek

Kaliber : .45’’ (maximum .451’’)

Tárkapacitás: 6

Gyorsan cserélhető revolverdob

Ajánlott lövedék: maximum .457’’ átmérőjű lágy ólom gömblövedék

Huzagolás : 1:30”

Hajtóanyag: legfeljebb 30 Grain Triple Seven feketelőpor-helyettesítő

Anyagok: acél, sárgaréz, viaszolt felületkezelésű diófa

A gyártói honlap egyszerű, könnyű és gyors működést ígér, valamint nagy teljesítményt. A feketelőporok és helyettesítőik konverziós táblázatát áttekintve az látszik, hogy a 30 grain tömegű Triple Seven kb. 37 grain tömegű feketelőponak megfelelő teljesítményt nyújt, ami valóban nagyobb, mint az Uberti megfelelő termékének 30 grain feketelőporban meghatározott maximális töltete. Ezáltal nyer értelmet az Uberti 1858-as huzagolásától nagyobb csavarzathossz (1:16 vs 1:30) is.

A GT45 revolver szériát egyelőre két termék alkotja, a Combat (nem röhög) és a Sheriff. Lássuk őket egyenként:

A Combat

combat

 

combat2 combat3 combat4

A Combat fix, alacsony irányzékkal és ravasztúlhúzás-gátlással, 4.5″ (114 mm) hosszú csővel rendelkezik. A felületkezelés néhány apró, polírozott alkatrésztől eltekintve matt acél. Hogy mire jó a tok tetején elhelyezkedő két csavar (a „Sheriff” modellnél jobban látszik) azt csak sejthetjük. Talán valamiféle „kombat” szituációban hasznos irányzék (red dot) rögzítésére. A dobtengely oldalán látható három furat funkciója elsőre rejtély volt előttünk. A gyártó válasza szerint a lőpor égéstermékeinek felhalmozódását gátolja, a kenést-tisztítást segíti a három furat, tehát kiélezett helyzetben gyorsítja/könnyíti a dob cseréjét.

Hogy mire jó maga a fegyver, arra még kitérünk, hogy mennyiért, azt már most megtudhatjuk (mindenki kapaszkodjon!): tehát a revolver ára 3750 amerikai dollárTÓL kezdődik. Ez átszámítva kb. 946 000 magyar forintokat jelent. Nem hiszem, hogy idehaza tolonganának érte…

A Sheriff

sheriff

 

sheriff2 sheriff3 sheriff4

A Sheriff némileg hosszabb csövű (5.5″; 140 mm), fix irányzékkal szerelt, selyemfényű felületkezelésű revolver. Az eltérő irányzékon, a csőhosszon és a felületkezelésen kívül ez a fegyver nem rendelkezik ravasztúlhúzás-gátlással, ennek megfelelően ára is barátibb, „már” 950 dollártól (kb. 240 000 HUF) elérhető. Ennyiért megkapjuk a rejtélyes csavarokat is…

De miééért?

Őszintén megmondom, hogy nem igazán értettem a GT45 széria létezésének miértjét, amíg a gyártói honlapon meg nem találtam azt az információt, hogy ezek a fegyverek (és minden perkussziós gyújtású puska és pisztoly) kivételt képeznek a tartás és a viselés tekintetében úgy a szövetségi, mint az állami fegyverjogszabályok alól. Az, hogy a kellően végig nem gondolt szabályozás megteremti a piacot egy bizonyos rendszerű fegyverre, nem példa nélküli dolog, gondoljunk csak a hazánkban kapható „kvázimuzeális” otthonvédelmi fegyverekre.

A felhasznált anyagok tekintetében nem spóroltak semmin: a csavarok keményített szerszámacélból vagy mágnesezhető korrózióálló acélból készültek. A GT szériát minősége, megbízhatósága, várható élettartama szempontjából nem érheti kifogás, a gyártó állítása szerint saját fejlesztés a tok és a cső összeerősítése (talán erre való a két csavar a tok tetején), a fegyverek tesztelése (ami egyesével történik) pedig tovább tart, mint egy Uberti vagy egy Pietta revolver teljes legyártása.

Világos ez, de attól még marad a kétely abban a tekintetben, hogy egy feketelőporos SA revolver ilyen áron túlságosan kelendő lesz a magányos csillag államában. Máshol meg pláne…

Kellemes borzongást a videóhoz. Az a revolver az asztalon egy töltött, felcsappantyúzott fegyver. Ne próbáld ki otthon, meg máshol se!!!

Az információk és képek forrása: http://texasrevolver.com