Puskapor az orvoslásban

Sok évszázados karrierje során a feketelőpor ereje nem csak mint ártó, pusztító erő volt ismeretes, használták, sőt egyesek a mai napig használják a gyógyászatban is, úgy külsőleg, mint belsőleg alkalmazva.

Akaratlanul is összerándultam, amikor gyerekkoromban azt láttam a képernyőn, hogy Sylvester Stallone Ramboként egy töltényhüvelyből kiszedett (bár füstnélküli) lőporral kauterizálja a sebét, és ugyanez ismétlődött meg, amikor A visszatérő-ben Leonardo DiCaprio tette ugyanezt, csak feketelőporral:

A vészhelyzeti kauterizáción kívül a feketelőporban megtalálható faszén már régóta használatos hasmenés és mérgezéses esetek ellenszereként, és Roland Upcher kanonok (1849-1929) azt is feljegyezte, hogy Norfolkban és Suffolkban a pásztorok a kenyerüket puskaporral megszórva fogyasztották, ettől reméltek védelmet a birkák májmélykórjától. Korábbi évszázadokban a sebbek gennyesedésének megelőzésére vagy megszűntetésére javallották a teáskanálnyi, forró vízben feloldott puskapor fogyasztását.

Ha már a puskapor sem használt...

Ha már a puskapor sem használt…

A sebészeti célú felhasználásról Paul Barbette is értekezik gyógyászati kézikönyvében, eszerint főként lőtt sérülések ellátásánál volt hasznos a feketelőpor alkalmazása. A szöveg több receptet is leír olyan szerek készítéséhez, amiket a testbe fúródott idegen tárgyak (tövisek, lövedék stb.) kiszedésénél alkalmaztak. Egyik így szól: birsalmaborhoz keverj borecetet, adj hozzá sáfrányt és puskaport, ha beadod annak, akit meglőttek, használ majd neki.” A „Culpeper hagyatéka” címen Nicholas Culpeper által kiadott műben találunk utalást másmilyen célú felhasználásra is, ahogy a szerző írja: „Egy kis puskapor gyolcsba tekerve, és a beteg fog mellett tartva a szájban azonnal csillapítja a fogfájást.”

Gun powder tabletHabár a feketelőpor nem volt gyakori gyógyszer-alapanyag, legnagyobb arányban tartalmazott összetevője, a salétrom (a kálium-nitrát hétköznapi elnevezése, ma főleg műtrágyákban használják) több orvosságban is megtalálható volt. Elizabeth Grey, Kent hercegnője leírja, hogy a salétrom olvasztótégelyben hevítve, timsóval és kénnel elegyítve szembántalmak ellen hasznos. George Hartman receptgyűjteménye említi, hogy egy bizonyos spanyol borban főtt salétrom ronggyal felitatva isiászos testrész borogatásakor fájdalomcsillapító hatást fejt ki. John Pechey receptjei között pedig megtalálható a salétrom és kristálycukor összekeverve, és egy korty sörben feloldva, ami enyhíti „a vér forrását és a tüdő forróságát”. Felix Wurtz sebészeti kézikönyvében a salétromról mint lázcsillapítóról és vízhajtóról ír.

A feketelőpor manapság a homeopata „orvoslásban” játszik szerepet, a szokott módon, a felismerhetetlenségig higítva, esetleg tabletta formájában. Kis túlzással a szúnyogcsípéstől a villámcsapásig mindenre jónak tartják, de leginkább sérülések és fertőzéses megbetegedések esetén.