Pedersoli Mortimer kovás puska vadásztöltete

mortimer vadasz002

A Pedersoli Mortimer puska talán az egyik legelegánsabb vadász/céllövő puska, mely a replikák között elérhető. Dicsérhetnénk, de minek, hiszen minden szó felesleges, ha áttekintjük, hogy az elmúlt évtizedekben hány világbajnoki érmet szerzett a puska. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy nincs olyan EB vagy VB, melyen legalább 3-4 érmet nem szereznek a lövészek 50 és 100 m-es, vagy koronglövész versenyszámokban a fegyverrel.

A fegyver lelke a cső és a lakat. Ez utóbbi különleges, igazi kései vadászlakat, annak minden előnyével. A serpenyő vízmentesített: a cső mentén lecsorgó esővizet kis csatornák tartják távol a felporzólőport rejtő serpenyőtől. Az acél gyors, biztos felnyílását pedig kis görgő segíti. A Mortimer puska lakatja villámgyors, és biztos, persze ehhez meg kell tanulni a helyes kovakő választást, és az él és az acél megfelelő karbantartását.

A cső lassú huzagolással rendelkezik, amit elsősorban tapaszolt golyó tüzeléséhez terveztek. Az 1:66” fordulatú huzagolás az igényes, üregelő tüskés eljárással készül. A fegyverhez céllövészetre ajánlott töltet 45-50 grain 3Fg vagy 2Fg Swiss lőpor, 0,32-0,38 mm-es tapasz és 0,535”-es gömblövedék. Ezzel a puska bizonyítottan képes mind 50, mind 100 m-en tízesen belül szórni.

Pedersoli Mortimer Target flintlock .54

Pedersoli Mortimer Target flintlock .54

Most azonban a fegyver egészen más felhasználási módját vizsgáltuk. János barátom vadászatra szerette volna felkészíteni a fegyvert, vagyis jóval erősebb – 2500 J torkolati energia feletti – töltet beállítása volt szükséges. Gyári állapotban a Mortimer Target puska három irányzékkal érkezik: a csőszakáll mögött egy állítható diopter, a csövön – a célzó szemtől kellemesen nagy távolságra – egy lemezes nyílt irányzék, a torkolatnál pedig egy cserélhető inzertes zárt célgömb található. Ahhoz, hogy a fegyver alkalmas legyen vadászatra, ezeken természetesen némiképp módosítani kellett. A diopter egyszerűen leszerelhető, a célgömb pedig ékpályán illeszkedik, tehát az is cserélhető könnyen. A puska Standard változata ennél egyszerűbb eset, ugyanis az alapból vadászatra alkalmas irányzékokkal rendelkezik. Mindkét típus rendelkezik szíj-bujtatókkal, és mindkettő akár csappantyús változatra is átépíthető, ami tovább növeli a fegyver felhasználási lehetőségeit.

mortimer vadasz005

300 graines REAL lövedékek

A vadásztöltet beállítását a megfelelő lövedék megkeresésével kezdtük. A .535-ös gömblövedék – bár kis távolságokon vadászatra alkalmasnak tekinthető – számos hátránnyal bír a kúpos lövedékkel szemben. János igazi nagyvadas töltetet akart keresni, így nem volt kérdés, hogy kúpos lövedéket kell találjunk. Több típust próbáltunk: Lymans Plains, Pedersoli MaxiBall, de a befutó a Lee REAL lett, mely már több lassú huzagolású fegyver esetében is bizonyított. Ez a lövedéktípus kétféle tömegben érhető el .54-es űrméretben. A hosszabb, 380 graines változata jól működik gyorsabb (1:33-1:48”) huzagolásokkal, míg a 300 graines változata igen jó szórásképet ad szinte minden gömblövedékes csőből is. Egy .535-ös gömblövedék tömege 230 grain körül mozog, így még a könnyebb változat esetében is 30 %-kal nagyobb tömeggel rendelkezik a REAL.

Ez a lövedéktípus rendkívül igénytelen a töltetre. 70-80 graintől 120-130 grain lőportöltetig ugyanolyan jó szórásképet ad. További előnye, hogy könnyű önteni, nem sérülékeny, és öntőformájához még olcsón hozzá is lehet jutni, hiszen a Lee dupla öntőforma csak 8-9000 Ft-ba kerül.

mortimer vadasz003

110 grain 2Fg Swiss lőporral 565-570 m/s, 3150 J érhető el

A töltetet 80 grain 2Fg Swiss lőporról kezdtük felépíteni. A fegyver szereti a 3Fg szemcseméretet is, de tapasztalataim szerint 2Fg-vel gyorsabb a gyújtás, a rövidebb lakatidő pedig előnyösen hat a pontosságra. János terve a 2700-2800 J elérése volt, de az sem gond, ha e fölé sikerül menni. A szóráskép szinte minden töltettel kitűnő volt. Reális vadásztávolságot, 75 m-t céloztunk be a lőkísérletekhez, itt az elvárás nyílt irányzékkal 9-es kör volt.

mortimer vadasz004

Vadászatra kitűnő szórás 75 m-en

110 grain 2Fg lőpornál álltunk meg, mely 565-570 m/s közötti torkolati sebességeket produkált, ami energiában 3150 J körüli értéket jelent. Meglepően kis sebesség szórást mutatott a töltés: a leglassabb és leggyorsabb lövedék között mindössze 5 m/s eltérést mértünk. A puska nézőkéje két lapkával rendelkezik, de még az alacsonyabbal is túl magasan helyezkedtek el a becsapódások, így kicsit nagyobb célgömbre lesz szükség. János egy menetes tüskével rendelkező gyöngy irányzékra cserélte az eredeti fedett célgömböt, így ennek megfelelő magasságba tekerésével a szóráskép behozható lesz. Ezzel a töltettel a fegyver akár 100 m-ig alkalmas célpontáthelyezés és irányzékállítás nélkül vadászatra. A nézőke felcsapható lemezkéje még jobban bővíthetné a vadászias lőtávot de 100 m fölé lőni nyílt irányzékkal már hazardírozásnak tűnik, ezért ez inkább kerülendő.

A fegyver visszarúgása jól kontrollálható, köszönhetően a fegyver tömegének, valamint a széles agytalpnak. A céllövőpuska így kis erőfeszítéssel vált nagy teljesítményű, megbízható vadászpuskává, s remélhetően hamarosan az első őzbak elejtését is együtt ünnepelhetjük a tulajdonossal.

Németh Balázs