Ólombetiltás 2. kör: innen már nem lesz hova hátrálni…

Alig eszméltünk fel a legutolsó ólom-korlátozó EU szabályozási körből, amely a vizes élőhelyeken szigorítja tovább az ólomsörét használatát, itt a második kör kezdete. Az ECHA (European Chemical Agency, az EU veszélyes anyagok szabályozásával foglalkozó szervezete) nem pihen… Környezetvédelembe csomagolva új javaslatot készítenek, amellyel nem kevesebbet céloznak, mint hogy az ólmot mind a vadászatból, mind a lövészetből, mind a horgászatból szinte teljesen kivezetik. És mindezt teszik csak a civil használatra kihegyezve, hiszen a szabályozási szándékuk deklaráltan nem terjed ki a katonaság és más fegyveres testületek lőszereinek ólomtartalmára. Ez a tervezett betiltási hullám minden lőfegyvertartót érint majd, fegyvereink jelentős hányada válik azonnal értéktelenné, használhatatlanná. Az ECHA által elindított folyamat elemei:

Az ólom betiltása sportlövészeti, vadászati és egyéb kültéri használat és kereskedelem tekintetében:

  • Az ólomtartalmú sörét betiltása ötéves átmeneti időszak alatt. Ez alól elvi kivételként azokat az Olimpiai lövészeti ágakat nevezi meg a tervezet, amelyek szabálykönyve előírja az ólomsörét használatát, de ez esetben is szigorú szabályok betartása lenne kötelező. (A környezetbe jutó ólom mennyiségének minimalizálása).
  • Az ólomtartalmú lövedékek betiltása. Kis kaliberű lövedékek esetében ötéves, nagy kaliberű lövedékek esetében 18 hónapos (!!!) átmeneti időszakkal. Ez alól csak olyan lőterek esetében fogalmaz meg kivételt a tervezet, melyek rendelkeznek golyófogóval, vagyis a természetbe jutó ólom mennyisége minimalizálható.

A horgászatra értékesített és használt ólom betiltása tekintetében:

  • Az ólomsúlyok teljes betiltása a cél. Ha a súly 50 g alatti, hároméves, ha 50 g feletti tömegű, ötéves átmeneti időszakkal.
  • Azon módszer azonnal betiltása, amikor a súlyt szándékosan dobják a vízbe (ezt sajnos nem tudom értelmezni – NB)

Mit jelent ez a vadásznak? Nos, ha a tervezet révbe ér, elfelejthetjük az összes olyan lőszert, lövedéket, mely ólmot tartalmaz, ez pedig magával húzza majd vadászpuskáink jelentős részét, különös tekintettel a sörétes puskákra, melyek többsége alkalmatlan nem ólomtartalmú sörét tüzelésére. Sportlövészet tekintetében veszélybe kerül minden nem zárt lőtér. Ha a lőtér rendelkezik is golyófogóval (Magyarországon a lőtér enélkül nehezen elképzelhető), akkor is jelentős anyagi terhet jelenthet annak esetleges átépítése, kezelése. A koronglőterek esetében is felmerül a terv szerint a golyófogó építése, ami szintén komoly anyagi terhet jelent majd. Mindez nem vezethet máshoz, mint a lőterek számának jelentős csökkenéséhez, a sportlövészet és vadászat hanyatlásához.

Mit tegyünk? Minden vadászatban és horgászatban érdekelt szervezetnek azonos platformra kell helyezkednie. Nem csak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is. Az előző szabályozási körben a szervezetek önállóan próbáltak cselekedni, kis sikerrel. Hazánk más tagállamokkal együtt kategorikusan elutasította a korábbi szabályozások szigorítását, amelyek elegendő védelmet biztosítottak eredendően is, de az ellenző országok mégis kisebbségbe kerültek, amikor az ECHA előző szabályozási javaslatának szavazására került sor az Európai Bizottságban. Fessük harci jeleket arcunkra időben! Nincs hova hátrálnunk. Mindent meg kell mozgatni, együtt kell cselekedni!

Link:

https://echa.europa.eu/-/towards-sustainable-outdoor-shooting-and-fishing-echa-proposes-restrictions-on-lead-use

Németh Balázs

Fegyverügy Egyeztető Fórum