Most teljes a siker!

Az Országgyűlés a mai napon elfogadta az Egyes törvényeknek az agrárgazdaság versenyképességével összefüggő módosításáról szóló T/3637 számú törvényjavaslatot. A jogszabály számunkra fontos része a Vadászati törvény elöltöltő fegyverrel folytatott társas vadászatokra vonatkozó tiltó rendelkezéseinek teljes eltörlése. E jogszabály a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő 15. napon lép hatályba, tehát várhatóan három héten belül.

2015. november 17-én, 1120 nappal ezelőtt szavazták meg a képviselők az elöltöltő fegyverrel folytatott egyéni vadászat lehetőségét, és ezt bár sikerként könyveltük el, és mérföldkőnek tekintettük, de soha, egyetlen pillanatig sem tévesztettük szem elől azt a célt, hogy a szerelt lőszeres fegyvert használók egyenrangú vadásztársai lehessünk. Az akkori eufóriát bizony némileg beárnyékolta az a tudat, hogy elöltöltő fegyvert társas vadászaton használni – jogi szempontból – pont ugyanolyan megítélés alá esett, mint vermet ásni, hurkolni vagy mérgezni. Meg sem fordult a fejünkben, hogy megelégedhetünk az egyéni vadászattal, és örökre lemondunk a társas vadászatok által nyújtott közösségi élményről. Sokkal nehezebb és hosszabb volt a sikerhez vezető út, mint vártuk, és volt közben úgy is néha, hogy már-már erőt vett rajtunk a csüggedés. De mégsem volt szabad feladnunk, tartoztunk ezzel önmagunknak, és magának az elöltöltő fegyveres vadászatnak. Ha nincs a társas vadászat lehetősége, akkor nem mi rövidülünk meg, hanem a magyar vadászati kultúra lesz szegényebb.

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szakértelmükkel, munkájukkal, ötleteikkel, támogatásukkal, tanácsukkal, biztatásukkal hozzájárultak a sikerhez. Köszönjük Dr. Semjén Zsolt és Győrffy Balázs országgyűlési képviselők segítő közbenjárását. Köszönjük a vadászkamara Hagyományos Vadászati Módok Szakbizottsága 2015-2018 közötti elnökének, Ambrózy Árpádnak, és tagságának egyhangú és töretlen támogatását. Köszönjük Gőbölös Péter, Hegyi István, Kalamár Ödön, Mizsei Bernadett, Surányi Péter és Szabián Norbert segítségét, és – természetesen – nem feledjük azt sem, hogy mekkora mértékben volt segítségünkre célunk elérésében az Országos Magyar Vadászkamara. Hálával gondolunk mindenkire, aki akár csak egy biztató szóval is mellénk állt. Mi is mindig, minden körülmények között kiállunk azokért, akik hivatásuknak tekintik a magyar vadászati hagyományok és kultúra megőrzését és gazdagítását.

Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége