Modern 45/70 lőszerek a ballisztikai zselé ellen

gelatine45-70IMG_3991Folytatandó a korábbi 45/70 Government lőszerrel kapcsolatos játékot, most két modern, kereskedelmi forgalomban kapható lőszert került a célballisztikai mikroszkóp alá. Persze magunkat megtagadni nem tudjuk, úgyhogy régi vasakkal küldtük el azokat az 50 méteres távra. A zselétömb a szokásos: 3 kg zselé 10 liter vízben, jól keverve, 24 órára állni hagyva, 15 fokra hűtve.

Remington 45/70 Government 405 grain SP & eredeti 1886 M Winchester puska

Lövedék: félköpenyes

V0gyári= 405 m/s

V0mért=360 m/s

A gyári adatként megadott és mért kezdősebesség közötti jelentős különbségen ne lepődjünk meg. Sok múlik azon, hogy a cső milyen állapotú, milyen hosszú, milyen huzagolással bír, milyen az átmeneti kúp, stb… Az minden esetre látszik, hogy a 405 graines lövedék igen közel indul a hangsebességhez, ami sejteti, hogy a nehéz skúló nem deformálódik majd könnyen a zselében. És valóban. A lökéshullám elenyésző volt, s bár a bemeneti és kimeneti nyílás szép kerek volt, a központi csatorna meg amolyan „negyvenöthetvenesen” tág, az energiaátadás minimális volt. A lövedék szépen végighaladt a 60 cm-es tömbben, valószínűleg anélkül, hogy expandált volna.

gelatine45-70IMG_4007

Átfurt zselé tömb. A 405 graines lövedék lökéshulláma minimális, de mélységi hatása nagy.

Remington 45/70 Government 300 grain SJHP & Pedersoli 1886/71 alsókulcsos puska

Lövedék: félköpenyes, fúrthegyű

V0gyári= 552 m/s

V0mért=458 m/s

A Pedersoli puska szintén 24”-es csővel rendelkezik, de huzagemelkedése gyorsabb, mint az eredeti puska esetében, így a két fegyvertől azonos lőszerek esetében is más eredményt várhatnánk. A 300 graines lövedék könnyebb, nagyobb sebességgel, és torkolati energiával indul, röppályája laposabb. A fúrt hegynek köszönhetően a lövedék deformálódó képessége is erősebb. A nagyob sebesség egyben azt is biztosította, hogy az 50 méteres becsapódáskor még biztosan hangsebesség felett mozogjon a projektil, ami nagyban segíti a lökéshullám kialakulását.

És valóban! A 300 graines (19,44 g) lövedék hatalmas időszakos üreget hozott létre a zselében, és a lökéshullám megmaradó nyomai is igen barátságtalan képe festettek. A lövedék 43 cm-t haladt a zselében, miközben 11,6 mm-ről 20 mm-re hízott. Tömegét nem veszítette el.

cover

Becsapódás pillanata a 300 graines fúrt hegyű lövedék esetében. Igen komoly lökéshullám alakult ki.

Számomra meglepő volt, hogy a félköpenyes lövedék mennyire hasonlóan viselkedett, mint a feketelőporral hajtott ólomlövedék a korábbi lőkísérletből. Nem mondanám, hogy ez nem hatékony vadászlőszer/lövedék, hiszen attól, hogy lőkéshullám csak korlátozottan alakul ki, még a roncsolóképesség a nagy űrméret folytán nagy. Előnye, a nagy behatolási mélység, vagyis olyan vad esetében, melynél a létfontosságú szervek eléréséhez nagy mélységi hatás kell, ezt érdemes választani.

A fúrt hegyű lövedék már más tészta. Gyönyörűen adta le energiáját, kitűnő vadászlövedéknek bizonyult. Ezt a lőszert használom vérebezésre már jó ideje, és tapasztalatból mondhatom, hogy stoppolja a vadat megbízhatóan.

Németh Balázs