Magyar érmek az MLAIC hosszútávlövész világkupán

Furcsa egy év volt ez. A 2016. évi VB és 2019. évi EB megszervezése után újabb fába vágtuk a fejszénket. Olyan tájra kalandoztunk el, ahol még sohasem jártunk: arra vállalkoztunk, hogy megszervezzünk egy elöltöltő és hátultöltő történelmi fegyveres hosszútávlövész világkupát a magyaroktól megszokott minőségben, és azon magyar csapat induljon el. Pár órája eldördültek az utolsó lövések az izbégi katonai lőtéren, és azt hiszem, hogy itt és most már kijelenthető, hogy megcsináltuk.

Azt mondják, hogy a lövészet nem csapatsport, de ezzel én cseppet sem értek egyet. Láttam a nulláról felnőni a magyar elöltöltő fegyveres lövészetet, láttam, hogy a közösség ereje falakat tör át, hegyeket mozdít el. Sem versenyezni, sem szervezni nem lehet csapat nélkül. Nekünk viszont mindig is volt csapatunk. A szervezőbizottság mindenféle térítés nélkül egy éven keresztül dolgozott azon, hogy 2022. augusztus 1-6. között ez létrejöhessen Magyarországon a nagyszabású nemzetközi viadal.

Megnyitó a szentendrei városházán:

Az elöltöltő fegyveres hosszútávlövészet egyébként is csodasport, ugyanis itt csak az alaptétel az, hogy tudsz lőni egyenesen, és van olyan puskád és tölteted, mely 1000 yardon (920 méteren) is bele tud lőni a lőlap közepébe. Innen kezdődik minden. A versenyt ugyanis csak az nyerheti, meg, aki mögött ott áll a csapata és segíti, ha trükkös a szél, ha lekerül a lőlapról, ha technikai malőr jelentkezik.

A magyar csapat tagjai egytől egyik szervezők is voltak, vagyis ha épp sorozatba kellett állni, vagy éppen onnan estünk ki, akkor is menni kellett dolgozni, vinni hátunkon a közös ügyet. Aztán amikor vendégeink már a hűvös, gyöngyöző sert fogyasztották a szálloda teraszán, mi készítettünk fel a lőteret a következő nap versenyszámára. Embert próbáló feladat volt.

Izgalmas egyébként, ahogy maga a lövészet zajlik. Az MLAIC Long Range Committee segítségével egy önálló, teljesen új rendszert építettünk ki. Erre két okból volt szükség: egyrészt azért, mert egyre kevesebb a világban az olyan lőtér, ami rendelkezik olyan jelző állással, melybe lehúzhatóak a szokásosnál nagyobb méretű lőlapok, másrészt mert olyan rendszert kívántunk kifejleszteni, mely minamellett, hogy gyorsabb és pontosabb, mint a jelzőállásban dolgozó személyzet, mobil is, vagyis telepíthető minden olyan lőtéren, melyen a rendelkezésre áll a megfelelő távolság. Ennek a procedúrának kidolgozása, és a megfelelő kamerarendszer kiválasztása volt a mi feladatunk. Célunk pedig az volt, hogy könnyebben, gyorsabban növekedhessen Európa-szerte a hosszútávlövészek száma.

Lőlapok és kamerák vicces távolságban:

A 2022. évi MLAIC világkupára 8 lőállás kiépítésével készültünk. Minden lőlapnál egy-egy speciálisan lövészetre kifejlesztett wifi kamerát helyeztünk el, a lőállásban pedig a vevő kapott helyet, melyre iOS és Android eszközökkel lehetett csatlakozni. Minden lőállásban 4 ember dolgozott. Két lövész váltotta egymást folyamatosan, és adta le 300-500-600 yardon a tíz értékelt, 900-1000 yardon pedig a 15 lövést. Mögöttük dolgozott a pontozó bíró, aki regisztrálta találataikat az operátor jelzései alapján, aki közben az applikációban jelölte a lövéseket és adta meg a becsapódás pontos helyét. Ebben a lövészeti ágban nem a lőlap kerül kiértékelésre, hanem minden lövés értéke felkerül a pontozólapra, és ahogy a sorozat lezárul, már meg is van a lövész eredménye. Ha egy lövés értéke tekintetében vita van, úgy a vonalbíró hozza meg a döntést a pontozó helyett ott helyben.

Az egyéves szervező munka egy héttel a megnyitó előtt került gyakorlati szakaszba, amikor elkezdtük a lőtér kiépítését. Kellemes 35-38 fokos melegben, aztán pedig kellemetlen esőben, szélben építettük a lőtáblákat, lővonalat, helyeztük ki a speciális anyagból készült szélzászlókat. Ebben a munkában nagyon nagy támogatást jelentett számunkra az izbégi katonai lőtér csapata. Nélkülük ez lehetetlen lett volna.

A program első hivatalos eleme augusztus 1. volt, amikor is a gyönyörű sikárosi vadászház kertjében megtartottuk a verseny technikai megbeszélését, valamint a versenybírók mindenki puskáját ellenőrizték. De ha már ott voltunk, nem engedtük el vendégeinket, egy kellemes szabadtéri gulyáspartival leptük meg a világ legjobb hosszútávlövészeit.

A lövészet hétfőn kezdődött 300 yardon, trükkös széllel, hideggel, de szerencsére eső nélkül. Hétfő este tartottuk az esemény hivatalos megnyitóját, melyen védnökeink közül Prof. Dr. Csikány Tamás dandártábornok, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, valamint szövetségünk nevében Venczel Szilárd főtitkár fogadta a lövészeket. Aztán megindultak a versenyek és elkezdett emelkedni a hőmérséklet. Igazán embert próbáló meleg lett péntekre, amikor délután már 40 fokot karcolta a higanyszál. Mind a versenyzők, mind a lövészek komoly helytállást tanúsítottak, minden tisztelet övék, pedig az utolsó nap próbára tette a testet, agyat és lelket. A folyamatosan változó irányú és erősségű szél alaposan megkavarta a mezőnyt.

Minden nap két óra gyakorló idővel kezdődött, hogy az adott nap viszonyaira be lehessen állítani a fegyvereket, és aztán kezdődött el a napi három sorozat. A sorozatban a lövésznek lehetősége van keresőlövéseket is leadni. 300-600 yardon 3 darabot, 900 és 1000 yardon 5 darabot. Ha ezek jól sikerültek, átvihetőek a versenyre. De ne gondoljuk, hogy nem kell minden lövés után irányzékot állítani! Ezeket a versenyeket az nyeri ugyanis, aki olvasni tudja a szélzászlók jelzéseit és nem a hibás lövés után korrigál, hanem már előre tudja, hová kell húznia az irányzékát. Nos ez az a pont, ahol el lehet vérezni, ugyanis a nagy, lassú, nehéz ólomlövedékeket már egy közepes szép is leviszi 900 és 1000 yardon a tábláról. A nehéz, 30-32 g tömegű lövedékek ugyanis mai szemmel nézve igen lassan indulnak. A kezdősebesség valahol 380-420 m/s között van, vagyis egyrész hosszú az idő, amíg ki van téve a szélnek, másrészt erősen ívelt a röppálya.

Annak ellenére, hogy végig dolgoztuk az elmúlt évet és különösen az elmúlt két hetet, a magyar csapat egészen kimagasló eredménnyel zárta a viadalt. Csak sejtettük, hogy merre megyünk, de álmainkban sem gondoltuk, hogy érmeket is szerezhetünk, ott lehetünk a legjobbak között. Azt hiszem a verseny előtt mindannyian kiegyeztünk volna annyival, hogy lőlapon vagyunk mindenhol. Nos másképp alakult a dolog boldogságunkra.

Eredményeink elöltöltő fegyveres kategóriában:

Ebben a kategóriában replika és eredeti elöltöltő fegyverek indulhatnak. Minden puskának az utolsó csavarig autentikusnak kell lennie, vagyis semmilyen módosítás nem megengedett a 19. századi állapotokhoz képest, és az irányzék is csak fémirányzék lehet, optika nem.

Tar Mihály 600 yard eredeti kategória 2. hely

Tar Mihály 300-500-600 yard összetett eredeti kategória 3. hely

Ország Roland 900 yard replika kategória 3. hely

Tar Mihály 900 yard eredeti kategória 1. hely

Ország Roland 1000 yard replika kategória 3. hely

Tar Mihály 1000 yard eredeti kategória 3. hely

Ország Roland 900-1000 yard összetett replika kategória 2. hely

Tar Mihály 900-1000 yard összetett eredeti kategória 3. hely

Tar Mihály 300-500-600-900-1000 yard nagy összetett 3. hely

Magyar csapat (Országh Kornél, Ország Roland, Venczel Szilárd, Tar Mihály) 900-1000 yard összetett: 1. hely

Magyar csapat (Országh Kornél, Ország Roland, Venczel Szilárd, Tar Mihály, Meszesi Lajos) 300-500-600-900-1000 yard nagy összetett 2. hely

Eredményeink hátultöltő kategóriában:

Ebben a kategóriában csak összetett számok vannak, az egyedi lőtávolságok nem kerülnek kiértékelésre. A versenyszámban minden olyan egylövetű 19. századi és másolat hátultöltő puska indulhat, mely teljes mértékben 19. századi állapotot tükröz, lőszere pedig feketelőporral és ólomlövedékkel van töltve. A szabályok ugyanazok, mint az elöltöltő fegyveres kategóriában, optika természetesen itt sem használható.

Németh Balázs 300-500-600 yard összetett 1. hely

Tar Mihály 900-1000 yard összetett 2. hely

Németh Balázs 900-1000 yard összetett 3. hely

Németh Balázs 300-500-600-900-1000 yard összetett 2. hely

Mindez persze nem történhetett volna meg támogatóink nélkül:

Védnökeink voltak: dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Fülöp Zsolt, Szentendre város polgármestere, Prof. Dr. Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese

Támogató szervezeteink: MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság, MH Altiszti Akadémia Szentendre, Országos Magyar Vadászkamara, Magyar Sportlövők Szövetsége, Honvédelmi Sportszövetség

Szponzorjaink: Davide Pedersoli & C., Lee Shaver Gunsmithing, Kapszli.hu, LongShot Camera Systems, Comp-Rend Kft.

Az eseményt ünnepélyes záróvacsora és éremátadó bankett zárta, ahol csodálatos helyen, Visegrádon a várral és a Dunakanyarral a háttérben vehette át minden győztes a megérdemelt elismerést, köztük a magyar lövészek is. Csodálatos érzés volt ismét a magyar Himnuszt többször is hallani egy világversenyen! A vacsora alatt lehetőség volt felidézni a verseny mozzanatait. A hazánkba érkező lövészek egyöntetű véleménye volt az, hogy a feladatot kitűnően oldottuk meg. Zárásként Gerhard Lang, az MLAIC főtitkára, Venczel Szilárd a MEFLSZ főtitkára szólt a lövészekhez és szervezőkhöz, Törőcsik Pál, a MEFLSZ elnöke pedig rövid beszéddel zárta le az egyhetes megmérettetést.

Nagyszerű munka, nagyszerű verseny volt! Gratulálok a magyar csapat – mind a szervezői, mind a lövész oldal, és a kettő közötti halmaz – tagjainak! Az elmúlt 1-1,5 év ékes bizonyíték annak, hogy akarattal minden elérhető, csak csapat kell. Mert egy csapat mindig kell. És nekünk most van. Legyen hát jövőre is, hátha itt lesz a világbajnokság!

Eredmények:

Result_300_Yard Result_500_ Yard Result_500_Yard Result_600_Yard Result_900_Yard Result_1000_Yard

Németh Balázs, a szervezőbizottság elnöke

Törőcsik Pál, a MEFLSZ elnöke

Venczel Szilárd, a MEFLSZ főtitkára