Lövészet a Pedersoli 1854 M Lorenz puskával

Eredeti és Pedersoli Lorenz puska

Eredeti és Pedersoli Lorenz puska

Jelen írásom első blikkre egy fegyverről szól. Egy replikáról, mely a mi kultúrkörünkhöz tartozik, és igen sokat vártunk rá, mindamellett pedig az elöltöltő hadipuskák közül valószínűleg ez volt minden idők legjobb konstrukciója. Valójában azonban ez a cikk arról szól, hogy mi minden összetevő befolyásolja az elöltöltő pontosságát, és milyen izgalmas folyamat vezet a tökéleteshez. Íme a Pedersoli Lorenz puska.

A fegyver lelke a hidegen kovácsolt cső. A nemzetközi szabályoknak megfelelően a cég hűen másolta le a huzagprofilt: 4 db huzag (egyenlő szélességű barázdák és oromzatok), 2000 mm-es (1:78”) huzagemelkedés. A nézőke hű másolata az eredeti hosszú táv lövésre tervezett irányzéknak. Ékpályán illeszkedik a csőbe, így oldalirányban állítható, ami kevés másik hadipuska irányzékról mondható el. A célgömböt a cég úgy alakította ki, hogy a penge cserélhető legyen. Ez is ékpályás illeszkedésű és mindjárt két méretet is ad a cég a puskához.

Eredeti és replika

Eredeti és replika

dp1854lorenz011dp1854lorenz004dp1854lorenz014dp1854lorenz010Az eredeti fegyver ágyazása bükkből készült, a Pedersoli replika dió ágyazást kapott. A bükknél jobb minőségű, drágább diót a császári-királyi hadsereg csak a Jägerstützenek, karabélyok, és pisztolyok ágyazásához használta.

A fegyver fém alkatrészei polírozott felülettel rendelkeznek. Külön pár szót érdemes írni az első csőrögzítő gyűrűről. A Lorenz az 1857 Württembergischen (Mauser) puskák legnagyobb konkurenciája lesz várhatóan. Az 1857 Mauserek legnagyobb gondja a nehéz első csőrögzítő pánt állandó jellegű elmozdulása volt. Nos, ettől a Lorenz esetében nem kell tartani, áll, mint Katiban a gyerek.

A fegyver sütése gyári állapotban igen finom, nem sok finomítást kíván. A fegyverelkészítési minősége kitűnő, a formavezetés pedig rendkívüli hűséggel követi az eredetit. Nem kell attól tartanunk, hogy fennakadna a nemzetközi szövetség ellenőrzésén. Tömege, fogása, egyensúlya oly jól sikerült, hogy bekötött szemmel nem is igazán lehet megkülönböztetni egy eredetitől.

A töltet keresésese és megtalálása

A jó hadipuska töltetnek a következő feladatot kell betöltetnie:

 • 50-100 m távolságon képes legyen 10-es szórásra
 • Lehetőleg legyen a lövedék röppályája lapos, hogy keveset kellejen a az irányzékállítással bajlódni 50 és 100 méter között
 • A fegyver, lövések közötti csőtisztítás nélkül is megőrizze pontosságát legalább 15-20 lövésig

A Pedersoli Lorenz puska – ahogy más elöltöltő hadipuskák sem – nem adta magát könnyen. Izgalmas feladat, amikor én lehetek az első, akiknek ki kell kísérleteznie egy vadonatúj fegyvertípus töltetét, lövedékét.

A fegyverhez a gyár három öntőformát készített nekem (13,9 mm könnyű Lorenz lövedék, 13,9 mm nehéz Lorenz lövedék, .547 Minié lövedék), melyet én további kettővel egészítettem ki (13,7 mm Lorenz lövedék, Lyman .542 Minié lövedék). Mindezekből 6 féle lövedéket nyertem ki (készítettem egy extra rövid Lorenz lövedéket is a nehéz Lorenz lövedék alsó gyűrűjének egyszerű levágásával). Minden lövedéket háromféle kaliberezéssel próbáltam ki. Minden méretet 3 féle lőportípus 5 féle lőporával próbáltam ki, vagyis az általam végigzongorázott változók száma 18×15 vagyis 270. Nos ezzel el van az ember fia egy ideig… Azt is mondhatjuk, hogy szerencsés voltam, hiszen már az első etapban találtam jó töltetet, bár nem ott, ahol azt kerestem. Első körben a Pedersoli-féle .547 Minié lövedék lett a győztes, kaliberezés nélkül, 40 grain 2Fg Swiss lőporral hajtva. Ez a lövedék és töltet sok lövésen keresztül pontos maradt, és a cső sem koszolódott el. Ne feledjük, hogy a nemzetközi szabályok szerint a csövet lövések között nem lehet tisztítani a hadipuskás (Minié, Lamarmora) számokban, így a koszmenedzsment igencsak fontos tényező. Éppen ez látszott a Lorenz-féle kompressziós lövedékek hibájának: pár lövés után kinyílt a szórásképük.

Felbuzdulva a nehéz Pedersoli Minié sikerén, elhatároztam, hogy kísérletet teszek egy rövidebbel is. A cél egy könnyebb, gyorsabb, laposabb röppályával rendelkező, kisebb visszarúgású lövedék volt. Az egyetlen számomra kereskedelmi forgalom könnyen elérhető lövedéköntő forma a Lyman cég .542-es lövedéke volt (542622), melyet korábban már lőttem eredeti Lorenz puskával, meglehetősen jó eredménnyel. A formának két baja van: egyrészt a tüske annyira hegyes, hogy szinte lehetetlen zárvány nélküli lövedéket készíteni, másrészt pedig a kapott lövedék átmérője 13,76 mm, ami jóval kisebb, mint amire szükségünk van. Persze ilyen könnyen nem szoktam feladni a játékot: a tüskét esztergán módosítottam, az átmérő problémát pedig préseléssel kívántam megoldani.

A módosított Lyman öntőforma

A módosított Lyman öntőforma

Nem általam feltalált dolog ez, hiszen régen is a puskák öntőformája mellett gyakran ott volt a lövedék megfelelő méretre való állításához szükséges kaliber, vagy kézi prés. Nos 13,88 mm-es kaliberem nekem is volt, már csak egy kézi présre volt szükség, amivel a Lyman lövedéket zömíteni tudom. Egy másik kalibermatricát távtartóként használtam, és esztergáltam egy megfelelő hosszúságú nyomórudat, mely 3 mm-et zömít a lövedéken, ha végét síkba kalapálom a távtartó matrica tetejével. A zömítés éppen elegendő, hogy a Minié lövedék teljesen kitöltse a kalibermatricát, így voilá, elkészült az éppen mérethelyes szoknyás lövedék. A lövedék tömege is megfelel egyébiránt az eredeti 1863 M lövedéknek, 28,6 g tömegével mindössze fél grammal nehezebb, mint történelmi elődje.

Primitív lövedékprés

Primitív lövedékprés

A lövedék így mind a szoknya kialakítása, mind a tömege és hossza terén igen közel áll az eredeti 1863 M szoknyás lövedékhez, melyet anno rendszeresítettek a fegyverhez.

Lövészet

2017 novemberben kezdtem el kidolgozni a fegyver töltetét, ami azért volt izgalmas feladat, hiszen az első kereskedelmi darabok egyike került a kezembe. A hadipuskák töltetének beállítsa egyébként sem türelmetlen embereknek való, ha nincs semmilyen forrásadat az pedig hatványozza a gondot/élvezetet (a kívánt rész egyéni preferenciának megfelelően aláhúzandó). Én élvezem ezt a töltetkeresgélős játékot, mert előbb-utóbb minden fegyver megadja magát, annál jobb sikerélmény pedig, mint a sok tévút után rálépni a helyes ösvényre, kevés van.

A módosított Lyman lövedék ilyen heuréka élményt hozott. Jó, versenyképes szórást adott a Pedersoli Minié is, de az új, könnyebb lövedék eggyel emelte a szintet. Sőt, a kokilla még fejleszthető is lesz. Igen vastag a szoknyája, így a szokásos tölteteimnél nagyobb lőportöltetre volt szükség, hogy a szórás tökéletes legyen. Jól hallható a fegyver hangján, és jól érezhető a visszarúgáson, mikor éri el a töltet a megfelelő gáznyomást. 30 grain 2Fg Swiss lőporról építettem fel az új lövedék töltetét, és 50 grainnél „roppant” a puska, vagyis itt volt meg a megfelelő erő, mely a vastag szoknyát úgy tudta a huzagolásba préselni, hogy a szigetelés közel gáztömör legyen. További tervem, hogy esztergálok egy új tüskét a lövedékhez, mely vékonyítja majd a szoknyát, így kisebb töltettel is működésre fogok tudni bírni a projektilt.

A Pedersoli cég a tesztek alapján már jelezte, hogy el fogja készíteni a módosított lövedéknek megfelelő öntőformát, úgyhogy jóval egyszerűbb helyzetből indulhatnak majd neki a játéknak a lövészkollégák, mint ahogy azt én tettem.

13 jó tanács elöltöltő hadipuskásoknak

 1. Válassz olyan öntőformát/lövedéket, mely 0,001”-kel nagyobb a csöved oromzatok közt mérhető átmérőjénél.
 2. Kaliberezd a lövedéket 0,001”-kel az oromzatok közt mért átmérő alá.
 3. 1:72”-1:78” huzagemelkedéseknél válassz könnyebb (400-530 grain tömegű) lövedéket, a gyorsabb huzagolások (P61 Enfield, 1857 Mauser) választhatsz nehezebb lövedékeket is.
 4. Olyan lövedék öntőformát válassz, amely mély zsírzóhornyai elegendő kenőanyagot vesznek fel.
 5. Puha kenőanyagot használj, mleyet közvetlenül lövészet előtt vigyél fel a lövedékre.
 6. Tiszta, keményítetlen ólomból készítsd lövedékeidet.
 7. Mérj meg minden lövedéket, és csak a +/- 0,5%-on belüli tömegeltérésűeket használd versenyzésre.
 8. Minél vastagabb a szoknya, annál nagyobb töltetre lesz szükséges, hogy a lövedéked pontos legyen.
 9. Soha ne menj 70-80 grain lőpor fölé, mert itt már sérülhet a szoknya, ami rontja a pontosságot, valamint a leszakadó szoknya akár a csőben is maradhat.
 10. 30 graintől kezd a töltetet felépíteni, és 2-3 graines lépcsőkben kezd emelni addig, míg a szóráskép le nem szűkül.
 11. Addig kísérletezz a lőportípussal és kenőanyaggal, amíg 20 pontos lövést le tudsz adni csőtisztítás nélkül.
 12. 50 és 100 méterre is ugyan azt a töltetet használd.
 13. Élvezd a lövészetet a világ legizgalmasabb elöltöltő fegyverével!
Lyukat lyukba 50 méteren

Lyukat lyukba 50 méteren

A Pedersoli Lorenz puska nem csak illeszkedik kultúrkörünkhöz, hanem még rendkívül jó puskának is mondható. Jó szívvel ajánlom bárkinek!

Németh Balázs