Lőporszaru golyótartó és flastrom rekesszel – Csináld magad!

Régóta terveztem, hogy egy szép lőporszaru szettel egészítem ki vadászfelszerelésemet. Az alapanyag régóta megvolt. Jó pár hullajtott gímagancs, szürke marha és tehén szaru várja, hogy lőportartóvá nemesedjen evilági létük. Nagy kedvelője vagyok az észak-amerikai kovás vadászszetteknek, és Szarvas barátom munkái a szükséges inspirációt is biztosították, ámbátor azt a művészi szintet reprodukálni, melyre ő képes, számomra lehetetlen.

Célom egy praktikus szaru volt, amolyan mindennapi vadászatra bevethető darab. Vadász társaim biztosan megerősítik, hogy ahogy a vadászévek gyűlnek, úgy csökken a vadásztáska tartalma is, mígnem megérkezünk a zsebben hordható teljes felszereléshez. A csilli-villi divatos kiegészítők elvéreznek a praktikum és tapasztalat oltárán, s ami marad nem más, mint a szükséges-elégséges szett. No ehhez terveztem elkészíteni lőporflaskámat. Olyan szarut álmodtam meg, mely a töltet minden alkatrészét képes befogadni. Novemberi kápolnásnyéki kiállításunkon láttam egy céllövő pisztolyhoz használatos 19. századi fém lőportartót, melynek egy felében kis rekesz volt található a flastromoknak és lövedékeknek. Ez adta az ötletet, hogy az észak-amerikai stílusú szaru lőportartót is ilyen tárolókkal vértezzem fel.

A munka a tehénszaru megmunkálásával kezdődik. Egy merev dróttal megmértem az üreg mélységét, és levágtam a csúcsot az üreg végénél. Ezután következik a felület hántolása. Erre tökéletesen alkalmas egy éles kés. Az élet közel merőlegesen húzzuk a felületen magunk felé két kézzel, az pedig finom forgácsokban lehúzza a felső réteget. A nyaki részre elvékonyított darabot terveztem. Ennek határait úgy rajzoltam fel, hogy egy gumit a szarura húztam, majd fémfűrésszel vágtam be 3-4 mm mélyen a vonalakat. Ráspollyal reszeltem le a felesleget. Reszelés után hántolás következett, majd különböző finomságú csiszolóvásznak 200-600-ig. A vékony rész határán található csipkéket félkör alakú 4 mm-es vésővel alakítottam ki. A polírozás utolsó lépését filckoronggal és finom polírpasztával végeztem.

A csúcsrészbe csőbetétet esztergáltam, melynek külső felületét felérdesítettem, hogy a két komponensű epoxy ragasztó jól kapaszkodjon majd. A furat átmérője 13 mm-es éppen. A szaru felesleges hátsó részét gérvágóval metszettem le, hogy tökéletesen egyenes legyen.

Ezután következhetett a réz szerelékek elkészítése. A pattantyús mérce egy Pedersoli térfogatos mérő alkatrészeinek felhasználásával készült, a vállpánt gombját pedig rézből esztergáltam.

A szarut hátul lezáró dugó elkészítése volt a következő lépés. 3 cm vastag keményfa lapból faragtam ki a szükséges formát, melyet a szaru fenekének körbe rajzolásával nyertem. A golyótartó cső réz fűtéscső darabja, belső átmérője 16 mm, így akár a 15,9 mm-es muskétagolyók is beleférnek. Külső felületét felérdesítettem, hogy a ragasztó jól tartson a furatában. Némi figyelmet igényel a furat iránya, hogy a cső ne ütközzön a szaruhoz behelyezéskor. A tapasz tartó rekesz átmérője 35 mm. Mivel nincs maróm, ezért lyukfűrésszel mélyítettem a fába, majd kivéstem a felesleges részeket, és fúróba fogható csiszolókővel egyenlítettem az alját. Forró vízben kilágyítottam a szaru alját, majd belekalapáltam a fa záródugót. Kihűlés után kiszedtem, majd kétkomponensű ragasztóval helyére ragasztottam. 24 óra elteltével csiszoltam síkba. A műgyantás ragasztónak kell ennyi idő a teljes kikeményedéshez. A dugót réz szegekkel rögzítettem véglegesen, melyek helyeit előfúrtam.

Ezután következhetett a réz fedőlap elkészítése. A szaru lecsiszolt fenékrészét körbe rajzoltam, és tollal illesztési pontokat jelöltem meg a szarun és rézlapon is. A rézlemez vastagsága 2 mm. A lemezbe 3 mm-es réz göböt forrasztottam, mely a nyitást segíti. A reteszelés egy ki rugóacél segítségével történik: a réz fedélen kialakított szemölcs ugrik be a fűrészlapból kireszelt rugó végén lévő furatba.

A lőportartó kb. 300 g lőport, kb. 25 flastromot és 6 db .535 gömblövedéket képes tárolni. A gömblövedékek rekeszének fenekére filckorongot tettem, valamint a fedél és lövedék közi is vékony filcet helyeztem, hogy ne zörögjön.

Vadászutakon: Pedersoli kovás Jäger puska, Horváth Zsolt-féle vese vadásztáska elöltöltősre optimalizálva, és a szaruszett.

A pattantyús mércét rézlánccal erősítettem a flaska szíjához, melyhez a finomabb szemcseméretű lőport tartalmazó felporzóflaska is rögzítésre került. Azt hiszem szép és jól használható, praktikus kiegészítő lett. Ünnepek után vizsgázik! Ha belekezdenél, és kérdésed van, tedd fel a komment szekcióban!

Németh Balázs, 2019. december