Lamellás vért íj ellen – a második forduló

lamellar cover

Emlékeztek még talán a tavaly augusztus környékén publikált videónkra, melyben egy lamellás vértet illettünk mindenféle lövedékekkel. Az akkori vért amolyan hagyományőrző utánérzés volt, mivel sem anyagában, sem elkészítési módja tekintetében nem másolta az eredeti 6. századi avar-kori lamellás vérteket.

Magyar András barátom akkor keresett meg, hogy érdemes lenne egy hasonló kísérletet csinálni, de olyan vértmásolattal, mely minden tekintetben megfelelhet a 6. századi technológiának. A szó tettet követett, elkészült két vérttípus másolata, melyek esetében mind a lamellák formáját, mind vastagságát, mind domborítottságát régészeti leletek alapján rekonstruálták. A felhasznált fémet metallurgiai vizsgálatoknak vetették alá, hogy a lehető legközelebb álljon a leletekhez.

A vért fűzési módja, fűző anyagai, és az aláöltözet jellege tekintetében is ragaszkodtak a korhű mintákhoz. Fontos adalék, hogy maga a célnak használt bábú is egy különleges darab: egy torziós szerkezet segítségével elmozdulásra képes, hogy a becsapódás során történő energiaátadás a lehető leghitelesebb legyen.

A tavalyi teszteken igen gyöngécske íjat használtunk, az új kísérleteknél viszont Bogár Péter távlövő íjász bajnok segítségével 120 fontos íjat, valamint igazi, kovácsolt, páncélátütésre és más célokra használt nyílhegyekkel szerelt könnyű és nehéz vesszőket.

Tavaly tehát inkább szórakoztunk egy jót, az idei kísérlet viszont erősen közelít a kísérleti régészet feltételrendszereihez. Egy biztos: ilyen igényes avar vért vs. íj és nyíl lőkísérlet még nem igazán történt sem idehaza, sem máshol.

Íme a lőkísérlet kedvcsinálója! Hamarosan következik a teljes film is!