Kontrasztos célgömb vadászathoz

iranyzek1

Réz, penge formájú célgömb lecsapott hátsó sarokkal. Világít, mintha led lenne beépítve.

A nyílt irányzékos vadászat rákfenéje, az, hogy a szürkület kezdetén már jelentősen csökken az irányzékok rendezhetősége. További gondot jelent, hogy a szép, fekete irányzékok, melyek kitűnően mutatnak, amikor céllapra lövünk, elvesznek a vad bundájának sötétebb színében. Vannak erre persze különböző megoldási lehetőségek:

  • Fehérre festeni a célgömböt, a nézőkére pedig a rendezést könnyítő szintén fehér jelet festeni.
  • Fluoreszkáló porral kevert lakkot pöttyinteni hasonlóképpen az irányzékra. (Hátránya, hogy “etetni kell” fénnyel.)
  • Lecserélni az irányzkokat modern, fénygyűjtős irányzékokra. (Hátránya, hogy nem néz ki jól egy autentikus történelmi fegyveren.)

Eleink jól tudták, hogy a célgömbön megcsillanó fény milyen áldásos, nem véletlen, hogy rézből, ezüstből, óezüstből, sterling ezüstből, aranyból készítették a gyöngy célgömböket, melyek a szürkület utolsó fénysugarát is a vadász szeme felé reflektálhatták.

iranyzek2

Jól látható a lecsapott hátsó sarok.

 

Íme egy újabb – egyszerű – megoldás, melyet bizonyosan nem én találtam fel, de még nem igazán láttam korábban. Úgy történt, hogy 1886 M Winchester puskámon a célgömb igen rossz állapotban volt, ugyanis a fegyver hosszú története során valaki, valamikor tövig reszelte az óezüst irányzékot, és a helyére egy 1 mm-es réz lapot forrasztott – igénytelenül. A célgömb túl vékony volt az én szememnek egyrészt, másrészt pedig rusnyán nézett ki. Elhatároztam, hogy felújítom. A vékony lapkát kiforrasztottam, szépen passzentosra reszeltem az irányzéktalpban a nútot, majd beillesztettem helyére egy 2 mm-es rézlemezből kivágott célgömböt. Már a helyén volt a lapocska, amikor a végleges magasságra és formára kezdtem reszelni. Egy vétlen reszelőhúzással azonban kicsit lekaptam véletlenül a hátsó-felső sarkát a pengének. Először nem örültem, de amikor belenéztem megváltozott a véleményem: a lecsapott részt fényesre felpolírozva szinte világító pontot hozott létre a célgömb helyén. Mintha egy kis fényforrás lenne beleépítve. Nagyon szép, karakteres célképet ad sötét felület előtt. A hétvégén vadászaton is kipróbáltam, úgyhogy bízvást állíthatom, hogy működik. Lőlapon zavaró lenne, vadászathoz azonban tökéletes. A réz még kap majd egy vékony réteg lakkot, hogy ne oxidálódjon, és kész is vagyok.

Gyönyörű téli napon, vadászat közben.

Gyönyörű téli napon, vadászat közben.

Németh Balázs